RR The rap race

hemma igen efter en mini-semester i grannstaden Västerås. Vi åkte igår morse och dumpade barnen hos morsan som bor strax utanför västerås. Jag och Sara åkte sen direkt till tävlingsplatsen och en av de personerna vi mötte allra först var självaste Promoe. Han som har dragit ihop till hela grejen, The rap race.
 
Vi hämtade ut nr-lappar och kollade in Vallby friluftsmuseum som fungerade som tävlingscentrum. Ju mer vi närmade oss starten så gick jag mer o mer in i min tävlingsbubbla. Sara hade frågat mig innan om jag tänkte vinna idag. Efter några sekunders tystnad svarade jag " mitt huvud vill alltid vinna men så snabb löpare är jag inte. Finns säkert några ännu bättre löpare här idag."
 
Starten 10 km
Kaxig som jag är så ställde jag mig längst fram vid startlinjen. Brevid mig hamnade en kille med Team Nordic Trail-tröja som såg snabb ut. Det visade sig typ direkt att han, jag och en mörkhyad kille var heta idag för vi tog täten på det lättsprugna partiet på ca 500 m innan det blev kuperat och teknisk stig. Den mörka killen, Ismail, såg sjukt lätt ut i steget så fort det gick uppför men på stigarna så sprang han väldigt zick zack på stigen. Lite som hur en nybörjare på mtb kör på stigen. 
Vid 1 km kom dagens längsta stigning med ca 35 höjdmeter och där kände jag direkt att jag var tvungen att släppa iväg Ismail och lät även TNT-tröjan, Johan, springa förbi. Vi hade sprungit rätt fort för trots att jag jogggade lugnt uppför kom ingen annan om mig.
Väl uppe på toppen så kom jag strax ikapp de andra två igen men fick återigen släppa dom då jag kört lite väl hårt och hade stumma ben. Jag hade precis som vanligt gått mig röd tidigt på ett lopp. Typiskt!
 
Jag gick några ggr. Korta bitar när det var uppför berhällar och så för att inte ansamla ännu mer syra och försökte jogga under tröskelnivå på stigarna. Hade Ismail och johan på synligt avstånd och de verkade inte försvinna särskilt långt bort utan det verkade som vi höll samma avstånd. Under denna period slängde jag faktiskt några blickar bakåt då och då vilket inte är ett bra beteende. Jag tänkte faktiskt att det skulle komma fler löpare och springa om mig för det hade ju varit ett stort startfält.
De tekniska stigarna avbröts då och då med korta partier motionsspår men precis som jag vill ha det så var det mestadels tekniskt mtb-spår.
Vid ca 5 km så märkte jag att jag faktiskt tog in på dom igen. Utan att känslan hade blivit särskilt bättre så hade tydligenen benen börjat funka bättre för strax innan 6 km så var vi en trio som låg oerhört tätt för att springa i sån här terräng.
Ismail hade kvar sitt lätta löpsteg så fort banan gick uppför vilket jag tror var lite knäckande för mig och Johan men vi tog alltid igen de få metrarna utför.
 
Vid 8,5 km så ville nog Ismail avgöra lite för då gjorde han en kort ökning som Johan inte orkade följa. Jag hade tidigare sagt till Johan att han skulle ta Ismails rygg för jag hade redan gått för hårt men där chockade jag mig själv genom att gå om Johan och ta ikapp Ismail så nu hade han och jag en liten lucka till Johan. Hur gick detta till?
OM (alltid detta om) det i detta läga hade fortsatt varit teknisk stig in till mål hade jag nog kunnat följa honom men nu var det ju inte så. Vid nästa parti väg, svagt uppför, hade jag inte en chans att följa hans lätta steg utan nu försvann han ifrån mig och kampen blev istället att behålla 2a platsen.
På den allra sista stigningen slängde jag ett öga bakåt och såg att Johan var minst lika trött som jag men avståndet bakåt var inte långt. Då det alltid är lättare att jaga än att bli jagad så var det ju bara att kriga på.
 
Ca 1 km från att jag släppt Ismail kom man ner på lättlöpt asfalt och grus in mot mål och sikten var ganska lång och där såg jag inte en enda löpare. Flaggvakten satt lojt på sin stol vid vägkorsningen och jag hann tänka     " Sprang han fel? Ska jag vinna pga en felspringning?"
Väl på upploppet så hörde jag speakern att jag var ju 2a in i mål och Ismail hade helt enkelt bara vridit på gasen och krossat oss andra sista km.
1 94 Ismail Abdullahi LöparAkademin Västerås 50:09 +0
2 116 ola Hellström örebro AIK örebro 51:13 +1:04
3 173 Johan Lövdal Saucony/Team Nordic Trail Norrköping 51:38 +1:29
 
Jäkligt nöjd över min prestation och kanske inte så mycket över placeringen utan mer hur loppet var. Denna tävling är ett sånt som jag skulle vilja ha sett utifrån så att säga. Hur jag släppte dom, kom ikapp och sen hur tajta vi var inne på stigarna och sen naturligtvis de sista 2 km med avgörandet och så.
 
Hela arrangemanget var inte riktigt likt en vanlig löpartävling. Lite mer partkänsla vid start/mål pga en DJ som stod och pumpa bra musik och närheten till Vallby friluftsmuseum gjorde det rätt härligt. Vädret bidrog naturligtvis. Sen kan saker som resultat, duschar, prisutdelning mm förbätras till nästa år.
 
tv021 fanns på plats hela dagen och kvällen och här hittar du deras material  Sara syns mest i detta klipp som är långt då det även är ifrån kvällens konsterter. 
Sara kom förresten 54 av de ca 86 fullföljande på 10 km. Men det viktigaste var att hon inte stukade upp sina vrister igen vilket hon snart gjort till en vana :-)
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback