pulka, skidor och snöbollskrig

Hej. Måndag idag. Svårt att hålla koll på de under så här långa ledigheter.
 
Mina ben känner fortfarande av helgens kilometrar men ändå är träningssjälen orolig efter en dag men lite pulkaåkning och snöbollskrig med 3 småtjejer.
Är så van att träna och mår ju dessutom bra av det men min erfarenhet vet ju att vilan måste till oxå.
Men jag hatar det!
Morgondagens gympass är inställt men inte för att jag skulle tacka nej. Träningspartnern är inte tillräckligt för att knäckas av mig när jag visar hur sjukt stark jag är i marklyft :-)
Näe imorgon verkar det bli Djupadalsbadet i kumla istället. Nora och jag på utflykt. Vi längtar båda till vattenruschkanorna.
 
Resultat/sammanfattning 2015
Ja innan siktet ställs mot 2016 så kanske jag borde göra som så många andra kanaler och bloggare gör. Nämligen sammanfatta 2015.
Vintern och tidig vår gick väl okej med löpningen och jag snöade in på nya salomonskor så Sara tröttnade på mig. Bytte arbete och hamnade i april på en anläggarfirma där det förutom bra ledning och bra folk oxå fanns ett stort intresse för löpning. Jäkligt kul och redan på första dagen så partades det om grabbhalvan och midnattsloppet. Själv ådrog jag mig nån konstig överbelastning i april/maj så det fick bli rullskidor och sandsäck ett tag. 
På grabbhalvan var jag ändå sjukt nära att klara av sub 20 min men fick tiden 20:11. Vi var tre på firman under 21 minuter vilket är grymt.
Senare i Maj så kom det ett nytt pers nämligen på The run i Kvarntorp. En hräligt annorlunda bana på 10 km där jag fick tiden 43:23 och denna tävling finns med 2016 oxå.
Suget efter en löparresa tilltog så mycket under året att jag fick arslet ur vagnen och bokad en. Åker till Spanien dagen innan jag fyller 38 år. 
Sprang Kolmårdsrundan. Ännu en härlig tävling i kolmårdsskogarna (har testat kolmårdstrailen innan) Skulle ta det som träning och filma under loppet. Tog jag det lugnt?? Knappast
 Under sommaren provade jag min första swimrun ihop med lillasyrran. Grymt roligt faktiskt. Finns större förbättringspotetial på simningen än löpningen.
Vår älskade katt Neo blev påkörd och dog. Han är saknad.
Hösten närmade sig och därmed säsongen största mål, Bergslagen ultra 47,5 km. Blev sjuk med 4 dagar kvar vilket var jäkligt synd då formen ca 10 dagar innan var kanon. Startade men kände mig aldrig pigg. Bröt vid 23 km och ångrar det inte även om det på samma gång sved lite. Har analyserat det där flera ggr och pulsfilen visar att det inte var okej i kroppen.
Lite senare i oktober sprang jag min första halvmara på Å-stadsloppet med Nora i joggingvagnen. Gick riktigt fint och vi lyckades hålla 4:30 i snitt/km och kom väl in på 1:36. Mest nöjd över att vi sprang upploppet ihop :-)
 
Målsättningar 2016
Ja....Dessa skrevs ner idag men om jag bara höll dom för mig själv så skule jag lättare kunna smita undan dom. Tänkte det är bättre att skriva ut dom här så kan ni liksom stötta mig genom att kasta dom i ansiktet på mig då och då. Sånt brukar trigga mig att skärpa mig.
Det gäller mest löpningen förstås då det är min (nya) idrottsgren. Överlag skulle jag kunna sammanfatta min målsättning med Att blir en bättre och snabbare löpare men det vore ett tråkigt och ganska ospecifikt mål så här kommer det en lista utan rangordning.
 
Målsättning 2016
  • Grabbhalvan sub 20 min. Ett måste för att klara nästa mål
  • Sub 40 på valfri asfaltsmil
  • The run, kvarntorp bättre än 42:30
  • BLU 47,5 km bättre än 4:20
  • Sätta nytt pb på kolmårdsrundan 21 km
  • Vara hel till och under träningsrresan i maj.
Dessa är verkligen av olika karaktär (som min löpexpert Sara sa nyss) men jag har alltid haft problemet att inte vara tillräckligt snabb. Cykel som löpning. Seghet/uthållighet och förmåga att pressa mig har varit okej så nu är det siktet på mer snabbhet, driv, klipp i steg och höja tröskelfarten lite. Har den senare delen av säsongen blivit hyffsad i branta stigningar men benstyrkan ska stärkas så förmågan uppför blir bättre.
 
Utöver löpning skall jag tappa nåt kilo i vikt så jag parkerar under 70 kg. Nu pendlar jag precis på kanten så att säga.
 
Nähe...God natt

trail och massa film

Shit mina ben är döda nu.
Gårdagens pass var egentligen tänkt som fartintervaller. Typ tusingar på banvallen eller liknande. Men så kom en fråga om jag inte kunde guida två personer i kilsbergen..Åh . Ska jag välja mellan asfalt eller kilsbergen är det ganska lätt val men det var ju tvunget att förankras hemma oxå. Sara är för snäll så visst fick jag sticka iväg på lördag fm och springa lite.
 Nu var det så att tjejen i sällskapet är stark. Det visste jag. Sen att pojkvännen skulle visa sig vara ännu starkare gjorde ju att det "lugna guide-passet" blev ett rätt så hårt tempo-pass på 1,5 h. Vi mätte krafter både uppför och utför vilket gjorde mos av mina framsida till lår.
Det kändes inte så farligt igår eftermiddag men imorse...aj aj aj.
Polarklockan visade minst 48 h återhämtningstid men det var ju bara det att det var ett planerat pass dagen efter oxå....
 
Att köra ett sånt nedbrytande pass och sen ca 1 h efter avslutat pass åka till ett smockfullt Mariebergs köpcentrum är INTE att rekommendera. Kroppen är ruskigt mottaglig när det så kallade öppna fönsret existerar. Vaknade inatt vid 01:00 och hade känningar i halsen naturligtvis. Gick upp och tog en strepsil och till frukosten blev det varm choklad med honung (mest för att det är sött o gott :-))
 
Något som var planerat var dagens (läs söndag) trailpass med Örebro AIK
Här visste jag dock att tempot skulle bli lugnare och vi skulle dessutom stanna för fika på mitten.
 
Den där Petra som jag "intervjuar" gav mig indirekt sån glädje på lucia då hon upptäckte glädjen i traillöpning. Det var så kul att få dela den med henne.
 
Annars så körde vi även idag monsterbacken 2 precis innan det var dags för fika i Tomasboda.
 
Tomasboda.
 
Vi sprang sen via Kilsbergens högsta punkt, via lite skidleder, mellan dammsjöarna för att avsluta med bergslagsleden tillbaka till Ånnaboda. Lagom till när passet nästan var slut så började det ramla snöflingor från skyn...
 
Hade väl tänkt att skryta lite om senaste tidens löpning men då minst två i dagens grupp har sprungit ca 9 mil denna vecka så blir man lite ödmjuk liksom. Själv så har jag denna fre-lör-sön 11km + 17 km + 17 km så redan där har jag min veckodos på ca 45 km. Lägger man sedan till onsdagens 18 km och måndagens 5 km  så är vi uppe i 68 km vilket är mycket för att vara mig.
Snittet på de senaste 3 veckorna är 49,7 km vilket även det är en ökning. Hade tänkt att vila 3 dagar nu inför torsdagens tävling i Nora men eventuellt blir det ett gympass på tisdag. Beror på om min träningspartner är frisk eller inte.
 
Som avslutning MÅSTE jag tipsa om Ethan Newberrys senaste film. Jag har sett den två ggr nu
 
 

Årets sista Seger?

Varning för ovanligt mycket bilder för att vara min blogg...
Kände ju av en svidande hals i början av veckan men strepsil och lite single malt löse det så smidigt så. Joggade en försiktig runda i tisdags men eldprovet kom dagen efter. Alltså i onsdags när jag slutat jobbet så tog jag mina underbart sköna Salomonskor (xseries) och joggade in till familjen, svärfar och saras syster o pojkvän.
Mitt mål med passet var 5:10 fart för det var ju trots allt asfalt i nästan 2 mil.
Jag blir ibland negativt stressad av dagens smarta träningsklockor som likt en testcykel visar sanningen om hur bra/kass du är. Under detta pass så var det tvärtom. Jag fick sån positiv feedback från klockan för hur mycket jag än höll igen så var det benen var fulla med spring. Varje kilometer så pep klockan till och visade snittfarten. Och efter varje pip så tänkte jag "borde sänka lite, borde hålla igen" men lik förbannat så trippade jag på och det kändes så lätt hela resan.
Min snittfart slutade på 4:49/km.
 
Igår var det julafton
En dag som känns så lång. Man gör ju liksom ingenting. Man(jag) äter gott och onyttigt och i år blev det absolut ingen träning av flera orsaker.
Fick lite presenter men det var två som gjorde mig extra glad.
Den ena stod Sara för. Det var ett kompletterande verktyg till mitt 18 vols system av Ryobi.
Det andra stod svärfar för. Ett stort, tungt kluckande paket som innehöll XX antal öl, enbart Ale-varianter så nu blev samlingen i vår sval stor igen. Var tvungen att inför denna blogg ta ett kort från Fritz-källarn
Om det är gubb-varning på den första presenten så är det väl alkoholist-varning på den andra men jag är inte orlog för nåt av dom.
Mer julbilder??
 Lugn... Så där fint har vi inte det. Bilden är tagen hos svärmor
 Med hjälp av min selfie-stick blir korten så här bra. Motiven blir dock inte bättre
 
Idag blev det ett pass i Kilsbergen. 
Gasade uppför. Höll mig mellan Garphyttan och Storstenshöjden. Testade Rallybacken 2 ggr och lite så där. Ett bra pass på ca 60 minuter. Fick ju ett par Seger-strumpor i julklapp och på dagens pass blev det premiärpasset i dom. Alltså Seger är nog mitt favvo-märke på strumpor. Har några par med silvertrådar som jag brukar på tävling men de nya var den tunnare varianten.
 
 
 
 
 

ut på svinjakt

Tänkte att jag för en gångs skull kan blogga innan jag sticker ut på ett kvällspass.
Läste nyligen att det återigen skett inbrott i trakten. Helt sjukt i garphyttan, Vintrosa och Latorp just nu. Ungefär 1-2 inbrott per vecka. Galet.
Den senaste tiden har jag hållt extra uppsikt med pannlampan in i folks trädgårdar efter skummisar. Så jäkla surt att man skall behöva bli misstänksam mot alla främlingar i en så lten håla.
 
Nåja. Igår var det fest!
Namngivningsceremoni för Isabella och så fyllde ju Sara ett kvarts sekel, nämligen 25.
Detta var ett ypperligt tillfälle för mig att få ta på mig kilten
Känner mig verkligen uppklädd i den där outfiten.
 
För en tid sedan köpte jag mig ju den här kameran som kortet ovanför är taget med. Ville ha en tålig kamera för att ha med mig i naturen samt på mina löparrundor (nästan samma sak). Det är samma kamera som jag jag filmar med när jag springer by the way.
Nu blev det tydligen så att "av en slump" (nytt är roligt) så har ju Sara börjat fota med den oxå. Verkar som hennes kamera blev värdelös samtidigt som jag köpte min.
Jag får inte radera nåt från minneskortet utan att fråga först och helst skall ALLA kort föras över till datorn. Jag är säkert den person som snart måste finansiera ett nytt minneskort då minnet på det nuvarande minskar o minskar. Finns förutom 7000 kort på Sara och Isabella även guldkort som detta 
 
 

1,4 % sämre

Jag har inte skrivit nåt politiskt på ett tag. Men jag har fortsatt följa insändare, debatter och nyhetsflödet som vanligt. Läste en ledare på svenska Dagbladet igår som satte ord på det jag har tyckt väldigt länge nu. Hur skev bild media visar av verkligheten. Läs gärna den här:
http://www.svd.se/aven-vita-drabbas-av-hat
 
Träningsmässigt så var det lite trötta ben efter helgen så jag tänkmte att två vilodagar är nog inga fel. I min värld betyder två vilodagar att jag vilar den första och sen kör nåt som egentligen inte är träning i mitt huvud :-) Så i måndags blev det helvila. Badade bubbelbad i jaccuzin med Nora. Frid o fröjd!
I tisdags blev det det då inte vila utan ca 10 min hemmastyrka med utfall, situps, armhävningar, axelpress med hantlar och lite enbenböj på balansplatta. Var egentligen inget stenhårt utan mest lite prehab-övningar.
Tror ni det kändes i onsdags???
 
Igår var det onsdag
Stack ut i mörkret efter att mina tre prinsessor lagt sig. Har ju en runda på 5,9 km som numera kallas temporundan. Värmer upp ca 1 km innan jag drar igång nere vid banvallen här i Latorp. Ungefär hälften är grusväg och hälten är asfalt på den här rundan. Den har oxå minst 45 höjdmeter. Skriver minst då jag inte litar på polarklockans förmåga att räkna höjdmeter.
Rekordet är 26:17.
Igår gick jag ut i motiverad fart. Dvs för hårt. Var bränd innan jag var framme vid gråtarbacken. Den värsta backen i området som tar ca 3 min. Ingen bra feeling i den och helt plötsligt stannade jag med stumma ben och började gå!?!
Va faan håller jag på med? Går?? Började jogga igen och när det planade ut så lyckades jag få upp hyffsad fart igen.
Stannade klockan vid busskuren alldeles utanför huset här hemma på 26:40. Lite besviken då jag tyckte att 23 sekunder längre tid på denna sträcka var ganska dåligt men räknar man på det var jag 1,4 % sämre än rekordet.
 
Ikväll så var jag ännu mindre motiverad än vanligt att ge mig ut i 2 plusgrader och duggregn. Men vill jag bli bättre så måste träningen göras så är det bara.
Joggade en 7.5 km slinga på hala grusvägar med stegringar. Helt okej pass som Polars service menar att jag har återhämtat mig ifrån om 13-24 h. Najs!
 
 
Med en sån dålig känsla i kroppen så har jag efter en arbetsdag börjat känna mig ganska nöjd med det passet.

Lucia-trail

Behöver inte säga så mkt mer än att jag har njutit av vädret idag, i kilsbergen ihop med andra som oxå gillar att springa.
 
 
 
Vi stannade för en snabb-fika i Tomasboda men joggade sedan vidare. 
 
 
 
 
 
Sååå jäkla fint i bergen idag. Njöt till 100%. Extra kul var det att en av "deltagarna" gjorde sin första trail-tur och verkade efteråt vara helts frälst. kul
 
 

fredagsmys

sitter i hemmets tysta och lugna vrå..Mina tjejer har lagt sig och kvällens gäster har åkt hem. 
Igår kväll vid den här tiden hade jag kommit 2-3 km på mitt distanspass. Inte jättemotiverad och inge pangpang i påkarna så att säga. Det var först vid 7-8 km som jag tyckte det lossnade lite.
Hade tänkt innan att jag INTE skulle hålla någon särskild fart utan bara ta mig distansen. Ett s.k. mängdpass.
 
Det sket sig ju som vanligt då man började snegla på klockan och så gärna ville få ett bra km-snitt på hela passet.
Kom tillbaka strax efter kl 22 och hade då avverkat 24 km med ett km-snitt på 5:01.
Trött och nöjd.
 
Då kvällen nu skall innehålla lite träningsplanering till några adepter så skall jag nu runda av med ett av dom roligaste bitarna på Parlamentet jag sett. Någonsi.

hatpass och konspirationer i USA

egentligen borde jag ligga i sängen om 12 minuter men det lär ju inte hända.
 
I måndags var det verkligen vilodag. Blev bastu och kolla på film. När brände man av en långfilm på en vardagkväll sist??
Blev iaf filmen American sniper. Inte den gamla från typ -87 utan den sproilans nya filmen av Clint Eastwood.
 
Om man hört lite om denna film så vet man att den är baserad på den bok som huvudpersonen (Chris Kyle) skrivit och i slutet syns lite autentiska bilder.
Okej, bra och gripande film.
Lite snabbt sökande på youtube gör att man blir fundersam och jäkligt skeptisk till...Ja hela jäkla USA..
 
 
Nåja.
Tränade igår. Skulle bli ett mängdpass på ca 8 km. Hade sånt spring i benen så det blev ett tempopass med grym känsla i kroppen.
Tränat ganska nyligen.
Blev inspirerad pga en klubbkamrat på instagram att körA 10X400 m på banvallen.
F.Y. F.A.N vad drygt det var.
Behöver dock dessa pass för att få till lite snabbhet.
 
 

trail 2a advent

Idag upptäckte jag att det finns mer info i min M400 (pulsklockan) än vad jag visste om. Finns dock en dna sak som stör mig mer o mer. Höjdmätningen via GPS är usel. Började dagens runda med några backar men i dispalyen visade det 0 klätrrade metrar. Hur länge dröjer det innan det blir en ny klocka?
 
 
Ni ser två pulstoppar ungefär i mitten av passet. Ni ser även på höjdkurvan att det var vid monsterbacken 2 och jag trippade ca 10 cm långa steg där och tog det "lugnt". Så lugnt det går utan att gå. Det är verkligen brant där :-)
Titta så vackert det ser ut där monsterbacken 2 börjar. Denna idyll är som bortblåst 200 meter senare då det brantar till.
 
Och appropå bortblåst...Låg en del träd omkullblåsta i skogen..
 
Nähe. Vila imorgon kanske eller??
 
 
 

firmafesten....

Har blivit dåligt med träning denna vecka. Sprang i tisdags. Lite hemmastyrka i onsdags. Sen vila tors och fredag för att sedan få till ett vägpass idag i blåsten.
 
Igår däremot så var det en dag som var tvärt emot träning. Nämligen fylla. Japp. så var det och det har märkts idag. Har varit lite seg kan man säga.
Det blev öl, whiskey och en grogg. Blev även lite dans och lyssnande på Martin Stenmark, Sara Prichard, Marie Serneholt, Brolle och Loreen.
Har INTE haft nåt ölsug idag kan jag meddela
 
Dock ville jag komma ut och springa en sväng idag och så blev det. Asfalt och grus  i ca 11 km. Huvudet ville sluta jogga men benen trummade på under 5-fart hela tiden. Lite förvånande.
 
Imorgon siktar jag på att trotsa vädret och ta en långtur i bergen på fm.