löparuppehåll

Har väl alltid haft svårt att vara still. Lite ADHD-varning de light men hursom..Jag älskar träning och får jag inte göra det så mår jag dåligt och blir en surgubbe här hemma. Sara behöver inte säga det för jag märker det själv men vet numera anledningen.
 
Hade väl tänkt att ta en löparfri vecka efter stockholms helgen och det började ju bra med rullskidor på måndagen. Körde ca 14 km på den platta banvallen. Körde lite halvhårt.
Tisdagen så bjöd sandsäcken upp till dans i garaget. Tänkte att det skulle köras rätt lugnt då både måndagens och tisdagens träningar skulle ge träningsvärk så tjänade det inge till att köra hårt ändå. Mellan ronderna så blev det olika styrkeövningar med kettelbellen.
 
Onsdagen bjöds det på Hockey!! En leverantör av rör bjöd på mat, dryck och hockey i Berhn arena. Kul att gå på hockey. Tyvärr spelade Örebro skitdåligt i 2a och 3e perioden så de åkte ju på stryk av Malmö. I skrivande stund spelar dom mot Rögle och har tappat 3-1  till 3-4... Va faaan gör dom??
 
Igår tosrdag fick jag lite spontanbesök av en träningsadept  från Stockholm så vi tog faktiskt ett joggingpass ihop med Nora i joggingvagnen och pratade träning, målsättningar, träningsbakgrund, mm. mm.
Kul att hjälpa andra med träning. Hade jag mer tid över så skulle jag hjälpa fler men nu tackar jag nej till fler o fler.
 
Idag är det fredag och jag har träffat ännu en träningsadept och pratat igenom lite inför nästa års cykelsäsong. Kul att träffa folk som verkligen vill utvecklas och tar sin träning seriöst.
 
Min egna träning de senaste två veckorna har kännts mindre seriös men om kroppen håller så vill jag med utvecklas som löpare till nästa säsong. SUB 40 på milen hägrar ju. Vill verkligen klara det.
 
Annars då?? Jo blir nog ett biobesök i vinter..

världens godaste öl

Oj vilken helg vi har haft. Isabella, Sara och jag. Varit i Solna mestadels och jaa...nu när jag tänker efter har vi väl inte gjort så mycket men två dagar OFF är ändå skönt. Tack vare en hotellpremie via coop-kortet så vart denna helg inte så dyr heller. Igår så gick vi mest i Solna City bland de 120 butiker som fanns i samma hus som vårt hotell. Rätt smidigt när lilla Isabella behövde mat för då kunde man smita upp på hotellrummet.
Och jag är ju svag för frukostbuffèer så jag har ätit för ett kompani denna helg.
 
En annan cool sak jag passade på att göra var förstås att kombinera denna resa med att tävla. Jag hade tack vare google snappat upp en mörkertävling som skulle gå av stapeln. 10 km trail med pannlampa tyckte jag lät fränt och då fjolårets segrartid låg på ca 44 min så fattade jag att det inte kunde vara lätta motionsspår à la Karlslund.
 
Då lillasyrran bor i huvudstaden så lockade jag med henne att deltaga förstås och springer  mycket mindre stig än mig och hade dessutom aldrig sprungit med pannlampa innan gårdagens tävling.
Mass-start med nästan 500 deltagare på 10 respektive 5 km, Måste ha varit coolt att se detta koppel med pannlampor som startade och långsamt drogs ut till en lång orm från fältet in i skogen.
Jag blev snabbt imponerad hur smala stigar samt obanad terräng som tävlingen var lagd på. Som snitsling satt det tätt med små, blåa reflexer på grenar eller små stolpar/pinnar i marken.
 
Tack vare ganska mycket folk så bromsades jag lite första 1500 m vilket var bra så jag inte gjorde som jag bruka. Gå på rött för länge. Höll igen lite på de mer lätt sprugna partierna för att kunna hålla jämn och bra fart på stigarna.
Trodde verkligen att den långa ormen med pannlampslöpare skulle bli intakt men efter ca 4 km var vi en kvartett och efter totalt 6 km var det jag och gubben Lars. Ja alltså Lars var en lång, lite äldre orientare som bodde nånstans i närheten för ju närmare mål vi kom desto fler hejjarop fick han. Sista 2 km började han till och med förvarna om spångar och staket mm. Jag försökte knäcka Lars med 1500 m kvar till mål men han jobbade sig ikapp i nåt snårigt skogsparti. Det var först i den avslutande backen upp emot mål som jag lyckades hänga av honom.
Hittade en film från målområdet här
 
Jag kom in på tiden 50:28 vilket gav en snittfart på 5:02/km på denna hyffsat kuperade tävling. Min placering blev en 14 e plats bland ca 170 fullföljande herrar på 10 km. Segrade gjorde Simon Hector på tiden 40:40 vilket ger den otroliga snittfarten på 4:03. Gissar att denna simon är en grym orienterare.
Syrran då? Jo hon imponerade och kom in på 55:41 vilket gav en 6e plats bland damerna (ca 112 st ) Ett något mer känt namn bland damerna vann och hon heter Annika Billstam :-)
Jag tyckte verkligen om denna bana och tävling. Kul när man chansar på nåt sånt här och det blir så lyckat.
 
Ca 1 h efter målgång kom jag, svettig och lerig, in till hotellet och hade väl först bara tänkt att köpa med en cappuchino till rummet. Såg att de även hade färdiga mackor som man kunde köpa med... Tog en grillad macka med mossarella, paprika, ruccola mm. Under tiden den grillades så svpete jag den goa cappuchinon och så sen några gäster som satt och drack öl nere i lobbyn. Frågade killen bakom disken om man kunde köpa med lite maltdryck upp på rummet och "självklart" svarade han.
Den kalla Mariestadsölen tillsammans med den grillade mackan var det bästa jag ätit på länge. Sååå gott efter kvällens urladdning.
Inte mycket bilder idag...

5x30 sek

I tisdags körde jag och den lokala förmågan 6 x 3 min i den lokala backen "gråtarbacken".
Värmde upp de ca 2 km till backen och bestämde att hans "mållinje" för intervalerna fick ligga ca 200 m bakom min.
Vi startade första intervallen och då han startat ca 15 m bakom mig så kände jag mig sjukt stressad. Tänkte flera ggr att "jag borde hålla igen på 1a intv" men istället så blev det ett pers på den sträcka jag sprungit flera ggr förut. 2:50 blev det.
Sen dalade det och den 4e intv avbröt jag faktiskt vid 2:36 och då hade jag tänkt länge att jag skulle skita i den pga de stumma benen.
Avslutade dock starkt med två bra intervaller. Hoppas löparkollegan Jacob fick ett bra pass han med.
 
Vilade igår och gick faktiskt och la mig kl 20:30 igår för att sova igen.
 
Idag hade jag väl tänkt 4x4 på banvallen men mina ben (framförallt höger benhinna) var inte så sugen på det. Joggade iväg och hann komma på vad ersättningen skulle innehålla.
5x30 sek blev det. 4 av dom brändes av i Latorps stationsbacke. Hittade två märken (elskåp och gatubrunn) som tog 32 sek. Perfekt.
Nu strular kontakten igen på den relativt nya Polarklockan (luktar reklamation) så ingen graf ikväll. Fick cykelsällskap på den sista av Garphyttans stigguru Thomas.
 
Vila imorgon och avfärd mot stockholm. På lördag väntar start i en mörkertävling.

hur mycket tränar jag egentligen?

Jag överdriver inte här på bloggen om min träningsmängd. Vore dumt då min uppladdade träningsmängd är offentlig där ute via polars service. Har jag sprungit 10 st intv så skriver jag att jag kört 10 st osv.
Finns ju ingen anledning till att ljuga eller mörka.
Anledningen till att jag skriver detta är att jag var inne i en butik som säljer träningsrelaterade produkter och hade där, i samband med mitt syfte med besöket, nämnt hur mkt jag sprang. Det jobbiga är då när butiksägaren avslutar med att säga "jag har hört att du tränar väldigt mycket". Okej så någon har alltså pratat om mig där. Någon har alltså påstått att jag tränar mycket. Vad är mycket? Mycket jämfört med vem? 
 
Återigen: Ja läser du min blogg så kan det uppfattas som mitt liv fortfarande bara är träning träning träning för det är ju det jag har valt att blogga mest om. Sen skriver jag inte ut hur mycket sötsaker jag äter eller hur mycket öl jag konsumerar. Mina resultat är ju knappats hemliga men jag gör ju fortfarande inte milen under 40 vilket jag kanske borde "när jag tränar så mycket"
 
I mitt förra inlägg skrev jag ut senaste månadens träningsdos. En vecka fick jag precis över 70 km så jag vill att du funderar på hur du säger till andra.
Alternativ 1: Ola springer visst 70 km/ vecka
Alternativ 2: Ola snittar 4-5 mil/ veckan men hade EN vecka på ca 70km
 
Nåja. Nu kommer det en dos bloggning om gårdagens och dagens pass
 
Gårdagens pass startade ca kl 06:00 ifrån botten på Mattsabacken. Jag var själv och nådde tomasboda lagom när soluppgången var som vackrast. Jag stod där nöjd och glad och skickade ett sms till Magnus P för jag var rätt säker på att jag äntligen hittat Monsterbacken 2.
Letade lite nya stiger knappa kilometern därifrån men sprang fel.
Dagens pass
Idag fick jag med mig Ronny Collin från vintrosa. Vi startade istället från Ånnaboda ca 20 min senare än vad jag gjort dagen innan. Såg en något mer mogen soluppgång idag och sen letade vi fram nya stigar så vi kom rätt. Kul att prva nya stigar däruppe i bergen.
En vecka med mer än 50 km i bokföringen och nu väntar ungefär samma schema som inför Åstadsloppet. Två fartpass i veckan för att få fram en liten formtopp till nästa helg.
 
 
 

10x1:19

De fyra senaste veckorna har haft träningsdosen 51 + 31 + 70+ 48km. Nu är detta endast de löpta km så det syns inte om jag körde rullskidor eller körde på sandsäcken. Hursom så ger det ett veckosnitt på 5 mil/ vecka vilket jag tycker är bra och jag tror inte mina knän klarar så mycket mer.
 
Åstadsloppet satt kvar i benen till i tisdags då jag och jobbarkompismats joggade knappa milen på vägar och stigar kring Latorp.
Igår hade jag en tanke på ett tufft rullskidspass men nåt så pas tufft som LIVET kom emellan. Det finns en risk att det blir en tuff anpassning ett tag nu med två små barn här hemma :-)
Rullskidorna kom aldrig till användning för när kl slog 20:00 så var jag så pass psykiskt trött så istället för träning blev det en single malt och TV.
Idag däremot så hade jag bokat med Latorps bästa löpare (det måste det va) Han kör ca 10 mil löpning/ vecka och har gjort milen på 33 och 3 km på 9:15.
De enda pass han och jag kör ihop är backintervaller här i Latorp. Korta intervaller inom löpning kör jag i stort sett aldrig men jag vet ju hur nyttiga de är.
Vi har tidigare kört hårt 8 ggr i stationsbacken med lång vila men målet idag var jämnare fart och 10 ggr. Han fixade det men jag fick ta en något längre vila mellan 5e och 6e intv.
Snabbast tiden för mig var 1:14 och den långsammaste var 1:20 så rätt jämnt.
 
Sitter nu med varma ben och ett lugnt inre. 
Mår bra av träningen :-)

Å-stadsloppet. Nytt PB

Ända sen kl 13 egentligen så har jag tänkt på dagens halvmara i Örebro, Å-stadsloppet. Fast sedan målgång har jag typ befunnit mig i nån slags Runners high för jag är så glad över flera saker.
Jag var del av ett glatt lag/gäng som sågs ca 1 timme innan start.
Jag och Nora startade på tok för långt bak och det tog ca 1 min innan vi passerade startlinjen (om man kollar på våra netto resp brutto-tider.) Det tog väl 2-3 km innan vi kunde börja avancera och det blev glesare mellan folket. Istället för att farten inställd på pulsklockan så testade jag en ny sak på den, nämligen sluttids-visare. Den visade hela tiden den förväntade sluttid beroende på den fart jag höll. Jag blev liksom inte stressad av det på samma sätt som när den visar farten.
 
Att springa med joggingvagnen på slät och vågrät asfalt är faktiskt inte särskilt jobbigt. Den rullar lätt och i tvära kurvor trycker man upp framhjulet så det går lätt att svänga.
Bild. Na.se
 
Det är dock när det går uppför som det DIREKT blir skitdrygt. Det fanns 3 ställen på denna bana som jag faktiskt gick några korta sträckor Två av dom var i backar/motlut.
 
 
Då jag aldrig sprungit en havlmara innan så kunde jag bara gissa min tid ganska grovt. Hade uttalat att 1:37 borde gå. Under 1:40 ska jag klara.
Är positivt överraskad att jag fixade 1:36 och här ovanför kan ni se mina 3 korta gå-pauser.
Jag och Nora hade pratat om att vi skulle springa upploppet tillsammans. Jag stannade (lite dumt strategiskt) i sista kurvan och knäppte lös henne och så fixade vi ett ordentligt jubel på läktarn när vi sprang sista 50 m ihop.
Det var en så sjukt nöjd och stolt pappa där. Tror Nora var glad över det galna upptåget oxå.
 
Lite stela ben nu men det var det värt.
 
 
 

vad skönt med fart

borde gå och lägga mig nu men efter en vecka med mycket träning så startade den här veckan med vilodag på måndagen och så ett fartpass idag tisdag. körde 3 st 1000meters + en nästan likadan fast i motlut så där blåste jag på i 3:50 min för det var nämligen vad de andra intervallerna hade tagit i tid att genomföra. Körde helt på känsla idag då jag körde i mörker och inte kunde (eller ville) slänga ett öga på klockan hela tiden.
 
Med tanke på allt slarv med maten på sistone och bristen på fartpass så är jag riktigt nöjd över kvällens urblåsning som förresten fick starta efter kl 20:00 vilket jag klassar som ett sent pass. Bloggaren Öijer skulle kalla det "rena eftrmiddagspasset" då han själv har en förmåga att träna testcykel vid midnatt. Med galningar som han i tanken går det lättare för mig att trotsa mörkret.
 
Med skön känsla kan jag nu gå in och snuffa bebis :-)
 
Lite kvällshumor innan

ingen monsterbacke 2

Först en bild på mitt barn. Isabella Aurora Backlund
 
Ja hon sover. Nåt hon gör ganska mycket men vi klagar inte. Äter och sover. Tufft liv hon har.
 
Denna vecka har jag noterat precis över 70 km och då var det vilodag i torsdags. Har egentligen ite siktat på att köra asmycket distans för då hade jag knappast kört backintervaller i storstenshöjden eller kört 2x3 km till Noras Jumpa i lördags. 
Något som jag faktiskt HAR tänkt är att träna på ganska mycket nu under mina fem pappa-dagar.
 
Dagens träning
Tog bilen till Blankstahyttan idag och var helt säker på att prova Monsterbacken 2. Det är inget namn ni hittar på en karta utan egentligen ett namn som ett fåtal cyklister använder. En brant klättring helt enkelt.
Monsterbacken 1 är lite mer känd då den är omskriven i en ledbeskrivning till en av mtb-lederna jag gjorde. Namnet på den har även det uppkommit av en mindre grupp cyklister. Hörde jag inte nåt om monsterbacken 3 för en tid sedan oxå??
Trodde jag visste vart vart starten på Monsterbacken 2 var nu på eftermiddagen så fick jag reda på av stig-gurun MP att  jag missat hela backen
Ni ser siffarn 1. Där startade jag och springer sen som bokstaven E. Vid första mitt-strecket spelade jag in denna film
 
Vid det andra strecket, dvs toppen på bokstaven E så var jag vid Ullavi klint. Anade då att jag var på fel ställe för där skulle nog monsterbacken 2 inte passera
 
 
Körde sen lite bakanta stigar och passade på att äta den medhavda kanelbullen på Kilsbergens högsta punkt.
 
Blev kortare pass än väntat på ca 11 km men skönt att komma ut och mörda lite älgflugor iaf.
Imorgon är det den första av 5 lediga måndagar. Härligt.
 
 
 

namn på barn + mängdveckor

Då tror vi att vi har landat med ett namn på vårt andra barn. Vi hade ett förslag INNAN födsel men vi har nog ändrat oss. Tänker inte skriva ut det här eftersom vi inte skrivit på papprena till skatteverket än men men..
 
Igår blev det en sån där vilodag. Hade inte tänkt det egentligen men timmarna rullade iväg och kvällen slutade med en bastu så jag är inte missnöjd med dagen iaf :-) Denna bastu var Nr 28 sen vi köpte den i mitten av Mars.
Appropå Mars. De har ju tydligen hittat bevis för att det finns/funnits vatten på planeten Mars. Efter att ha analyserat bilderna närmare säger man sig även ha hittat malt, humle och jäst nu..
 
I förrgår sprang jag ett lunchpass vid storstenshöjden. Hade ca 1 timme på mig och försökte hinna med 500 höjdmeter men då skulle jag nog ha kört upp o ner för liftgatan bara och hur kul är det? Nä istället sprang jag de flesta av stigarna som går upp/ner för kullen
 
Finns lite mer stigar runt denna kulle men jag hade varken tid eller ork för fler. Blev väl en ca 430 höjdmeter detta pass på ca 65 min.
 
Ikväll skulle jag "bara ut en sväng i bergen" som jag sa till Sara. När jag kollade distansen första gången på klockan hade det redan passerat 7 km. Alltså jag tyckte jag precis hade startat då.... Blev sen ca 18 km. Redan nu INNAN helgen så har jag 53 km denna vecka och imorgon rullar det in några km till på kontot. (men högst 10 km)
Lite lugnare vecka sen så blir det nog bra till Å-stadsloppet.