Master-VM

Hej på er.
Jag kom alltså till det VM jag ville. Har inga andra master-VM att jämföra med men jag kunde ändå avgöra att detta var inget topp-arrangemang.
Fått höra många historier från alla möjliga om varför banan och tävlingen var som dom var och jag förstår att Birkebeinsrittet är större och viktigare än master-VM för arrangörsklubben men ändå.
 
Nåja, Jag tror jag hade kört bra på den där banan för den var genomjobbig. Jag sprang ju bara två varv på den men enligt alla som körde den fick man aldrig vila och jag vet att jag förr i tiden kunde köra riktigt bra på sånna där bröt-banor där man tvingades jobba myckeln på cykeln.
På 3 ställen av banan kunde man välja A eller B-spår och inget B-spår var särskilt lätt där man kunde köra avslappnat. 
Här är en film på det mittersta partiet där de hade byggt hopp på A-linjen. Den Magnus jag skriker på är Magnus Palmberg som senare vann sin klass och kunde därför titulera sig världsmästare. Extra cooolt att han vann på en hoj som är mer enduro än XCO. Typ 110mm slaglängd fram o bak. Tror den heter Specialized chamber.
 
 
Strax efter detta parti var det ett område som för ögat såg mest otäckt ut. Tre dropp direkt efter varandra men som vanligt ( :-)) säger jag att jag skulle cykla där. Det som visar att dessa dropp faktiskt är ganska enkla bara man vågar rulla över det är att cykeln inte lutar så mycket. Jag fångade det på film.
De åkare som försvinner i bild kör B-linjen som såg ut så här.
 
Efter att Johan körde sitt race i tisdags em och gått i mål kl 19 så sträckkörde vi hem. Landade här i Latorp kl 02:00 och jag gick upp 3 h senare för att gå till jobbet är man fortfarande lite trött. Har lite grejer att ta tag i som släpat efter. Får berätta mer om min Norgeträning nästa blogg.
 

Racerapport, mot Norge men framförallt nytt PB

Vart skall jag börja?? Just nu är kl 04:45 på morgonen och jag tänkte passa på att skriva en racerapport från gårdagen. Hinner förmodligen inget ikväll då jag skall packa väskan samtidigt som jag umgås med Nora. Jag skall åka till det VM jag själv såååå gärna ville deltaga på men ni vet ju hur historien gick.
 
Racerapport Blodomloppet 10 km
Målsättning: sub 42 min.
Resultat 41,25
 
Starten går och denna gång stod jag inte långt bak i fältet med tjocka motionärer utan långt fram bland tävlingslöpare. Ett måste om man inte vill bli hindrad första kilometern.
Det som är bra med löpning är att man kan köra efter farten som klockan visar för det känns ju alltid så lätt i början, Första km låg jag på ca 3:48 min och hade säkert fortsätt bränna mig kraftigt om jag inte sansat mig och lagt mig i rygg på en duktig tjej (tror det var Anna från Karlstad IF Göta) Hon var tävlingslöpare vilket man såg tydligt. Hon kollade på sin klocka flitigt och körde stabilt på en fart precis under 4 min/km. Hängde på henne till det hade gått ca 4 km då jag kände att jag började surna till lite i musklerna och tänkte "shit nu har jag rökt mig själv." Jag sänkte därför farten men tappade henne aldrig mer än 25-30 m. Drygt en km senare fick jag väl upp farten för ca 2 km senare var jag inne på hjul igen så att säga. Farten hade sjunkit något och pendlade mellan 4:10-4:20.
 
Jag fick nya krafter vid 6-km skylten för då var det ju bara att räkna ner mot mål. Mitt högra ben stumnade aldrig så mkt som det kan göra på interval-pass men helt skön löpstil hade jag inte :-)
Trodde jag skulle kunna öka sista 1500m men det enda som ökade var väl pulsen :-)
Jättenöjd med upplägget och min egna insats.
Ännu roligare var väl att vi var 3 lag från firman som körde. Ett lag på 5 pers körde milen och två lag körde 5 km. Vi hade tyvärr ett avhopp i mil-laget så efter lite raggande så fick jag med en snabb AIK-löpare. Ganska mkt pga hoom så vann vi lagtävlingen!!
Lagets tider var ungefär
35,59
41,25
43,10
45,55
50,05
 
Borde väl betyda julbonus från chefen??
 
Nä nu är det frukost och sen till jobbet.
Ikväll sticker jag till Lillehammer för att i helgen hejja fram lite kompisar till VM-guld!!

mer fart! 4or på väg

me shit vad det bloggas dåligt. Det brukar ju betyda att det inte tränas något men det stämmer inte denna vecka.
 
Nä trots en rygg som protesterat hela veckan efter den förra helgen så har löpningen funkat bra. Vardagsgrejer som att lyfta saker, gräva, knyta skor mm. är svårt för jag har varit otroligt stel i ländryggen. Dock tänkte jag tidigt att det kanske var något muskulärt så i onsdags vile jag prova att springa efter jobbet. Starta lugnt och efter jag blivit varm kom suget på itervaller. Firade av 5 st 4or. Två terräng och 3 stycken på väg för att få lite fart i benen.
 
Efter lite mat och ca 6 h sömn så blev det ännu ett pass då jag joggade nästan ända till jobbet. Cykeln stod ju parkerad vid USÖ så det blev dryga 15 km med ett snitt strax under 5-fart trots några stopp inom stan. Inte lätt att försöka köra någe med kvalitè då man går upp kl 4 på morgonen och startar 30 min senare utan frukost i magen.
 
Sen blev nästa pass igår och då behövde farten spetsas till lite ytterligare. För att få en jämnhet i det valde jag att köra 7ggr 4 min på banvallen. Inte den roligaste stället att springa men underlaget är iaf jämnt och saknar backar. Siktade på att hålla mig på eller under 4min/km i intv och de såg ut så här: 3:52, 3:52, 3:53, 3:52, 3:49, 3:52 och den sista på 4:04. Hyffsat jämnt och då tänker ni att jag kroknade på den sista men jag tänkte köra den i 4:10-fart för att få in känslan på den farten. Vore ju fint om jag kunde hålla den hastigheten på torsdag då blodomloppet går av stapeln. Vore fint att komma under 42 min då.
 
Idag var det ännu en träningstävling i mtb vid storstenshöjden och jag joggade dit i lugn fart och sen blev det några ggr uppför storstenshöjden men dessa var utanför träningen egentligen men likväl så gav de nog lite benstyrka.
 
I lördags gick Kalmar triathlon och min lillasyster gjorde bra ifrån sig. Av 2700 startande så kom hon på 164e plats. I sin åldersklass kom hon tvåa och idag kom beskedet att hon hade kvalificerat sig till Iron man på Hawaii
Hyffsat nöjd va!!!
 
 
 

bergkär!

Igår, söndag, var det ännu en träningstävling vid Storstenshöjden. För dig som missade den så blir det en ny chans på vår lokala VM-bana på söndag. Start kl 10:30
På racet igår hade vi finbesök av en regerande världsmästare. Tommy Olsson från Sala var på plats och blev väl liite stressad av Magnus p och sen bitvis av Johan Limpan som inte kan/bör köra så mkt utför pga en läkande fraktur. Tommy vann iaf ca 2 min för Magnus men det var väl ca 10-15 pers på plats.
Här ser ni hur Magnus äter upp allt fika och säger åt alla andra att hålla sig ifrån godsakerna. Tomy ser ut för att vilja få sig en liten bulle men fick nobben.
:-)
Jag sprang dit från Garphyttan och sprang ett antal repor i backarna och stigarna där. Fick väl ihop ca 2 h träning igår och med vilodag idag så är jag nog redo för lite fartintervaller imorgon.
 
Har bara haft någon låsning i ryggen idag. Har liksom lite ont i svanken.
 
Något roligare då... Min lillasyster Anna var med i nyhetsmorgons soffa imorse och jag tyckte hon var en bra representant för sin sport. Visst sköter hon sig bra?
 
 
Jag jobbade över en timme idag och lånade sen med mig en motorsåg hem. Jag kapade upp de bitar jag fick av jobbarkompismats för några veckor sedan. Efter det så hjälptes Nora, jag och Sara med att klyva allt med den helt nya klyvyxan och sedan la vi upp en ny kast under vårt snedtak. Lägger man sedan till saker som: nygrillade hamburgare, kaffe med paj på "vedbacken", dusch med Nora och i övrigt mycket kärlek i hemmet så känns det jäkligt gött här i Latorp på Vintrosavägen 11 idag :-)
 

6x3 i motlut

Oj nu skall jag erkänna några saker.
Först o främst blev jag konfronterad igår av en cyklist som undrade på "vilken sida" jag stod egentligen. Ja hade ju häromdagen kört tusingar (intervaller alltså) och jag har ju bloggat om att jag hellre kör cykelmässigt och tränar efter tid och inte meter då kroppen inte vet antalet meter den färdas. Nu går jag alltså emot mig själv eller så är det att jag håller på och förvandlas lite grann. Blivit lite löpare...Näe jag rätade väl upp det där geno att köra efter tid, och inte distans, idag.
Dagens träning Gårdagens träning
Hade ett kort möte i klubbstugan med några drivna cykelledare och efter det blev det en sån där "mängdträningförjaghartidträning" där jag joggade ca 7,5 km. Först 2,5 km på motionsspåret i Marka sedan körde jag mtb-spåret för att kolla statusen på den. Körde i mina salomon sense Mantra och dom skorna skall inte ut på stigarna alltså. Höll på att snubbla två ggr på 5 km. I övrigt blev jag glad att återigen se mtb-spåret. Verkar hålla bra form.
 
Dagens träning
Efter att ha jobbat en del här hemma med  en del grävjobb så fick jag ett otroligt sug efter löpningen. Hade ju tänkt att köra ett Tapout-pass men klämde in ett intv-pass med samma skor som dagen innan. Joggade bort till Gråtarbacken och siktet var ställt på 6x3min i motlut. Pulsen behöver man inte oroa sig för :-) Den brukar bli hyffsat hög ändå.
Tänkte i intv nr 1 att jag inte skulle köra för fullt utan hålla mig kontrollerad. Funkade bra och jag blev positivt överraskad över att tiden blev 3:04. för när jag trycker på så är tiden endast 10 sekunder snabbare. 

Varvtider

Varv
 
Träningstid
 
Sträcka
(km)
Snittpuls
(slag/minut)
1.
00:11:13 
2.15 123
2.
00:03:04 
0.69 158
3.
00:03:58 
0.72 127
4.
00:03:06 
0.69 157
5.
00:04:20 
0.72 124
6.
00:02:58 
0.69 161
7.
00:04:13 
0.73 130
8.
00:02:58 
0.69 163
9.
00:04:44 
0.73 126
10.
00:02:56 
0.70 162
11.
00:04:56 
0.72 124
12.
00:03:01 
0.70 160
13.
00:10:21 
1.87 137
I intv 3 och 4 gasade jag hårt hela vägen och de blev endast 8 sekunder snabbare än de mer kontrollerade intv jag började med på de ca 3 min som intervallen tar. Liten skilnad med tanke på hur känslan o kroppen skiljer sig mellan intv.
Jag upplevde en mkt snabbare återhämtning idag och mycket mindre negativa känningar i mitt högra ben än vad jag gjorde sist jag körde detta pass.
Mycket nöjd.
Blir vila från löpningen imorgon men på söndag igen blir det nog extrembranta klättringsintv.
 
 

överfart

Idag blev det ännu en dag där det pusslades och pressades in ett pass.
Sara och Nora hade varit i stan och jag åkte med till utkanten av den. Väl där bytte jag om till de löparkläder som Sara tagit med till mig och medans de körde bilen hem så sprang jag så kallade "tusingar" på banvallen.
Läste så sent som igår att de skulle köras 10 sekunder snabbare/km än i milfart. Eftersom jag hoppas kunna ta milen i 4:10/fart så ställdes ju siktet i på 4:00-fart.
 
 
Träningstid
 
Sträcka
(km)
Snittpuls
(slag/minut)
1.
00:05:26 
1.01 133
2.
00:03:54 
1.00 160
3.
00:01:33 
0.19 134
4.
00:03:56 
1.00 160
5.
00:01:51 
0.20 131
6.
00:03:54 
1.00 161
7.
00:01:58 
0.20 132
8.
00:03:55 
1.00 162
9.
00:02:03 
0.20 134
10.
00:03:56 
1.01 163
11.
00:07:45 
1.19 141
12.
00:03:53 
1.00 164
13.
00:00:00 
0.00 171
14.
00:06:09 
1.05 147

Som ni ser värmde jag upp i hela 5:26 innan jag körde igång. Jag körde med 200 meter vila men eftersom att jag upptäckte att 4-fart är lite "överfart" just nu för mig så gick jag hela vilo-sträckan. Det är ju inte bristen på vila som gör en snabbare.
I intv nr 11 så blev det riktigt lång vila och det berodde på två saker. En kommande vägkorsning som jag inte ville blåsa över i under en intervall och sen behövde jag den oxå. Var ganska trött i benen efter 5 st men ville orka en till. Efter den sista intv var det ju bara 1 km kvar  hem.
Benen är just nu rätt mosiga men jag är nöjd över att jag fixade alla intv under 4-fart. 
Har ju ett sekundärt mål att klara sub 40 på milen i okt.
Sen får jag ju små omdömmen av min POLAR rc3-klocka efter varje pass. Efter dagens pass stod det så här:
Tempo- och Maxträning
Denna träning ökade din anaeroba tolerans. Den förbättrade din VO2max , hastighet, effektivitet och prestationsförmåga. Denna träningsintensitet rekommenderas för relativt korta intervaller och kortare träningspass. Det är viktigt att värma upp före och varva ner efter träningspasset.
 
Nu kan jag inte visa er bilden på min Trainingload men jag är nere på det gula fältet trots Tapout igår och intv idag. Gula fältet betyder att högintensiv träning inte är att rekommendera så imorgon klämmer jag väl in lite hederlig trailrun :-)

dålig på att vila

När man har träningsvärk i musklerna så fattar jag att jag behöver vila just de musklerna. Det är ju tydliga siglaer så att säga.
Värre är det att känna efter hur sliten man är efter ett tufft pass.
Ta det där maraton-passet jag gjorde för exakt en vecka sedan. Blev ju jäkligt trött men ändå ovanligt fräsch dagarna efteråt.
I lördags så blev det ju ett nytt trail-pass som blev lite överraskande och onödigt hårt så där bröt jag väl ner min form ännu mer.
Kollade in en sida på POLARS hemsida som hette Trainingload. Alltså en mix av flera parametrar där det visar hur stor träningsbelastningen var. Den visar även när kroppen (i teorin) är redo för ett nytt nedbrytande pass.
Det har gett mig en liten tankeställare om att jag kanske borde sänka farten på mina lugna pass. :-)
 
Nu går det så jäkla bra för datageniet här hemma (jag) att det går tydligen inte ens att ladda upp kvällen Tapout-pass mot polars hemsida. Första Tapout-passet jag genomförde med pulsklocka förresten. Jag körde competion core
 
Blev en fin genomkörare och jag blev så svettig nere i gillestugan så det blev fläckar på trägolvet. Alltås inte bara blöta fläckar utan FLÄCKAR!
Hoppas de är borta imorgon.
 
Appropå imorgon...Brukar ju inte skriva om kommande pass för i denna värld med snabba kast så blir dte ju nästan alltid ändrade planer men...Imorgon siktar jag på att upprepa 10x1000meter intervaller. Törs man spänna bågen och köra dom i 4:00-fart?? Kan ju alltid testa och se hur många man klarar :-) Har ju vilat från löpningen sön-mån-tisdag så förhoppningsvis har man pangpang-ben. Måste kanske muta dom med lite lösgodis på em för jag har haft ett sötsug i flera dagar nu. Det dämpades något nu ikväll då jag klämde i mig två bitar tårta :-)
 

testing

Gårdagens pass
https://www.polarpersonaltrainer.com/shared/exercise.ftl?shareTag=6de07c9ef89edee13a9296f66fe98696
 
 

ännu ett härligt trail-pass

I tisdags sprang jag ju 44 km på Bergslagsleden. Det äventyret har sjunkit in lite nu och det kändes ju i kroppen efteråt. Fast ändå ganska bra. Vi var bortbjudna till goa vänner på kvällen och det blev ju ingen dans kan man säga :-) utan jag satt mest ner den kvällen. Morgonen efter var det drygt att gå nerför i trappor men inte mer än så.
Den kvällen spenderade vi i en biosalong då vi var barnfria. Riktigt skönt att få lite vuxen-tid. Vi såg kvalitètsfilmen Transformers 4 :-)
 
Efter min långa trail på tisdagen så blev onsdagen vila men redan i torsdags kröp det lite i kroppen men eftersom jag fattar att mina knän och vrister måste vila oxå så blev det ett Tapout-pass i gillestugan. Körde den som heter Muay thai. Jäklar vad kul det var att fightas lite igen :-)
Igår var det fredag och jag tog med Nora i joggingvagnen och körde ca 5 km bara för att få jogga lite. Höll igen på farten och höll ner pulsen. Ville ju bara jogga lite.
 
Idag lördag var det nämligen bokat ett distanspass i bergen med några duktiga asfaltslöpare från stan. Jag valde att cykla till Garphyttan och sen jogga de ca 4 km upp till samlingsplatsen. Blev några minuter sen och där stod det 5 st blå-klädda löpare från Örebro-klubben AIK.
Tempot blev ganska högt idag tycker jag och jag låg en bit över tröskel så fort det var grusväg som gick svcagt uppför. Det är ju inte riktigt mitt element utan jag får lite mer vila när det blir stökig terräng.
Ni ser ju vad munter jag ser ut efter ca 14 km jogg :-)
 
Överlag så tog det ca 10 km innan det släppte lite för kroppen kändes nästan bättre på slutet än i början idag.
 
Förra veckan blev det väl över 60 km och denna vecka summerar jag 74 km på 3 pass vilket betyder att jag MÅSTE få ner mängden nästa vecka. Passar nog alldeles ypperligt då jag går tillbaka tillbaka till på måndag.
 
Hepp