distanspass i sköna skor

Har ju hela denna vecka ledigt och då hinner man med mycket. Nora går numera 15 h/vecka på dagis och det ger verkligen avlastning och då är vi ändå två vuxna hemma nu. Hoppas Sara kommer fixa det senare när jag börjar jobba.
Nåväl. Idag sprang jag ett distanspass med lite fartinslag. Jag valde mina grymt sköna salomon x-series som jag numera kör lite grusväg oxå trots att de är en asfaltssko. Detta pga vad Ethan säger...
 
Dagens runda hittar ni här:
Hade siktet ställt på 20km+ men det blev dryga 18 km iaf. Lite höjdmeter blev det oxå, 215 meter för att lyssna på polar M400. (attans jag saknar en klocka som mäter via lufttrycket)
Vid ca 14 km lade jag in lite fartökningar men jag har ju inte full koll på min egna usla kapacitet så jag brände mig lite på vägen hem.
 
Min "idol" Ethan GingerRunner" har regisserat en ny film. För en gångs skull så är han bara bakom kameran och inte i bild, Filmen kollade jag igenom tidigare idag men kollar kanske en gång till nu när flickorna sover.
 

blodig måne

 
Idag vid frukosten berättade Sara att hon drömt/tänkt saker som testamente, om nåt skulle hända mig när jag springer själv, vargar, odjur osv osv. Inga roliga tankar direkt men jag erkände då att jag haft likadana tankar och att jag vid flera tillfällen inte är särskilt kaxig där ute i skogen. :-)
 
Idag ringde kl 03:00 och kl 03:40 parkerade jag vid Klockhammar. Sprang upp till Rusakulan och med ca 1 km kvar, när man passerar nedanför utkiken, så hörde jag röster. Förstod att jag inte skulle bli ensam där uppe men att det skulle vara 8 parkerade vid vändplatsen och att det skulle vara drygt 10 pers där uppe var oväntat. 
 
Fotade och filmade lite men jag har för dålig kamera för att det skulle bli bra. Det ni ser ovanför är det bästa kortet jag fick till på vägen ner mot bilen igen. Jag hade inte motivation för att springa den runda jag gjorde sist via Skrikarboda så jag körde monsterbacken 1 nerför. Dvs samma väg jag tagit upp till "kulan". Ca 7 km och ca 170 höjdmeter blev det.
Månen var speciell och det var värt att göra denna utflykt. Kom hem strax efter kl 5, duscha och lade mig på kanten av vår dubbelsäng då mina tre brudar lyckas ta upp exakt all yta på sängen.
 
 

2 barns far + supermåne

Jaha det stora grejen nu är att vår andra dotter föddes igår morse. Kl 05:53 för att vara exakt.
 
Skulle väl skriva en bok om henne och hennes resa till jordelivet men det får bli en annan gång.
 
Sprang ett intervall-pass i gråtarbacken när vi kom hem från BB. Sara och bebisen vilade/sov ändå så det var inte att jag försakade dom på nåt sätt.
Under passet funderade jag på om jag har fått ordentligt sänkt maxpuls de sista 2 åren för jag pressar o pressar men är sällan över 170 och jag har beräknat min maxpuls till 180-182. Kanske borde jag göra ett eget maxpulstest?
Körde 5 ggr på ca 3 min var i backen och pressade flås helt okej. Fick smaka på ordentligt med syra och avbröt en intervall innan mitt egna målsnöre...
För övrigt tyckte jag passet gick så där men att komma hem till sitt nyfödda barn gör att man verkligen glömmer dåliga pass på en gång :-)
 Ikväll hade jag tänkt att springa ett trailpass i kilsbergen men har knuffat min plan till tidigt imorgon bitti för jag läste just på Na.se om detta fenomen
 
Så jag hoppas på bättre väder än sist jag sprang...
 
Tar med mig västen fullpackad med vätska, energi och kameran och hoppas på att kunna bjuda er på MYCKET bättre film imorgon.
 
 

när kommer den där...vilan?

Det här med att jag skall ta en vilodag har blivit ett litet skämt samtidigt som jag vill passa på och träna innan vårt barn nr 2 kommer.
Idag var kroppen trött efter det tempopass jag brände av i regnet igår. Inklusive uppvärmning så snittade jag 4:26 fart i dryga 11 km igår, Inte jättenöjd men inte besviken heller.
Idag kände sara sig pigg och ville göra en utflykt. Vi drog till Storstenshöjden där Sara och Nora åt mat medans jag körde intervaller med stavar.
Kroppen är nog lite sliten då pulsen inte ville skjuta i höjden riktigt. Jag körde 5 ggr vilket gav nästan 400 höjdmeter. 
 
Sen hade jag ju lovat Nora att vi skulle gå uppför tillsammans så efter avslutad träning så gick hon och jag ända till toppen
 
Jag peppade med att hon skulle få sitta på axlarna på vägen ner iaf. Sara undrar ni...Hon rörde sig från bilen till vilstolen. En sträcka på ca 3 meter. Men det är ju barnafödande på övertid nu...
 
 
Nu skall jag bänka mig framför tv:n
 
 

vilodag?? Bahh!!

Idag lät det så här här hemma:
- Jag skulle nog vilja springa idag med...
- Du vill väl springa varje dag?
 
Ja visst är det så. Börjar nog komma tillbaka till en bra form igen. Dock sa klokheten inom mig att löpningen kanske borde vila en dag så istället blev det 5 ronder på sandsäcken i garaget och däremellan så blev det utfall, benböj, bicepscurl.
Tror att jag kanske ådrog mig en liten muskelbristning i ena skinkan...Nåja det springer jag väl bort imorgon :-)
För alla er (bland annat Jennie) som än så länge håller er på asfalten när ni joggar och tycker att grusvägarna kring oset är terräng så har ni en film här som vill sälja in TRAIl till er
 

brittsommar och trail för hela slanten

Alltså i förrgår skulle barnet ha kommit. Nu känns det som vi blivit lurade och missat chansen på nåt konstigt sätt.
Nåja...När som helst så blir det väl att ila iväg till BB.
 
Jag passar på och springa så mkt jag kan nu och fått två veckor med över 5 mil/ vecka. 
Fredag och lördag blev ungefär samma runda i bergen fast åt olika håll.
 
Idag blev det en social tur med min gamla gamla vän (fast hon ser ung ut) Jennie. Vi joggade ca 7 km ihop i Karslund innan jag gasade banvallen hemåt. Vi har ju inte setts så mkt senaste åren men skall försöka planera ihop några pass då och då. Båda har redan mycket i våra liv men då träningen ligger oss varmt om hjärtat så blir det ett sätt att ses. 
Ni kan ana vart jag började hålla en jämn fart fast med två stopp på. Farten försökte jag parkera på 4:17min/km men det är inte riktigt min tröskel tyvärr. 
Löpindex ökade till 70 vilket är min högsta notering hitintills. Egentligen bara ett värde men jag vill fortsätta höja det.
Nu skall jag fortsätta kolla på motiverade filmer som denna
 
Jaha måndag imorgon men vem vet om jag åker dit eller till BB.
 
 
 

vart är barnet?

I ca 8 månader har vi väntat på ett barn till. Födelsedagen var beräknad tills idag, den 18e sept. Men det har inte satt igång än...
Jag gör inga direkta långpass längre utan springer korta rundor med dubbla mobiler på mig för att garaterat ha mottagning (3 och Telia)
 
Igår joggade jag ca 7,5 km med Nora i vagnen. Höll mig under 5-fart iaf och hade funderingar på att skarva på efteråt men tänkte att det kanske var lagom för gubb-kroppen.
 
Idag slutade jag som vanligt kl 13 så det fanns liksom lite mer tid att ta bilen till Kilsbergen och bränna av en runda. Körde typ 3,5 km utför och lika mkt uppför. Mosade på och fick ihop bra med tid över 90% av maxpuls. Stumnade faktiskt så mkt i högra benet så jag tvingades gå nån minut för att kunna ta upp joggningen igen.
 
Skönt.
 
Kvällen har avnjutits på Indisk restaurang och Nora hade barnvakt. Dröjer kanske till det händer igen.
 

på G men inte säga nåt om högern

Ja detta är inte en politisk blogg. Har aldrig varit och kommer inte att bli heller. Har ju valt att mest skriva om träning men ju mer tiden har gått sen 2007 så har det blivit mer o mer privata inslag.
Har nu raderat den första inledningen jag skrev.
Varför?
Kolla första meningen.
 
Men jag har inget emot oliktänkande. Ni där ute, fejsbookvänner och andra, får rösta på vilka ni vill och tycka vad ni vill. Jag dömmer er inte av sånna enkla saker utan mer på hur ni agerar som människor.
 
Shit jag skulle kunna skriva hur mkt som helst nu men lämnar detta. (som svensk ska man väl knyta näven i fickan bara för vi är ett fegt folkslag)

Kan bli minst ett biobesök i vinter...
 
Har en uppåtgående trend gällande min löpning men förstår nu vilken topp jag hade veckan innan Bergslagen Ultra för min kropp har ännu inte kommit tillbaka dit. Konstigt det där att man ofta känner sigt som starkast strax innan en infektion bryter ut i kroppen.
Igår var det "vilodag". Då gjorde jag Nora sällskap framför TV:n när hon kollade på filmen Modig. Jag körde dock lite övningar med vår kettelbell + lite andra styrkeövningar. Känns idag.
 
Dagens träning blev fartintervaller på banvallen.
Plan: 3 x2000m. Resultat: 2 x2000m + 1000m.
Målfart: under 4-fart. resultat: 3:51, 3:55 och 3:57
 
Har ju flera ggr skrivit här att jag INTE skall skriva om saker jag vill eller kommer att träna/utföra för då blir det bara ändrat.
Nu gör jag det iaf.
Nästa år SKA jag åka på en löparresa och jag har senaste veckan mailat några arrangörer och dessutom fått svar. Får väl se om det blir kroatien eller vad det kan bli. Tatrasbergen lockar...
 

bevakat SM i Mountainbike

Sara är höggravid. Kan egentligen föda närsomhelst men hindrade oss att åka 5 km för att kolla långlopps-SM?
Nepp!!
Hon får nog vila resten av kvällen men hon har kämpat på bra. Det har även flera av de ca 500 tävlande idag. Tror att de motionärer som körde 70 km idag och kanske bara kört cykelvasan innan fick sig en chock idag. Kilsbergen har tuff terräng att erbjuda.
 
Vi åkte direkt till storstenshöjden för att kolla in starten och ta emot flaskor av dalmasarna Jonathan Steen och storbloggaren Henrik Öijer som jag hade lovat att ge langning idag.
 
För att göra det enkelt för mig själv tänkte jag ge langning vid ca 18 km för det var nämligen på andra sidan storstenshöjden sett från startbacken.
Först kom den kvartett som skulle hålla ihop ända till ca 62-64 km.
Framifrån i bilden: M.Wengelin, C.Friberg, M.Flockhart, F.Edin och sen ser man framhjulet på D. Wahlqvist som senare släppte de 4 första.
Jone och Henrik passerade här men Henrik hade fixat en punka och låg här knappa 9 min efter täten.
Stressade iväg men familjen till Eker där åkarna skulle ha trampat dryga 40 km och vi hann precis packa ur oss själva, äta lite innan täten kom.
Tätkvartetten
 
Här slänger visst Jone skräp ute i naturen... Längre bak syns hemmaåkaren M.Bergkvist och strax bakom han så sitter en höggravid kvinna i vilstol...
Här ute väntade vi och hejjade på flera åkare men nån Henrik dök aldrig upp. Tänkte att när det var mer än 30 min efter att täten passerat så MÅSTE det ju ha hänt nåt samt att han förmodligen stannade vid depåerna ändå.
Vi gasade i laglig fart (haha) iväg mot den avslutande backen upp emot Gårdsjölägret. En backe som gjorde att många fick hammaren.
Sara ville ta en seilfie på oss men jag hade svårt att släppa fokus från cykeltävlingen. Har väl 2-3 likadana bilder...
 
Vi skötte langningen och fotade lite innan vi åkte mot Ånnaboda för att lämna tillbaka flaskor mm. 
Väl där hittade jag inga dalmasar först men när jag väl gjorde det så undrade Öijer varför han inte fått lang?? 
Jaa du...så går det när man är långsam :-)
 
 

morgonjogg i bergen

Igår kväll fick jag en idè om att springa så där tidigt i Kilsbergen och se solen gå upp. Gjorde en sån förra året och det var så vackert. Gjorde ju en liknande runda i Skottland för ett år sen men det vackra turen finns nog inget som toppar.
Nåväl. Klockan ringde 04:40. En kopp kaffe och sista biten av kladdkakan och så iväg mot Klockhammar.
Kändes jäkligt mörkt och ensamt när jag klev ur bilen.
  På min resa upp emot rusakulan blev det iofs ljusare men nån soluppgång blev det inte...
 
Citatet jag hänvisar till är ca 12 min in i detta klipp. Värt att se hela klippet för den som gillar vinterstudion :-)
 
Jag traskade vidare mot lilla torpet Skrikarboda...
 
En rolig sak med nya pulsklockan är detta:
https://flow.polar.com/training/relive/209711875
 
Hoppas ni kan öppna den nu. Första gången jag testar
 

återkomsten

Testat kroppen 3 dagar i rad och ingen utav gångerna har det känts bra. Hoppas att jag snart får tillbaka den känsla jag hade för ca 2 veckor sen.
Läste nyss ett blogginlägg från den snabba och duktiga tjejen Petra Kindlund. Obehaglig överraskning.
 
Själv så vilar jag idag och pysslar lite i trädgården, städar lite här inne och så lite dator-tid förstås. Gissar att allt man är van att göra får stryka lite på foten när bebis nr 2 kommer. Kommer nog att bli fler löparpass med Nora i joggingvagnen i höst men det blir nog bra.
 
 

reflektion av gårdagen

Har kollat in pulsfilen ordentligt från igår. Den bekräftade verkligen min känsla. Ligger mellan 90 och 95% av maxpuls första timmen. Farten och min egna insats var verkligen inte det. Hade aldrig den där sprätt-känslan i kroppen heller.
Idag har jag rosslat liite lite, nyser väl nån gång då och då och snyter mig väl en gång i timmen. Blir svettig av en promenad eller av dammsugningen. Nåt slags jäkla mellanläge. Gör mig sjuk så jag vet!!
 
Hittade en bild som arrangören tagit.
I år gick starten bra mycket lugnare än förra året och jag blev förvånad över att faktiskt leda loppet i 50 meter
:-)
 
Jag har redan fått mig en tanke att jag skall ta  revanch på banan redan i höst. Jag skall bli frisk och Sara skall väl föda barn men sen så. 
Tar med mig en positiv sak och det var min tanke när jag bestämde mig för att bryta igår. Då hade jag passerat 21 km och det är ju liksom en halvmara. Jag upplevde det som om jag nyss hade startat. Tycker alltså 21 km är en "normal" träningssträcka.
 
 
 
 

starta men DNF

Blir en kortis nu men idag lyssnade jag på kroppen och klev av Berglsgaen Ultra efter 24 km. Första milen hade jag onormalt hög puls trots att tempot/intensiteten inte var särskilt hög. 
Efter ca 16-18 km började jag känna i lederna. Allt från fotleder, knän, armbåge och fingrar. Kollade ner på fingrarna vid ca 20 km och såg att ALLA fingrar var svullna. Tog då beslutet att bryta loppet.
 
Med tanke på hur den senaste veckan har kännts så kanske flera av er läsare tycker att jag borde inte ens ha startat men efter ett samtal med en polare så sa han" du kommer att vara mer sur på dig själv om du inte ens startar" vilket han hade helt rätt i.
Nu verkar det dock som jag verkligen har nåt skit i kroppen och det var inte värt att plåga sig i mål för en skittid.
 
Sitter nu hemma, en brasa är tänd, äter kinamat och kollar på Hitta Nemo med Nora. Är inge synd om mig.
 
Kommer fler lopp men Bergslagen Ultra gillar jag!

nervös väntan

Rubriken är dubbelbottnad förstås.
Sara höggravid.
Jag är nog inte 100% i perfekt tillstånd för att köra en ultra om 2 dagar.
 
Senaste timmarna så har jag varit tvungen att snyta mig då och då. Och under arbetsdagen har jag haft känslan av sur uppstötning i svalget hela tiden.
Imorgon är vägskälet och jag hoppas förstås jag vaknar upp och känner mig i kanonform imorgon.
 
Satt uppe häromkvällen och kollade ett helt avsnitt med Ginger runner live. Var rätt roligt men jag tar mig sällan tid för poddar eller likanande sändingar.

orolig och irriterad

Historien upprepar sig. Veckan före fjolårets Bergslagen Ultra så blev Nora sjuk och så även i år. Jag har idag varit nojjig och kört med c-vitaminbrus, ColdZyme och Canjang. Men som Sara säger så blir jag ju aldrig sjuk...Peppar peppar.
Joggade en sväng i regnet idag. Mest för att inte bli för slö i benen samt en bra stretch efteråt. Vila imorgon och så lite sprätt-jogg på torsdag. Sån är planen.
Har lagt fram allting på bordet i vardagsrummet. Flaskor, energi, skor och de kläder jag tänker springa i. Har börjat gå in i bubblan ordentligt vilket irriterar Sara och det irriterar mig. Kanske inte helt oväntat när årets stora mål närmar sig. Dock går ju barn nr 2 före allt här i världen vilket jag tar förgivet att ni fattar va?
Men jag vill ju springa på lördag.
 
Vill oxå att ni kära läsare tar er ut längs bergslagsleden och hejjar för det betyder verkligen mycket för oss deltagare. Gör en picknick, hitta nåt fint ställe mellan Digerberget och Ånnaboda på lördag. Starten går kl 9 på morgonen och mina tider från ifjol var:
  • Mogetorp kl 10:18
  • Rusakulan kl 11:17
  • Blankhult kl 11:48
  • Botten vid södra backen, storstenshöjden kl 13:14
  • Mål, Ånnaboda kl 13:33
Målet är förstås att slå fjolårets tid.
 
 
För att bryta av detta snack om löpning så såg jag ganska nyligen en sjuk cool film på fb.
 
Kom då på att det finns många saker jag skulle vilja testa om pengarna och tiden inte var bergränsade. Här är en cool simulator t.ex