Går uppåt och framåt

Visst hade jag lite rätt i min förra blogg. Jag skrev om att skulle det gå bra med kurvan (DEN kurvan) i skid-SM så skulle det vara lugnt. Halvarsson krashade ut genom något som tydligen kallades skyddsnät. Och på flera kommentatorsfält rasar kommentarerna.
Dagens bana på staffetten var mycket bra och jag slås av hur bra SVT täcker upp från racen.
På lördag ska jag o familjen upp och hejja på plats. Ska bli kul.
 
När det gäller just skid-SM så skulle jag fått ställa upp. Ja det hade du kära läsare oxå ha fått gjort. Nu var det aldrig nåt alternativ för mig men i stan/länet har vi många duktiga skidåkare som satsar på att åka fort. När något så stort som SM kommer till deras hemmaplan så deltar dom inte. Varför?
Karslund har många duktiga åkare som väljer att INTE delta på ett sånt här arrangemang. Begriper det inte.
En liten paralell drar jag till de åren jag fixade Kumlacrossen. Så många cykelintresserade i stan men det syntes inte på startlinjen eller i publiken.
 
Lägger man sedan till, oavsett vilket av ovanstående exempel, att man kan stå på sidan av och klaga på diverse ting så ger det jäkligt dålig eftersmak åt alla håll.
 
Joggade igår.
Testade en dryga 7 km runda igår och det gick ju sjukt bra. Borde iaf gå och kolla upp vad som eventuellt är fel för jag vill inte ha ett 4e bakslag på min löpning. Höll mig starx över 5-fart på isiga vägar där icebug-skorna var klockrena.
 
Dagens rekord
På dagens gympass hade jag med mig silver-Linda. Vi verkar automatiskt få varandra att ta ut oss lite extra i gymet. Personligen blir det att man taggar till lite extra och inte vilar för länge mellan seten. Vi startade med marklyft idag och efter ett uppvärmningsset så körde jag 2 set på 90kg och slogs då av hur lätt det faktiskt var. Tänkte efter och sa det att jag tror aldrig jag dragit över 100 kg i marklyft. Nästa gång det var min tur så sa jag-Släng på 100kg.  Sagt o gjort. Det gick lätt och jag körde 3-4 ggr tror jag. Sa till Linda. Nu kör jag 110 sen ger vi oss.
110 kg på stången. Tar i första centimetrarna men ganska snart går det lätt. Tittar på Linda och firar av ett leende. Nytt pers relativt lätt. Tackartackar!!
 
Efter det så körde vi allt från benböj till vadpress. Avslutade kalaset genom att totalt krossa bålmuskulaturen.
Kommer att kännas imorgon. Och i övermorgon.
 

skön men tung jogg

Igår tisdag gick jag upp lite extra tidigt och joggade en sväng. Ca 4,5 km blev det och jag kan ju inte påstå att det vare sig sprätte eller fanns klipp i benen men ändå var det skönt mentalt. Under hela joggingen så tänkte jag nästan uteslutande på mitt vänstra knä. Jag kände ingen smärta men det är precis som om jag bara springer och väntar på de första signalerna. Inte så bra för då kanske jag rent av framkallar smärtan eller?
Nu gick det bra och kanske blir det en sväng idag oxå. Lugnt, kort och långsamt.
 
Gårdagens styrka
Var på gym efter jobbet. Körde så kallad syrian-träning :-) Bröst & biceps. Men utöver det blev det lite latsdrag och rehabstyrka för knät. Stretchade igenom benen bra efteråt.
 
Angående skid-SM i Ånnaboda...Läste idag i NA och såg en kort intervju med Wassberg och Svan som var på plats igår. Jag undrar om dragningen av banan är så bra? Om ingen stjärna krashar så blir det säkert bra betyg av det hela men säg att det idag krashas av några världscupåkare och kanske rent av någon allvarlig skada då får nog hela skid-SM en ganska dämpad stämning.
 

genomkörare

Sitter här och dricker morgonkaffet. Rör mig långsamt när jag reser mig från stolar, plockar upp saker från golvet. Att busa med NOra är inte och tänka på. Inte "busa" med Sara heller för den delen. Jag är nedkörd efter gårdagens skidtävling.
 
Pre-race
Då jag har skidåkningen som ett substitut för löpningen så tänkte jag att ett lopp på 40 km kunde vara en chans till ett tufft pass. Dessutom skulle den forna klubbkompisen Fredrik Berg köra så jag tänkte munhuggas lite med honom om att ifall jag skulle slå honom fick han allt ta och sälja sin hoj. Skall väl tilläggas att han tränar ca 12-14 h/ veckan och tävlar mtb på elitnivå. Att tjocka jag skulle mäta mig med hans vo2max är löjligt men jag har tillräckligt med självdistans för att kunna göra det.
123 löpare stod på startlinjen under ett lätt snöfall. Banan var dryga 5 km lång och hade två "sköna" stigningar där man kunde diagonala bestämt med inslag av varsin sax-backe. Ingen långloppsträning utan mer xc-träning.
Jag var nog en av de få på platsen som inte behövde valla för jag lät den 2 år gamla tejpen sitta kvar :-) Glidet var ganska bra  jämfört med andra i tävlingen.
 
Race-rapport

Starten går och jag tänker hela tiden att jag INTE ska stressa på och avancera för mycket då det skulle köras 7 varv på denna bana. Ser Fredrik avancera i fältet vilket naturligtvis stressar mig :-)
I den första sax-backen trampar någon på min ena truga till staven som tyvärr lossnar. Detta märks omgående när jag vill börja staka för staven trycks ju rakt ner i snön. Börjar tänka att jag kan ju inte köra 7 varv så här så efter ca 2,5 km när varvet passerar inne vid stadion skriker jag åt Fredriks kompisar om det råkar finnas en extra stav.  Man har ju sett på tv hur det funkar :-)
Gubben som åker bakom mig säger då " kom det där löser vi" så jag åker bakom han i 200 m då han skriker till någon bekant "Ge min stav till grabben" (alltså mig:-)) Jag får en stav och kan börja köra igen. Upplevde hans extrastav något skönare än min dessutom. I den korta sax-backen ser jag min truga ligga så på varv 4 eller 5 plockar jag upp den så det skall fixas idag.
Man kan tydligt se på pulskurvan hur jag hade orken för att pressa i ca 15 km sen gjorde den muskulära tröttheten att det inte funkade trots att jag ville kriga hela vägen.
Man kan dessutom se hur de två backarna per varv syns på pulsen. Jag skrapade ihop ca 40 minuter över 90% av maxpuls och polars system rekommenderar inte att jag tränar förrens på tisdag igen. Tänker nog inte säga emot.
Otroligt seg idag.
Resultaten då? Jo både Fredrik och jag körde i motionsklass. För min egen del var det en ekonomisk fråga och det var ju ändå mass-start, samma bana och seedningsgrundande. Fredrik kom 2a och jag 4a men det skillde dryga 13 min mellan oss.Hade jag kört tävlingsklass hade jag kommit ca 30e av 40. Inte fy skam det heller. O bättre upp...hade kommit 2a i damklassen bara 5 min efter 1an. Helt talanglös är man inte :-)
 
 

löpsug!!

Igår visste jag att det skulle tränas. Kom hem efter jobbet och var så sjukt sugen att ladda pannlampan och ta bilen till storstenshöjden och springa. Antingen med stavar eller bara vanliga backintervaller. Alltså maken till sug efter löpning har jag aldrig varit med om.
Höll mig i skinnet även denna gång och tog skidorna på konstsnöspåret i Ånnaboda. Dryga 50 min i snöyra och igendrivna spår fick räcka. Mosa lite halvhårt så klockan bedömnde det till Tempo & Maxträning. 9 varv på ca 1400 meter blev det. Det gick trögt utför men diagonalandet uppför tyckte jag går bättre o bättre för varje gång. Försöker tänka stooor åkning. Långa tag.
 
Söndagsträning
I söndags åkte det en hel del pulka här hemma. Slog i foten rejält när jag skulle imponera på Sara och Nora genom att åka fort. Hoppade över den doserade kurva jag byggt här hemma och landade nästan i grannens häck.
Den mer seriösa träningsdelen bestod av ett tufft gympass på Friskis. Jäklar vilken chock jag fick av den trängseln som var där. Nyårslöften ni vet.
Körde igenom benen rejält + lite bål och bröst.
 
Imorgon skall jag ringa på expert-hjälp för att kolla vad som eventuellt kan orsaka mitt knäproblem. Jag kommer fortsätta att behöva jobba emot mitt löpsug och åka så mycket skidor det bara går framöver.
 
På skolan blir det långsamt mer o mer att göra vilket är skönt. När det sker övningar i bygg-ladan och nån elev "jobbar" med en och samma gatsten i mer än 15 min brukar jag automatiskt kliva in och arbeta lite...Kliar ju i kroppen när jag ser andra praktisera anläggar-yrket. :-)
 
 

10 x säck

Jag gör misstagen ibland att skriva om vad jag SKA göra. Jag borde inte göra det utan bara skriva om vad jag har gjort.
Varför?
Jo det blir sällan som man tänkt sig.
 
Igår fredag hann jag bara med lite armhävningar och dips här hemma pga familjelogistik.
Var ju ute och åt med en f.d arbetskamrat på Pichers och drack 3 st olika ale och rundade av med en stout, Busse hem och däckade strax efter midnatt.
Idag har Sara jobbat så jag och Nora passade på att göra stan. Köpte Pippi-figurer till mig och en kettelbell till Nora. Vi kommer nog att bytlåna grejer med varandra :-)
 
Då många har uppmärksammat att jag blev citerad i NA idag så väcktes ett sug att banka på sandsäcken i garaget.
 Till dansbanden Rammstein och Volbeat blev det 10 st 3 minuters ronder med ca 1 min vila mellan. Gick förvånansvärt bra. Känns i knogarna nu.
Imorgon så...Nej det kan jag ju inte skriva om för då händer det väl inte.
 
Kolla in denna korta, underbara strek-video. Vilken kille. Just när man trodde det var över...

ingen skidkung

Nu går några elever omkring på skolan och frågar andra lärare om dom vet vem cykelola är. Har gått fort o få ett smeknamn tydligen :-)
Känns som om de blir en del elever som kommer att läsa här framöver :-)
Idag hade jag medklass med döva/hörselskadade. Det är den klass som hitintills har imponerat mest på mig i vad dom snappade upp och hur dom jobbade. Kul att se och hoppas att just dom väljer anläggning för då finns det grymt bra arbetskraft om 2,5 år.
 
Dagens träning x 2
Idag testade jag ett kort kort joggingpass mellan kl 05:10 och 05:27. Japp. Hela 17 min långt alltså men det viktiga var inte den fysiska belastningen på muskler eller hjärta-lungor utan snarare en check av vad mit vänstra knä skulle säga. Tror jag tänkte på det där knät i 15min av de där 17 min jag var ute men det kändes ingenting. SKÖNT!! Nu blir det fortsatt styrketräning och skidåkning ett tag till men jag kanske joggar 1 gång/vecka ändå.
 
Pass nr 2 idag blev efter jobbet. Direkt efter jobbet drog jag till Ånnaboda för skidåkning på konstsnöspåret vilket har ett mycket mindre tryck på sig med folk nu när det har börjat bli spår lite här och var i Kilsbergen. Jag ville dock ha lite kvalitè i träningen så jag körde hellre på de 1400metrarna som finns där. Och kvalitè blev det. 61 min med 87% av maxpuls och en topp på 96%. 24 min över 90% och 21 min mellan 85-90% av maxpuls. Märker på hela kroppen och knoppen nu att det passet tog ordentligt.
 
Imorgon blir det styrka efter jobbet på skolans gym innan det väntas öl & mat på stan. Så kallat fredagsfys före fredagsmys.
Tror jag skippar löpbandet bara...
 

skolans gym och ego-film

Idag testade jag skolans gym. Hade värmt upp i byggladan nästan en timme innan med att plocka ihop marktegel och mursten efter en klass. Jag hade varit så snälla mot dom och lovat dom det. Eller det handlade kanske mera om att jag saknar det fysiska arbetet :-)
Gymet var väl okej iaf. Inte det bästa men sämre gym har man ju sett genom åren. Det finns åtminstone nära jobbet och är dessutom en förmån. Blir nog en sväng dit senare i veckan oxå.
Körde några ronder på sandsäcken innan det blev bröst, fram o baksida lår och axlar. Avslutade det hela med ännu mer på sandsäcken och lite hopprep.
 
På torsdag skall jag ha en klass som dels är ny för mig samt att de är döva. Fick då en idè om att slänga ihop en presentation om mig själv i bild och video-material. Sagt o gjort..
 
Efter jag gjort denna, sparat och laddat upp den så kom jag på att jag kanske borde ha nämnt vad jag har jobbat med innan i 8 år? :-)
 
Nu när jag satt och letade lite klipp till den här så kom det en våg av saknad av terränglöpningen. Hoppas att denna frånvaro från löpningen skall göra att mina knän är okej sen. Hoppas hoppas.

selfie

Ja klockan är över läggdags men suttit med träningsscheman mm och så har jag ju dessutom sovmorgon imorgon.
 
Ville visa en film som är gjord på vår tomt. Sara åker pulka med Nora och i bakgrunden ser man grannens hus. Vår flaggstång, trädpion och på slutet kan man ana den doserade kurva jag gjort för att inte mina damer skall åka in i grannens häck (igen)
 
Dagens träning
Körde ett tapout-pass och som det verkar skall jag testa skolans gym imorgon.

var det helg eller?

Äntligen ramlade det ner snö. Eftersom jag har kvar jouren denna vinter visste jag att det skulle innebära arbete men innan det så gjorde jag en startbacke åt Nora hemma på tomten samt en doserad kurva så hon skall slippa åka in i grannens häck igen.
 
Startade ploga innerstan kl 18 i lördagskväll och var klar ca 10 h senare. Åkte hem och sov några timmar innan det var dags att återigen åka ut och sanda eftersom det hade frusit på under morgonen.
 
Nu skall jag snart ha en klass för första gången. Själv. Som ansvarig lärare. Tur att de bara skall återuppta ett pågående arbete ute i byggladan.
 
Träning då?
Jo det hanns förstås med 45 min skidåkning i lördags fm. Börjar klia i kroppen igen så ikväll får det väl bli lite sandsäck och styrka.

go tur på en pinne.

Sara brukar säga" allt blir ju bättre om du gör som din idol"
Första gången förstod jag inte vad hon menade men numera vet jag att hon syftar på Ginger runner. Idag kom det hem ännu en härlig pryl nämligen en selfie-pinne. Kanske inte exakt en sån som GR filmar med för jag vet inte vilken sort han filmar med men min är en GoPro U-turn. Provade att jogga ut till vardagsrummet och tillbaka och det märks skillnad direkt på hur stadigt det blir. Kommer förhoppningsvis att bli några härliga filmer på mina trailpass.
 
Nu tänkte jag dock låta joggingskorna ligga åt sidan för en tid och låta skidorna gå varma. Köpte ju årskort  i Ånnaboda och jag börjar kunna den där 700metersrundan nu. Blev därför lite chockad att de öppnat nästan dubbelt så långt idag.
Egentligen borde kanske det skulle ha passat med en vilodag idag men då ett väderomslag är på ingång så passade jag på att lägga in ett kort o hårt pass idag. Detta var extra passade då det var någon slags av tävling där uppe idag så pulsen stressades upp lite extra när karlslundsåkare passerade då och då och kryssade fram bland oss motionärer.
Jag fick ihop 20 minuter över 91% av maxpuls vilket var syftet.
Igår var det lugnare tempo på åkningen fast med inslag av 5-7 st power-stakningar på ca 20 sekunder.
 
Jag och Sara grälar nästan aldrig men ganska ofta så uppskattas det inte att jag vill träna så mycket. Men vi är båda överens om hur mycket gladare och bättre jag mår efteråt. (måste vara någon slags av ADHD:-))
Efter alla dessa skidpass har vi båda möts leende här hemma. 
Vi trivs trots allt och har det rätt bra :-)
 
Lite sent att önska julklappar kanske. Eller inte

ge mig skidspår!

Börjar med att beklaga mig över mig själv egentligen. Tog 8 dagars vila från löpningen mellan jul och nyår. Körde sandsäck och skidor istället. 
På självaste nyår gick ju sylvesterloppet i Nora och det var mest viktigt att få träffa lite bekanta ansikten som att få springa. Jag åkte själv dit då Nora och Sara inte ville stå och frysa under den långa väntan efter mig.:-)
Sylvetserloppet är tydligen ingen bana där man sätter rekordtider så jag hoppades på att kunna göra de 10,3 km under 45 min. Banan hade ju snöigt och lite isigt underlag och är väl i en asfaltslöpares ögon rätt kuperad.
Jag märkte att när löpningen är oregelbunden det vill säga att det svänger, går upp o ner så funkar min löpning bäst. När det blir plant och lättsprunget så stumnar mitt högra ben när jag ligger på tröskelgränsen. Det stumnar alltså tidigare än när det börjar kännas jobbigt.
Kom in på 45,25 tror jag och kände mig nöjd trots det missade målet. Hamnade dessutom i NA
 
Vilade dagen efter och var glad att jag inte kände av mitt knä. Dag 2 efter racet så tog jag med Nora i joggingvagnen och tänkte jogga 2-3 km ( rekord-kort om du frågar mig) bara för att bli varm och sedan stretcha igenom benen. Fick ont redan efter ca 2 km men då var vi snart hemma. Stretchade men vad hjälpte det. Nu är det mentalt jobbigt och det får väl bli lite skidor och gym framöver men det är ändå jobbigt då jag bara vill springa hela tiden.
 
Nyår var en trevlig tillställning och jag har lattjat en del med kameran som jag köpte för en vecka sen.
Kommer nog inte bli löpare...
 
Familjen normal!
 
Nähe...Då sara har lyxat med spa-vistelse igår och idag så har jag pysslat med en överraskning. Med risk för att hon läser denna blogg innan hon kommer hem om ca 4h så tänker jag avslöja vad jag gjort. Jag har målat två väggmålningar här hemma. Lånat en projektor som hjälpmedel. Nöjd över resultatet.
 
 
Nu skall jag förbereda mina skidor för kvällens pass. Lutar åt mjuk valla tyvärr.