alternativ träning

186116-6Meta kanske vore min grej?
Ahh.. Vilken härlig sommarbild va? Tagen förra sommaren ute hos min far på landet och syrran står och metar. Jag gillar verkligen vintern men idag är jag trött på den, eller snarare min kropp är det. Här kommer förklaringen:
Pga av att jag i helgen varit på steg 2 i utbildningen "tränare i lvg & mtb" så var det planerat att sitta i klubblokalen. Där är man ju inte väderberoende och det var dessutom vägg i vägg med utbildningslokalen så när det vräkte ned puder under söndagsförmiddan så var jag inte orolig för träningen...om det inte hade varit för en sak. Jag hade snö-jour! Denna helg skulle jag vara beredd att kunna rycka in och skyffla undan snö framför portar, skotta trappor och häva ut sand framför tvättstugor. Jag kan tycka att man är stark och vältränad när man kämpar så mycket men en sak är säker. Man blir bara bra på det man tränar. 
När mobilen sedan ringde på eftermiddan och "The Boss" ville ha hjälp med all snö så var jag ju tvungen att ställa upp. Cykelträningen blev inställd och det fick bli alternativ träning istället. Efter ca 7 timmars slit så var jobbet avklarat och jag var oxå helt färdig. Hem, lite mat och sömn trodde jag skulle vara nog för att bli återhämtad men ack så jag trodde fel. Vaknade med blyväst, slalompjäxor och mc-hjälm på mig. Mentalt iallafall. Satan i gatan vad sliten jag har varit hela dagen, ungefär så där man kan känna sig när man är ordentligt ned-tränad. Nåja, snart är det vår :-) och då blir det bara cykelträning. Yipiie!
Mer vila, mer tv sen får jag se imorn vad som händer. Hej hopp.

Kamera-pause

Inte aktuellSåg hammarn men träffa den inte.

Vilken blandad vecka som snart har passerat. Ett löp-pass på svinhalt underlag gjorde att pulsen var svårt att få upp då det hela blev ett balansnummer i hög fart i måndags. Mitt under löpning så stummnade vänsterbenet oxå?! Detta har aldrig hänt tidigare så väldigt fundersam haltade jag ca en kilometer innan det lossnade. Nåja, det var nog inget allvarligt då resten av veckan funkat bra...eller..bra och bra. Jag kom hem efter onsdagens jobb och kollade på termometern som visade -12 grader. En normal Ola hade pälsat på sig och givit sig ut med pannlampa och kört men inte denna dag. JAG SKET I ETT PASS och ännu värre är, jag hade inga skuldkänslor över det heller. Jag bara slöade hela kvällen men tänkte dock tillbaka och kan bara komma på två tillfällen när jag inte har genomfört ett träningspass sedan början av november. Det skulle ha varit 98 st träningspass men nu är jag "bara" uppe i 96 st. Det är nog ingen fara på taket.
Roligare var torsdagen då jag var kompledig och stack ut kl. 8 i -11 grader och körde 4:40 utan pinke-pause. Det är nytt rekord för 2007 i alla fall. Jag gillar verkligen naturen några mil norrut runt Nora, Lindesberg och Rockhammar. Där uppe så finns det klättringar som heter duga. Inte så tokbranta men vissa av dem tar 5-10 minuter att ta sig upp för. Jag har fortsatt att gräma mig för att jag inte fotade en viss vägskylt förra helgen men denna gång stannade jag för hammaren, ja skylten alltså. Vägskyltar är ett ämne som gör de ensamma passen lite roligare för man hinner tänka en hel del på nästan 5 timmar. Det som rör sig mest innan för hjälmen är dock nya tävlingsplaner på kanske, kommande tävlingar i kilsbergen.
Efter det något tuffa distanspasset var benen lite sega på kvällens intervallpass i klubbstugan. Hmm, kan det ha varit något jag ätit? ;-)
I helgen är det utbildning till tränare (lvg och mtb)som gör att det bara kan bli kortare intervall på spinninghojen men de behövs ju oxå.
Träna på, de gör jag.

Ragnarök och DJ Bobo

Snodd text:
"I Ragnarök slukar Fenrisulven
Oden, men Vidar hämnas sin fader genom att bända isär ulvens käkar. Tor dräper Midgårdsormen, men han hinner inte ta mer än nio fjät innan han faller död till marken, dödad av ormens giftiga etter. Heimdall och Loke spetsar varandra med sina spjut."
Jag gissar att alla har stött på ordet Ragnarök någon gång. Jag vet att man läste om det under skoltiden men jag kommer inte ihåg i vilken klass det var. Ragnarök är (eller var) jorden undergång inom den fornnordiska mytologin och även ett ganska häftigt ord tycker jag......RAGNARÖK!! Nå, varför denna inledning undrar du? Jo jag har upplevt det, eller snarare cyklat förbi det. När jag i helgen trampade runt i södermanland så passerade jag en skylt "Ragnarök". Tänka va coolt att bo där. Jag ångrar mig fortfarande att jag inte stannade och fotograferade den men o andra sidan så har jag  ju nu en anledning till att få cykla i de härliga omgivningarna igen. Den bilden hade varit en perfekt inledning på detta inlägg.
Idag kördes ännu ett 4x4 minuters intervallpass i träningslokalen med stereon pumpandes härlig 90-tals techno. Jag var inte ensam om att kunna texterna till många av låtarna trots att det är ca tio år sedan man spelade sönder dem hemma. Många låtar idag spelas om och om igen på radion men inte lär man sig dom lika bra innantill som dessa härliga milstolpar från "rätt" sida milleniumskiftet. Twenty4seven, Dj bobo, pandora, maxx, culture beat, flexx m.fl. väcker många fina minnen från träningar i mitt gamla träningsrum ute i ladugårn, krogminnen, test av bashögtalaren hos polarn. Vad har man att minnas från 2006/07 ?? Sebastian, Darin och snygg-erik?? Nja.. vissa saker var nog bättre förr trots tidigare blogg.
vad händer härnäst då? Jo fler komptimmar måste tas ut så på torsdag bokar jag in härligt vinterväder och hoppas på en härlig, lång vintertur.
Haaaej.


modd och nya marker

Hallojse. Jag tog ut lite kompledighet ifrån jobbet igår och stack ut på en lite lagom hård distanstur. Hade planerat en fin tur med lite bra kupering och härliga vintervägar... trodde jag. Det låg som en sörja på alla vägar i form av lätt brun snömodd. Förutom att det blev extra jobbigt så halkar och slirar cykeln omkring en  massa. Irriterande! Nåja, blev iaf en 4h sväng och jag var inte sugen på att skarva på heller pga underlaget. Efter passet åkte jag o sambon och hälsade på två bekanta i Södertälje och idag blev jag guidad i trakterna. Min första reaktion var att det är riktigt kuperat här. Det har varit upp och ner hela tiden idag. Vi hann dessutom med att köra lite vilse men det är ju så man lär sig hitta nya vägar. Dagens pass visade förutom en otroligt vacker natur även en gammal världsmästares, i H35, gamla hemma-marker, Maria Östergrens gamla träningsområde innan hon flytta mot uppsala. Det blev igångdrag och tempo-körning, vilse-åkning och sightseeing och närstudie på hur j-vla nära bilister kör här i sörmland. Allt detta på 3,5 h.
Hoppas på mindre bilar, mer timmar och kanske en god kopp kaffe imorn. Dock startas dagen med min nya söndagsrutin. Se tidigare blogginlägg.
Träna på det ute, det gör jag

Från oro till satisfaction!

Tänk vad det kan svänga ibland. Jag vaknade tidigt igår morse med en klump i halsen (bokstavligen), en lätt svidande känsla i svalget. "jaha, nu är det min tur att bli sjuk" tänkte jag. Inte så konstigt då man hör om folk som är sjuka överallt men peppar peppar jag har klarat mig sedan oktober. Denna känsla befann sig där hela dagen och jag bara väntade på att jag skulle börja känna mig seg och hängig oxå. Igår kväll då det stod högintensiva intervaller på schemat så tänkte jag så här: oavsett om jag vilar eller bara tränar lite lätt så blir jag sjuk om kroppen har ställt in sig på det, men att köra skiten ur sig med samma utgångsläge är inte smart. För några år sedan satt jag på akuten den 23:e dec med bröstsmärtor p.g.a att jag inte lyssnat på kroppen och nu är man ju gammal och vis :-) Så igår körde jag lite lättare intervaller runt, eller på tröskel, med lite mer betoning på styrka än kondition. Sen var det bara hem och se om kroppen ville bli sjuk eller hålla mig (sig) frisk.
Vaknade imorse (vilken tur) pigg som lärka. Okej, en ganska morgontrött lärka men ändå. Tydligen var immunförsvaret starkt även denna gång då allting kändes ok, så tillbaks till tränings-schemat nu och kvällens distans med 3x10 min fartökningar inbakat. Under dagen idag så har det kommit ned ca 2-3 cm snö så vid varje bilmöte var det blivit ett balansnummer när jag gick ur bilspåren och ut i snömodden. Fartökningarna blev mer som tempokörningar trots snön. Kom på mig själv under den första intervallen med vidöppen mun, dregel i mungipan och 38km/h på cykeldatorn trots dubbat och tung vinterhoj. Jäklar va kul! Tänk om alla pass kunde kännas så här...Det var där någonstans cyklister som Jens Voight, Vinokourov och andra storheter dök upp i skenet av pannlampan. Dom var i en utbrytning och jag var med dom. Ca 25 minuter senare startade jag den andra "fartökningen" och nu visade datorn inte samma hastigheter. Kunde det vara slakmota, eller motvinden? Det kunde ju inte vara benen för dom var ju bra nyss...bilder från sollerö-loppet 2006 kom upp med lite mindre stjärnor som Ingeby, Lindgren m.fl. som jag denna gång var loss med. Nåja, samma vidöppna mun, nytt dregel, mer snömodd. Kämpa kämpa!
Tredje och sista intervallen tror jag att jag var loss med Gudrun, Kerstin och Tjock-lars som alla tre hade bråttom till Ica innan det stängde. Det enda siffrorna som imponerade då var nog pulsen förhållande till farten.
Summa summarum: Jag är frisk (fysiskt iaf), blir nog ingen tempo-cyklist, i mörkret kan ingen se dig dregla.
Hej hopp. 


ny helgrutin, söndagar 0835-0930

186116-4
En härlig vinterbild ifrån lördagens distanspass. De ca -13 graderna gjorde att sambon körde med ansiktsmask därav den annorlunda nunan till vänster i bild. Jag och Dr. Peter lät kylan plåga våra näsor och kinder.
Jag har hittat (eller upptäckt snarare) ett härligt och roligt sätt att ladda för söndagspassen. Strax efter frukosten så brygger jag mig en god kopp espresso och sätter mig i fåtöljen framför tv:n och kollar på min favvo-serie. Det är The family guy som sänds på tv3. Jag brukar förklara det som simpsons fast roligare. Humorn är helt underbart galen och Peter Griffin (som det handlar om) är precis så galen som jag skulle vilja vara. (nja förresten). Det sköna i serien är att de ofta hoppar iväg när någon ger ett exempel så det kan vara lite svårt att haja de första gångerna man ser det. Det sändes förut på kvällarna men då var det lättare att missa för jag brukar alltid ha så mycket att göra på kvällarna tycker jag. Förutom träningen så blir det ju vardagssysslor som tvätt, städ, mat, skoja med palle & öste och vips så är det läggdax. Nu får det fungera som en stunds avkoppling innan man ger sig ut på träning istället. Perfekt!
I lördagskväll umgicks jag med några cyklister över lite mat o dryck ( tack för det) och det blev ganska mycket cykelhumor.Vi såg bl.a. en dokumentär om Paris-Robuaix 2004. En riktigt hängiven reporter som provade duscharna, rejsade med bil för att se cyklisterna så många ggr som möjligt under loppet och gick omkring runt velodromen mm. Den var riktigt bra faktiskt men tråkigt att det inte var mer om han som vann det året. Magnus Maximus. Hoppas han får en bra säsong och slipper krasha nått mer för det har han gjort tillräckligt.
Nu ska jag räkna in fiskarna i akvariet för att se om paddorna har ätit upp någon mer. Naturens gång är underbar :-)

jag på BMX

186116-3
Så där ja.. redigerade bilden som jag känner mig ibland. Liten kille på en liten cykel. Bilden är ifrån Mallorca 2006 och snart så åker man dit igen. Ska bli härligt att komma dit igen och förhoppningsvis sätta nytt personbästa i en klättring som jag kört de senaste 2 ggr jag varit där. 
Denna helg har bjudit på ett helt fantastiskt vinterväder så man bara vill vara utomhus. Ta igår t. ex. då var det ganska bistert på morgonen med nästan -14 grader men solen sken och vi var sex stycken muntra cyklister som hade en bra sväng på ca 10 mil med backar, ryck och spurter och en kort "stå-fika". Vissa cyklister vill fika jättelänge på ett riktigt fik, vissa fikar inte alls under passen. Hade det inte varit så j--kla kallt igår hade vi nog skippat det men en kortis på en mack var rätt skönt för allas fötter tror jag.
Vaknade idag till några färre minusgrader men strålande sol och under förmiddagens löpintervallpass så var det mycket aktivitet vid hjälmarens strand. Jättekul att se att inte alla familjer sitter inomhus o blir feta utan att folk tar sig ut o grillar, åker långfärdskridskor, längdskidor eller promenerar. Förra året så sjönk ju faktiskt ohälsotalet i sverige vilket kanske pekar på att det finns hopp. Är ibland orolig för vänner o bekanta som äter skräp och inte rör sig mer än de måste, dvs ingen frivillig träning. Jag är fullt medveten om att jag själv tränar mer än vad som kan räknas som hälsosamt men tror iaf att jag mår bättre än en individ som är helt inaktiv. Nåja...
Nu ska jag ut i solen och glädjas åt snö, sol och kanske en kopp java nånstans med benen i högläge så de är fräsha till kvällens intervallpass i klubblokalen.
Tack o hej

Allt var inte bättre förr...

Som en gammal bekant sa en gång "gamla saker var bättre förr, för då var dom inte så slitna"
När det gäller mig så var jag INTE bättre i november 2006 än vad jag är nu iallafall om man pratar test-värden. Pulser, watt, mjölksyratröskel hit eller dit spelar inte så stor roll då man hela tiden måste utgå ifrån sig själv och inte jämnföra sig med andra men jag vet att några är nyfikna. Om jag summerar testet så har jag höjt min tröskel med ca 35 watt, bibehållt ett högt syreupptag över vintern men är inte lika tålig mot mjölksyra när jag väl dragit på mig den. Detta är inget konstigt då den sorts träning inte kommit igång än utan de passen skall komma igång nu i februari. Det var ändå en nöjd Ola som åkte därifrån.
Några mil utanför Göteborg så åkte vi förbi en lokal med skyltarna "Fabriksförsäljning av godis" FAAAAN! Att man inte har någon moral ibland. Att bara fortsätta förbi och se fram emot beach 2007 hade varit bättre än att sticka in näsan där. Nu sittar man ju här hemma igen med dåligt samvete och vill bara träna bort de onödiga kalorierna. shit va fjollig man är men vi har väl alla olika saker som motiverar oss till detta självplågeri.
Härligt var det att komma hem till favvo-husdjuren Palmberg & Östergren (palle & öste). Våra två vattesköldpaddor som inte vet vad dåligt samvete är. De är hungriga jämt och är mycket roligare underhållning än vad många tror. Just nu är det stark uppvaktning från hans håll och hon bara spelar svår och simmar undan. (har man upplevt den förut??)
Ser fram emot dagens distanspass i detta underbara vinterväder som äntligen har kommit. Träna på, det gör jag.

svart på vitt.

186116-1
Okej.. Första inlägget på min nya blogg. Har haft funderingar på en hemsida ett tag nu men eftersom jag är lite av Homer simpson framför datorn så blir nog en blogg lite bättre för mig. Det hade mest blivit tankar, ideèr och olika resultat som hade uppdaterats där iallafall.
Imorgon är det dax för ett uppföljningstest för att se om jag har skött vinterträningen ordentligt. Efter förra helgens nederlag så vore det skönt att få veta att jag trots allt blivit starkare. Är ordentligt missnöjd med min prestation i årets första tävling men det var ju lite av en repris av fjolårets race och den följdes ju av en riktigt bra säsong så jag väntar lite med mina segrar :-)
hmm..nöjer mig för tillfället men flera inlägg kommer, jag lovar.
 

Första inlägget

Välkommen till min nya blogg!