långpass på bergslagsleden

Go härlig tisdagkväll på er. Nu är det säkert inte många som läser detta ikväll men vad tusan.
 
Här sitter jag o äter chips med gott samvete. Har dessutom druckit 33 cl coca-cola och en öl från hantverksbryggeriet i Västerås. Oxå de två med gott samvete. För jag har sprungit långt idag. Inte fort. Nä inte alls faktiskt och snittpulsen var väl runt 100 på de nästan 8h jag höll på.
 
Ganska spontant fick jag möjligheten att följa med Johan Röjler och Peter Knoblach på deras rekordförsök att springa de 280 km, som utgör bergslagsleden, på 4 dagar. Ja fast jag hängde förstås bara med idag.
 
Dagen startade med buss in till resecentrum sen ny buss mot Nora. Klev av bussen strax innan Nora och började möta Johan och Peter baklänges på leden.
Under denna dag har det varit en hel del som peppat och stöttat Johan och Peter. Jag filmade som vanligt en hel del...
 
När vi anlände till Ånnaboda så såg jag på håll hur Nora, Isabella och Sara stod och väntade. Jag la in en kort rusch och lämnade den då stora grupp som vi var på slutet. Jag sträckte mina armar mot skyn och såg hur Nora gjorde det samma. Det är sånna stunder man minns :-)
 
Då tempot varit lågt idag så känner jag mig oförskämt fräsch nu ikväll  vilket är jäkligt gött! Min klocka visar färre återhämtningstimmar NU än imorse :-)
Det blev nyttiga km i benen idag, helt klart.
 
Många ämnen har behandlats idag och en film som jag och Röjler pratat om idag var denna nedanstående film. Den handlar om att sätta en FKT. Fastest known time. Och det är exakt det som grabbarna skall sätta på bergslagsleden
 
 

återhämtningstid 114h

Igår blev det en familjekombi. Såg ut ungefär så här: Vi åkte iväg mot en sjö som heter Lillsjön och ligger en bit från Fjugesta. Man viker av strax utanför Kinkhyttan. Där dumpade vi sara klockan 10. For iväg till Sannabadet i Fjugesta där Nora hade simskola mellan 10:45 och 11:15. Sen åkte vi till lekhyttan för lunch och då hade Sara joggat bergslagsleden dit. Efter lunch så bytte jag kläder och hade en längre joggingtur framför mig.
Jag hade med mig extra energi men allt eftersom turen gick märkte jag att jag bara gick på vatten. Tänkte att jag sprang väl inte så fort så den energi jag hade i kroppen skulle räcka men ICKE! Vid ca 23 km kom hammarn som ett brev på posten. Gick en sträcka och åt upp en energibar men har man väl tagit slut så är det svårt att "hämta igen det" så att säga.
Lite skönt att det då var en enkel resa hem på grusvägar. Blev totalt ca 28 km men med dålig känsla.
När jag sedan tankade upp passet på  movescount så märkte jag en sak. På startsidan så ser man vad man tränat de 7 senaste dagarna vilket är smart då kroppen inte jobbar mån-fredag. Kroppen nollar ju inte sig själv bara för att det blir en ny vecka liksom. 
Jag hade de senaste 7 dagarna sprungit 78 km vilket är lite väl mycket för mig och vilket säkert förklarar den sega känslan.
Nu väntar några dagar med vila och korta lugna pass.men eventuellt så väntar ett ultralångt pass nästa vecka.
 
Midsommar!!

kick off i Kolmården

När man hör namnet Kolmården så är det väl egentligen tre saker jag tänker på. I följande ordning:
  1.  Djurparken
  2. Mtb-klubben
  3. Underbar terräng
Igår torsdag, och idag fredag har hela Bro & väg varit på kolmårdens djurpark och bott på vildmarkshotellet. Mycket förläsningar men oxå mkt god mat & dryck.
Självklart hade jag med mig löparutrustningen och så hade jag googlat rätt på en fin 14 km runda
 
Lade mig för att sova igår natt strax innan kl 00:00 och när klockan ringde vid 5 imorse så var det som vanligt. Jag tänkte "ska jag verkligen göra det här?"
Men efter att man snörat på sig skorna så går allt som en dans.
Malde på hyffsat under rundan vilket gav en återhämtningstid på 55 h :-)
 
 
För övrigt så åkte vi linbanan i djurparken idag och det skedde inte mindre än 5 stopp under resans gång. En normal åktur med den skall ta ca 28 min. Vi åkte 1 timme ! Men vad gjorde det. Mer tid inne hos djuren ju :-)
 
Imorgon lördag. DVS dagen EFTER vi åkte hem så har Wildfire premiär. Den såg grym ut!!
 
Denna film är datagjord men jag kan intyga att banan ser ut så där.

studentjogg

oj vad gårdagens rubrik verkar ha lockat extra läsare. 
 
Igår eftermiddag, efter att vi hade grattat ett kusinbarn till studenten, så tänkte jag transportlöpa hem från centrala örebro. Visste att det skulle bli ca 14 km. Tänkte att det var ett bra sätt att öka upp veckovolymen. Innan jag rullade iväg (fast jag sprang) så tänkte jag att 4:45 / km kanske skulle vara lagom fart hemåt. Efter 1 km blippade klockans autovarv till och den visade 4:11 första km. OJ vad fort tänkte jag, bäst att sänka. Det känns ju alltid så lätt i början liksom.
Kryssade mig ut ur stan och nästa km landade på 4:19 vilket INTE kändes jobbigt trots bra intervaller dagen innan. Kilometer efter kilometer rullade på och jag lyckades hålla ca 4:22/km men vid km 7 tänkte jag att det skulle slita onödigt mycket för målet var ju egentligen bara transportlöpning. Så km nr 8 sänkte jag ORDENTLIGT. tyckte det var krypfart men den km landade ändå på 4:48 sen rullade benen på igen.
knappa 14 km hem och snittet landade på 4:23/km. Sjukt nöjd men det transporten som var laddad med tårta, öl och lite paj på en studentmottagning :-)
Här syns ännu en gång den krånglande, konstiga ppulsen i början av ett pass.
Tänkte utöver detta bjuda på ännu en bild från löparlägret i Spanien
 
En glassbutik :-)
 
 
 

träningsfilosofi löpning vs cykel

Har inte tid för ett långt inlägg. Det kan jag avslöja redan nu.
 
Med träningserfarenhet från cykel, huvudsak mtb, så har det varit en omvälvande tid att prata träning med löpare.
Mountainbike är ganska mycket tid på högintensiv träning, snabba korta intervaller, backe, styrka mm. och  när man pratar med löpare så är det tröskelträning som höjs till skyarna som gudagåvan till framgång. Inom cykel så visar både forskning och erfarenhet på att just tröskelträningen är det du skall pyssla minst med.
 
Den största skillnaden (förklaringen) är att inom cykel handlar det om att pressa ut så mycket kraft som möjligt vilket det INTE gör inom löpningen. Jag vet ju det. Löpning handlar om att hålla en viss fart, inte kraft.
Men ändå har jag så svårt att motivera mig för att springa trösklar på löpning men hade ett lite motiverande samtal med en granne i helgen. Han gör milen på 33-34 min vilken dag i veckan som helst.
 
Gårdagens träning
 
Gult streck = puls. Vitt streck = fart
Lite fundersam på varför farten inte visas mer jämn? Springer inte så där ryckigt men noterade  även under passet att farten pendlade väldigt mkt.
Ni ser pulsen 165. Det var alltså i den sista intervallen där farten ibland låg under 4 min/ km. Först där passerade ungefär tröskelpulsen.
 
Drömmen om sub 40 på milen lever än.
 
 
 

powertrail

 Båda bilderna är från powertrail.se
Igår ville jag verkligen träna. whats new? Försökte ragga med mig sällskap och till slut blev det napp.
Det var en otroligt fin kväll som rundades av med 17 km trail i bergen. En kanon tisdag helt enkelt.
 
 

genomtramp och massa prinsessor

På löparlägret i Spanien för en tid sedan gjorde jag ett genomtramp med höger häl. Trampade väl för hårt på nån sten och fick ont i hälen. Jag genomled lägret (ja ouh vad jag led) och det tog drygt en vecka på hemmaplan innan det var borta.
I onsdags gjorde jag exakt samma sak på tävlingen i västerås. Tycker att det pendlar lite nu. Ibland är det mycket bättre men så ibland kommer det tillbaka. Är gald att jag har mina salomon speedcross med tjock dämpning. Känner att just vid sånna här tillfällen så hade ett par tjocka Holaoneone varit ganska bra och ha.
 
Idag fyller Nora 5 år. Vi hade kalas med ca 20 st släktningar i söndags och så igår på nationaldagen så hade vi prinsesskalas här.
Jag var lekfabror under äventyret med prins Månstråle (kan rekommendera grapevine.nu för er som ska ha kalas) Det var lätt värt pengarna att köpa ett färdigt äventyr.
En annan sak som blev lyckad var den Pinjatan jag köpte för 1 euro på LIDL i spanien när jag var där. Istället för att slå på den så hängde det 6 st stjärnor från den varav endast en gjorde så den öppnade sig
 
2 timmar med 9 prinsessor gick fort och tröttast efteråt var Sara och jag. Var kanske klokt att ta en sån där...vadheterde..Vilodag igår.
Fredags: snabbjogg 10,55km
lördag: 4x4 + 6 st spurter, 11,8km
söndags: trail, 250 höjdmeter 13,7 km
vecka 22 blev 56 km. Vore fint och kunna hålla mig över 50 km/ vecka.
 
 

västerås powertrail

Ända sedan jag noterade nån annons om Västerås powertrail så har jag varit sugen på den. Har följt dom via facebook-flödet och har hela tiden trott det var en bana för mig. Delvis hade jag rätt.
 
Banan var en kuperad 5 km bana som kunde löpas ett eller två varv beroende på klass. Starten skulle gå direkt uppför den lokala slalombacken och under varvets gång skulle backen även tas från andra hållet. En hel del myrlöpning fanns med oxå annars så hade jag hoppats på mycket stig.
Starten
Jag ville verkligen hålla igen och gå mycket uppför slalombacken men drogs med i det höga tempot lite för mycket. Pulskurvan skvallrar oxå om att jag tog i rätt mycket då det tog mig ca 1 min för att komma upp till 93% av maxpuls.
 
Jag fick sota ordentligt för dena startbacke och stora delar av första varvet så var jag tvungen att småjogga och 3 ggr fick jag till och med gå för att få ur mjölksyran som var värst i mitt högra (icke opererade ben) I slutet av varv 1 så började det kännas bra och jag sprang varv 2 på samma (eller möjligen lite snabbare) tid.
 
Jag är stolt o nöjd över hur jag hanterade mina sista 1500 m. Kämpade mig ikapp en kille i sista klättringen upp. Han trippade medans jag fick till gång med tryck på benen med händerna på ett effektivt sätt så ca 75 m innan toppen tog jag mig om. Då väntade en grusväg utför från toppen och jag är trygg i min utförslöpning. Slog han med ca 15-20 sekunder.
När jag hade tävlat klart så stod det Återhämtningstid ca 45 h. Det betyder att klockan beräknar att jag är 100% knappa 2 dygn senare och då har jag maxat ur mig. Betyder att OM jag hade velat springa Stockholm marathon på lördag så borde kroppen ha fixat det? Tycker att det är så många i klubben som är rädda för att hårt. " bara tröskel..."
 
En mindre kul sak var att jag fick ett genomslag på min högra häl. I den nästsista utförslöpningen så trampade jag på nån äcklig sten som tryckte in genom skon och det träffade på samma ställe som jag hade ont på i spanien (löparlägret). Märkte nyss när jag tog en promenad med barnvagnen att väldämpade skor är det som gäller idag.