vad dålig (men snart frisk) jag är

Jag har inte bloggat på 3 dagar. Fy skäms. Något roligare är det dock att jag mår bättre o bättre och stämmer inte alls in på den bild som Sara skrev om mig på sin blogg. Jo hon har faktiskt uppdaterat sin blogg. Den beskrivningen stämmer iaf inte denna vecka :-)
Jag har suttit några timmar vid datorn nu och mailat, skrivit, pulat och krånglat lite. Lite ordförande saker kan man säga.
Är motiverad till tusen att träna så det gäller att lägga band på sig nu när jag skall smyga igång. Får se om det blir imorgon eller på lördag.
Appropå lördag så skall min lillasyrra springa stockholm marathon. Hon springer mest spontant men har fått denna idè för ca 3-4 veckor sen. Förra veckan brände hon av tre långpass på 26, 20 och 17 km. Inte dåligt. Med hennes inställning och vilja kommer hon att klara av det. Gissar att hon kommer under 4 h med. Jag och farsan skall upp och kolla på loppet och uppleva lite hur det är under stockholm marathon. Kanske folkfest, kanske bara folk.
Nu skall jag gå och krama Sara. Hon är så bra. Det är Nora jag är orolig för :-)

lossnar i lungorna. Gött/ont

Såg denna igår. Tycker den är helskön. Tips på fler filmer i samma genre är välkomna
Annars så har det varit en hyffsad måndag. jobbet har flutit på, blev bjudna på fika av villaägaren (det är nåt speciellt med den där gatan) men jag spontan-hostar så det gör ont ibland. Några ggr så lossnar det en liten grön klump som man borde skicka till SAKAB. Jag tröstar mig med att det är sjukdomen som lämnar kroppen. Hoppas så.
Jag är glad om jag kan träna framåt helgen.
Jag stillade ett litet träningsbegär genom att befinna mig vid klubbstugan när måndagsträningen skulle dra igång. Ordnade fika åt dom som jag hoppas de njöt av efter träningen.
Nähe. God natt

varmt!!


grönt slem och evigt tågande

Jaha mycket har hänt men ändå ingenting. Varit sjuk hela veckan men som svensk går man ju till jobbet ändå. Fick nog med mig några envisa Estninska baciller hem. Igår och idag så lossnar grönt, segt slem ur lungorna. Lite skönt på nåt sätt att sjukdomen verkar lämna kroppen. (inbillar jag mig iaf)

Har inte tränat på en vecka och nu för tiden infinner sig ingen större stress över att komma igång så fort som möjligt för det finns ju inga målsättningar eller krav på mina axlar denna säsong. Dock får jag väl äta upp dom orden nu för det är 2 månader kvar till AXA fjällmarathon och efter EN sjukvecka så börjar det ju bli jobbigt. Hoppas detta inte blir nåt långdraget skit som många andra har haft. Nej i slutet av nästa vecka vill jag ha tränat igen, om än lugnt och fint.
Loreen!!!!!!!!
Igår skulle vi ha haft besök av några riktiga schlagernördar ;-) men med respekt för folk som tränar målinriktat och med säsongens största mål om 7 dagar så ställde vi in det. Nästa helg springer nämligen Peter stockholm marathon. Jag har själv fått denna respekt ett fåtal ggr under de år som jag tävlade mkt. Att folk förstår att man inte vill bli sjuk inför nån viktig tävling som man laddat för mentalt och tränat åtskilliga timmar inför.
Eurovision blev ju en succè-saga och jag satt och funderade på hur mycket Thomas G:sson taxerar för varje år? Han tjänar nog hyffsat.
Appropå marathon. Efter förra årets fjällmarathon så satte jag målet att sätta personbästa samt förhoppningsvis slå Emelie Forsberg. Det sistnämda har jag jag strukit sen länge då hon denna vinter höjt sig ordentligt och börjat springa för Salomons team.
Denna tävling sprang hon för nån vecka sen i Norra Spanien
I filmen nedan får ni (och jag) se en fantastisk förebild som jag nämnt tidigare, Killian Jornet, in action. Han vinner herrklassen. Emelie kom trea och ni ser henne 50 sekunder in i filmen samt på pallen i slutet. Detta är en typ av tävling som jag skulle vilja testa någon gång.
Som väntat så blev denna löning väldigt knaper pga skiftet mellan pappaledighet och jobb. Dessutom har vi bokat resor och boende till semestern i augusti. Tågresorna blir ju bara dyrare ju närmare man kommer  och boendet till Rockstad Falun var inte det lättaste att få tag i men nu har vi hotell med svärfar och Nora så jag och Sara kan få njuta av all grym musik i fred. Dessutom skall visst Oscar E & Jenny bo på samma hotell.
En annan sak jag ser fram emot är att jag vill göra ett eller två grymma trailpass i Falu-skogarna. Kanske kan träningsmaskinen Adam Steen snöra på sig löparskorna och visa lite bra marker?
Nåja, det är långt dit. Ska gräva skrapa i plånboken och försöka komma iväg till stockholm den 30 juni och springa stockholm trail. Behöver få mig några bra genomkörare. Önskar att kunna fylla en bil med 3-4 stycken löpare bara så resan bli billigare. Sugen? 10 eller 21 km terränglopp på en lördagkväll i huvudstaden.

blir någe sjukt av det här

trots att jag är lite dämpad just nu pga av halsont som bara blir värre o värre så har jag nyligen fått ett mail som gjorde mig så glad. Tack goa vänner!! Årets midsommar kommer att bli bra.
Jobbat effektivt idag men vad spelar det för roll när man vill träna i detta underbara sommarväder vi har fått. Ser joggare och cyklister överallt och jag går och är sjuk. SÅÅÅ onödigt.
Skulle lägga mig tidigt igår men så bjöd grannarna ner oss på kaffe och paj kl 21:30 så klockan sprang iväg till 23 oo innan man kom i säng. Trevlig grannsämja i huset.
God natt från en ynklig sjuk (men glad) man.
En bonusbild från Tallin

halsont och jobbstart

Jaha fy tusan vad trött jag är i ryggen. Började jobba igår och det blev en rivstart med att handlasta av 4 ton matjord ner på skottkärror som kollegan körde in på en bakgård. Efter det blev det till att lägga färdigt gräs och dom rullarna väger mellan 15-20 kg styck. Gick väl okej igår men idag på morgonen när jag tog första spadtaget så kändes det att ryggen var annat än pigg.
Förutom att jag kom hem fysiskt trött igår så började jag känna en svullen och icke omtyckt käsnla i halsen. Va fan! skall jag inte klara av en arbetsdag utan att blis sjuk? Känslan har varit där hela dagen och den senaste timmen har jag blivit något sämre. Måste lägga mig tidigt ikväll. Naturläkemedel plus whiskey har redan inmundigats.
Igår hade jag en stand-in på måndagsträningen vilket var skönt. Dessutom kunde ju Sara delta utan att vi behövde ha barnvakt. Hon var redigt trött när hon kom hem.
Usch vad trött jag är.
God natt.

Tallin 2012: kiss, bajs & naket

Lika bra att varna känsliga läsare. Nu när det äntligen blir en bloggning så hamnar nivån så lågt som rubriken säger.
Avslutade jag inte med att säga att vi skulle ta en massa bilder under vår resa? Jo jag gjorde visst det men så trodde vi att vi missat att packa ner kameran. Det var först i lördags morse som Sara hittade den och då hade vi ju redan:
* åkt tåg till stockholm med en supertrött och grinig Nora som absolut inte ville somna på tåget. När vi lade henne i vagnen utanför centralstationen tog det ca 2 min innan hon somnade.
* Vi anslöt till de övriga 14 släktingar på Silja-terminalen så gick vi ombord på Baltic Queen.
*taxfree, nån öl och sen åt jag, Sara, hennes syster med pojkvän på en rysk restaurang på båten. Mkt gott. I slutet av maten så vaknade Nora och jag tog en gnällandes/småskrikandes Nora ner till vår hytt där jag skulle skaka iordningen flaska välling så hon kunde somna om. Med 2 starköl i kroppen och en mörk hytt så skulle jag öppna burken med välling som vi hade med oss. Nog fan öppnades den alltid och pulvret spred sig över hyttgolvet. Tillslut var jag iaf klar och provsmakade för att kolla av temperaturen på vällingen. Då upptäckte jag att det var grötpulver jag hade skakat i vällingflaskan.
Jag har fortfarande grötpulver i resväskan.
* Framme i Tallin gjorde vi stan och bokade bord på Olde Hansa. En medeltidsrestaurang. MYCKET gott betyg där inredning samt personalen går i 100% medeltid. Jag valde rätten Den resliga riddarens stora stek, en 300gram perfekt stekt stek.Att gå ner i källaren på deras WC fick mig nästan att pinka i taket. Så häftigt! Tyvärr inga kort.
*Vi badade på spa-hotellet förstås. Tyvärr inga kort.
Lördagens träning
Jag hade ju med löparskorna och stack ut 06:40 och körde korta backintervaller, mestadels i trappor och fick på ett ställe kraftigt påhejjande av tre fulla estländare som var på väg till eller från en fest. Jag samlade ihop 200 höjdmeter på 50 min.
Det var när jag kom tillbaka från detta pass som Sara hade hittat kameran och överraskade mig med ett spontanfoto.
Jag vet att ni vill se!
När jag skulle nyta blöja på Nora så fick hon ligga på hotellsängen några minuter utan blöja. För att lufta typ. Tror ni inte på fasiken att den lilla ungen kissar på min sänghalva :-) Tur att vi bara skulle bo en natt där.
Senare på dagen gick vi återigen upp på stan. Det centrala torget är så fint. Solen sken och jag tänkte på att återfå vätskebalansen.
Vill ni vad Sara åt? Gissa bajset
En fikapause när vi var på väg mot den ortodoxa kyrkan med lökarna på taket.
Ångrar lite att jag inte tog mig tid att få lite bågskyttelektioner.. Men som riddare är ju svärdet min bättre vän.
Sara framför Olde Hansas uteservering.
Mycket har ju hänt med som man säger: What happens in Tallin, Stays in Tallin.
Tidig morgon på båten. Nora löper amok.
Inte långt efter detta så kissade Nora även ner den bäddsoffa som vi hade i vår hytt.
Vi är inga storkonsumenter av sprit i detta hem. Vi har vodka kvar sen vår Riga-resa för 3 år sedan. Nu kom vi hem med en ljus romflaska och en Kapten Morgan (mörk rom). Det bör väl räcka ett tag.
Nähe. Nu skall jag ut på ett kvällspass. Måste ju hålla igång benen. Ska tydligen orientera för klubben nästa helg.

samlade höjdmeter idag

Har ni hört talas om Tour of Norway? Jag hade inte det innan idag men stora stall som Garmin, Lotto, Greenedge, SKY m.fl är på plats för detta 5dagars lopp. Så är ävens svenska cykelcity där den unge Jonas Ahlstrand spöade Boasen-Hagen och Petachi i en spurt idag. Coolt!
Jag själv sprang runt, på, över kvarntorpshögen idag. Orkade inte de 8 ggr som jag hade satt som mål för efter den 6 gången var mina lår så jäkla trötta. Samlade kraft, både mentalt och fysiskt och körde sen grusvägen en gång till. Från bommen upp till där trappen kommer upp tog det 3:38. Hoppas att den cyklande orienteraren får jobba för att matcha den tiden.
Sen klarade jag att jogga hela trappen idag. Något inte gått de tidigare gångerna jag har varit där då jag bara orkat ca 220 trappsteg men idag joggade jag lugnt hela vägen. Succè! Trappen tog 2:59 att ta sig uppför med 164 i snittpuls (91% av max)
Träningsinfo:
Duration
1:08'10
Peak heart rate
178 bpm
Average heart rate
150 bpm
Minimum heart rate
71 bpm
EPOC Peak
175.3 ml/kg
Peak Training Effect
4.3 - Highly improving
Calories
798 kcal
Samlade 650 höjdmeter.
Imorgon åker vi äntligen till Tallin. Blir en kombinerad res och vilodag och sen finns nog ingen tid över till träning på fredagen heller. Men mitt mål är att på lördag morgon innan frukost bränna av ett pass i en intill-liggande park.
Det mesta är packat, kameran måste användas flitigt så jag kan bjuda er på bilder sen. Det sker ju inte allt för ofta.
Tjing,

Stress, stress och mer nedbrytande stress

Idag fick jag vibbar från när det närmar sig Kumlacrossen. Jag rusar på från den ena saken till den andra och glömmer att äta. Eller rättare sagt så infinner sig ingen hunger.
Tvätt-tid, upp på stan och växla pengar, åka och gratta Saras mormor på 75års dagen, hem, lämna plasma, åka direkt till ett möte, sen hem strax efter kl 20. Då hinner jag säga att jag skall äta några ggr men fastnar i telefonsamtal och mailande innan jag får i mig lite kvällsmat.
Lite mycket nu inför Tallinresan och innan jag kommer tilbaka till jobbet.
Hur sjuttsingen ska jag hinna med allt när jag jobbar 40h/veckan? :-)
Och nästan som vanligt nu så försöker vi få ihop ekonomin nu när jag skiftar från pappaledighet till jobb och Sara växlar från studier/praktik till mammaledighet så är inkomsterna jäkligt osäkra. Ingen framförhållning från försäkringskassan om hur mycket man kommer att få in på kontot men några dagar efter pengarna kommit in så får man ett brev hem om summan. Ohh.. tack tack.
Gårdagens träning
Korta intervaller på cykeln ju..
Dagens träning
Fysisk vila, mental stress
Morgondagens träning
Familjen gör en utflykt till Kvarntorpshögen så pappa (dvs jag) får jaga syre och höjdmeter i dryga timmen. Sen så får mamma (dvs sara) hoppa av vid Norra Bro och springa hem. Jag måste komma ihåg att springa en stund innan jag börjar bestiga kullen bara. Förhoppningsvis skall det gå lite lättare då.
Sen imorgon em så skall vi packa och förbereda oss inför vår minisemester i Tallin.
Hoppas på mindre snö i år.

ensambio & återhämtningspass

Igår kväll smet jag ju hemmifrån för ännu ett ensamt biobesök. Fick äntligen se The avengers. Grym action med flera Marwel-figurer och Hulken hade tillochmed en replik. Det ni! "ynkliga gud" var typ det enda han sa men ändå. Han som alltid skriker och grymtar.
Filmen var bra och nog den hitintills bästa 3D-film jag har sett men då såg jag ju aldrig Avatar i 3D heller.
Jag brukar vara öppen här på bloggen så varför sluta nu?
Igår var det onödigt många invandrare på bio. Japp. Rätt många. De syns, de märks, de hörs. Dock var det typ jag och några tjejer längre bort på min rad som skrattade högst när denna trailer gick innan vår film började.

Gillade hans Ali G-humor så denna kanske man borde gå och se.
Vaknade med stela ben idag efter gårdagens terränglopp. Hade ju varit uppe med Nora hela morgon medans hjärtat sov så den "övertiden" kompade jag ut senare genom att göra lite personer sällskap på Ekersrundan. Fick provköra Johans lilla "träbro" eller vad den nu kan kallas. Hoppas han lägger ner en hel långhelg till och finjusterar den lite. :-)
Detta pass på ca 2 h hade en lagom intensitet för mina ben. De var ordentligt trötta de ggr jag tryckte på genom sand eller upp för backar. Dock mår de bättre nu efter en lugn dag.
Om 4 dagar är vi återigen påväg till Tallin. Denna gång åker vi som familj (inte som hunk & tjock tjej) dessutom har vi med oss 14 släktingar. Ska bli grymt kul. Bjuckar här på en film från förra året med en dansade gravid Sara.

Misstänker att jag även i år kommer att gå uppe på deras välbevarade mur. Är dock sugen på nåt militärhistorisk museum åxå. Får se vad vi hinner med.
Finns en restaurang som gärna får ett besök oxå
Nä he. Läggdags.
Måndagsträning imorgon. Hoppas vi slipper regn.

(jobbar)Kompismats & trailtourpermiär

Idag åkte familjen + Jobbarkompismats ner mot Norrköping för att deltaga i en av deltävlingarna i ovanstående tour. Inte Sara och Nora förstås men Sara blev ordentligt sugen.
Mats och jag skulle ju springa 21 km terräng. Om man säger asfalt fattar alla hur underlaget är men i ordet terräng döljer sig så många olika underlag och kuperingar. I detta fallet så började det fint med fina breda stigar som övergick mer o mer smala stigar med ljung på sidorna. Ganska svag kupering de första 6 km men sen gick det mycket nerför mot 10 km. Väl där börjde två jävligt ordentliga klättringar varav den ena hade ett rep på sidan för extra draghjälp och stöd för det var INTE ett parti man ville ramla bakåt på.
Berghällar, grymt fina stigar av olika karaktärer och sen kom den grymt jobbiga sista kilometern. De hade varnat/flaggat lite inför loppet att det skulle avslutas jobbigt. Det gjorde det. Det var ett antal hundra meter över en blöt och grymt tung mosse. Fan vad det sög.
Min racerapport då
Vad fan lär jag mig inte för??!! Varför skall jag alltid tjurrusa iväg på en tävling för? Även idag brände jag mig de första kilometrarna och det tog väl 3 km innan jag skulle börja släppa av på farten men då är det ju för sent.
Lufsade, småjoggade och gick en kort bit och jag tänkte att jag kunde invänta Mats.
När han joggar förbi mig får jag slita för att hålla hans kloka, något lägre fart än mitt utgångstempo. Jag ser på pulsklockans display att jag ligger ovanligt högt med tanke på hastigheten. Jag behöver ingen hjälp av Einstein för att räkna ut att kroppen fortfarande jobbar med syreskulden.
Det tar några kilometer innan pulsen sjunker och benen börjar vakna till liv. Jag hinner bara tacka Mats för att han tog det lugnt när jag kämpade med att hålla hans "rulle" och vid en utförslöpa vid dryga 7 km rullar jag bara på utför. Mats och några andra bara försvinner bakåt utan att jag behöver jobba för det. Jag måste ha blivit bättre på att springa utför alltså. Gött!
Strax efter att jag hängt av dom så kommer samvetet ikapp mig för jag kände mig taskig mot Mats som så snällt tagit det lugnt för min skull utan att jag bad honom och så hänger jag bara av honom så där. Nä jag stannade och väntade in honom vid stationen och sa ungefär så.
-Det är lugnt svarade han, kör du.
Då kändes det bättre och det gjorde jag.
Med lätta steg och ett leende... NOT!!
Sara berättade att när den imponerande Andreas Svanebo sprang där jag är på bilden ovan så såg det ut som underlaget var afsalt i utförsbacke. Ser det inte ut så när jag springer där oxå? :-)
Jag blev lagom slutkörd i benen och tappade tryck/ork/löpsteg efter ca 17-18 km av de  21 tuffa km. Den där mossen på slutet förresten. Jag joggade ca 10-15 meter i den innan jag stöp framlänges. Sen gick jag men den kändes aldrig lätt.
Jobbarkompismats kom 9 min efter mig men han, precis som många andra, sprang lite fel idag. Ingen har sprungit vilse men flera har gjort små felspringningar. Det gjorde jag med, 2 ggr.
Duration
1:52'08
Peak heart rate
173 bpm
Average heart rate
167 bpm
Minimum heart rate
147 bpm
EPOC Peak
571.7 ml/kg
Peak Training Effect
5.0 - Over-reaching
Calories
1444 kCal
Pulssnitt på 92,7 % av max :-) Behöver jag köra 4x4pass imorgon då? :-)

Avslutar med en sjuk bild på Nora. Hon ser helt knäpp ut men hon gjorde det varken innan eller efter jag tog bilden.
Ikväll tänker jag lämna sara hemm själv. Jag skall gå på sena bion och äntligen se The avengers. Undra om jag kommer att orka hålla mig vaken.tävlingsnerv

kollar hockeyn och Johan Franzèn har vunnit mitt hjärta.
Har lite tävlingsnerv inför morgondagens tävling, 21 km terränglopp i terräng som jag aldrig sprungit i tidigare. Ska bli kul.
Gonatt.

samvetstränat = fatmax?

Behöver inte berätta om hela dagen egentligen för det har inte hänt så mkt. Nora och jag sov mellan kl 8-9 och jag höll om henne, Långpromenad med en massa andra barnvagnar, såg kossor bli utsläppta av en lastbil vid Rynningeviken, lyssnade på en biolog som pratade om växter & fåglar, (hade varit roligare med blommor & bin) sen gick vi hemåt.  Nora & jag sov brevid varandra igen och jag höll om henne (så jäkla mysigt att somna o vakna så) Strax därefter så hade jag min glassdejt på glassbaren. Blev bjuden (kaching!!)

Vi pratade självklart om träning, målsättningar och om samvete om ens uppfattning om sin fysiska form.
Det är märkligt det där. Har läst om andras cyklister om ångest inför 4x4-pass, pratat med vissa om ångest inför hårda pass där man vet att det kommer att göra ont i benen. Jag har dock aldrig pratat med idrottsmän på hög nivå om denna ångest om hur man kan känna sig tjock och otränad.
Jag drabbas ganska lätt av det om jag t.ex varit sjuk, ätit mkt skräpmat eller helt enkelt tränat dåligt en period. Det som gör det hela så märkligt (sjukt?) är att begreppet "en period" kan vara ganska kort. Eller väldigt kort.
Som denna vecka till exempel:
Höll ju i måndagsträningen (ca 1,5-2 h cyklande), vila tisdag, ville jogga igår men istället blev det ungdomsträningen + lite snuskträning med gubbarna (ca 2,5h cyklande). Det är varken mycket träning eller särskilt högintensivt. Då har jag inte nämnt helgens två löppass som båda var hårda så jag kände ända fram till i tisdags men det glömmer man ju snabbt bort och låser sig vid tanken att man inte har tränat nåt.
Det dåliga samvetet blir ju inte bättre av att jag kommit in i någon period med ett otroligt sötsug. Visst är det snällt att sara bakar en god kaka till min födelsedag men tyvärr så blir det ju en massa över som borde slängas men inte sker det. Nej istället moffar man i sig onödigt stora bitar varje dag och samvetet blir ännu sämre och självkänslan sjunker som en sten.
Istället för att gotta ner mig ännu mer i ämnet så kan jag gå in på kvällens träning.
Efter en ovanligt svår nattning av Nora så klev jag på trainern strax efter kl 20:00. Hade gärna stuckit ut och joggat en sväng i regnet men då Sara är ute och äter med vänner så kom trainern återigen till användning. Jag brukar inte nörda in mig i fatmax-zonen men jag vet att det ligger strax under tröskel och det var väl där jag befann mig idag. Värmde upp i ca 5 min innan motståndet ökades och trainerdisplayen visade 250watt. Där parkerade jag i 30 min och pulsen steg från 137 till 162 under den halvtimmen. 76-90% av maxpuls.
Borde väl ha suttit lite längre men tappade motivationen där någonstans på slutet. Hade kaloriförbrukar-fönstret uppe på pulsklockan. Undra hur många kalorier det är i 3 kulor glass? Måste googlas.
Hoppas det blev en bra fettförbränning iaf.
Detta pass motiverade mig för att sticka ut och jogga imorgon innan frukost.
Undra om mitt beteende kan beskrivas som hälsosamt sjuk??
Sen för att hålla nivån för att kallas cykelblogg så bjuckar jag er på denna film. Kelly Post hade ju en tid Örebrocyklisten Viktor Folkesson hos sig.
Sen kan man nog säga att jag är dum i huvudet som lägger ut nästa klipp. Jag biter säkert mig själv i svansen. Detta klipp kan säkert lägga en viss nivå för Sara om hur det ska gå till.

musikrelease och TTT

Idag har det varit pissväder hela dagen. Jag och Nora har inte gjort mycket. Vi bjöd dock in fikasällskap till kl 11 så vi (mest jag) fick hjälp att äta upp överblivet fikabröd ifrån igår. Lika bra det så slipper så mkt kalorier hamna i mig.

Sen var vi en stund på PAPPIS så Nora fick träffa lite andra barn och leka av sig lite. Vi blev dock inte långvariga då vi (mest jag ) ville se Girot på tv. Jag tycker mer o mer om TTT. Förkortningen av Team TimeTrial, eller på svenska lagtempo. Det är lagarbete precis på gränsen. Ett sökande efter perfektion mellan lagets deltagare. Jag njöt av att se hur Garminlaget arbetade. Så snyggt med en rak linje med blåa hjälmar med en som är på väg ner på utsidan.
Ni som inte såg det kan här se en kort glimt av hur pass skickliga den förra ledaren av Girot (han blev av med tröjan idag) var när hela BMC-laget missbedömde en kurva. Kanske var det just pga denna fadäs som han blev av med tröjan idag.

Jag som tänkte springa idag. Blev helt annorlunda. Trotsade det dåliga vädret och ställde upp som ungdomsledare på mtb-träningen. Blev olika sorters teknikträning med min grupp på 5 st. Tycker generellt att klubbens ungdomar har en bra teknik men det är deras fysik som måste förbättras om de skall kunna slå sig in i toppen i deras klasser. Dock finns det EN ungdom som har det helt tvärtom. Urstark men taktik och till viss del teknik som måste utvecklas.
Efter den träningen så blev vi 3 snuskgubbar som trampade lite extra efteråt. Birgitta om du läser detta: Jag tycker synd om dig. Leva ihop med en sån snuskis! Jag är som vanligt oskyldig men skrattar åt deras skämt för gruppsammanhållningen.
:-)
Blev en blandning av nya stigar som ingår i den mer o mer populära Almbroturen.
Sabaton
Mina kamrater.
De har offentligjort en ny låt från deras album som släpps om typ 2 veckor.
Imorgon har jag en dejt på glassbaren. Årets 16e besök där, men det första som 34åring.
Imorgon ska jag ta en långpromenad med Nora och fler föräldralediga då det visst var nån guidning vid Rynningeviken. Kanske blir det fika då oxå...?? så klagar jag i tysthet om att jag inte tappar kilon.

Födelsedag: känslorna är all over the place

Oj vart ska jag börja??
Så här ser hemmapappan ut 2012


Jo så här såg det ut när jag gick och städade idag inför fikasällskapet som skulle komma senare.
Lite repetition:
Jag blir bara blödigare med åren. Jag vet att det kanske är svårt att tro :-) men jag har alltid nära till känslorna.
Redan på förmiddagen idag så blev jag lite rörd över hur många som egentligen skrev grattis till mig på fejjan. Jättekul! Sen kan man ju diskutera hur svårt det är på just facebook då det verkligen är serverat när någon fyller år men ändå. Jag blev förvånad, men glad, över hur många som gjorde. Och fortfarande gör i skrivande stund.
Sen var det en person som inte bara skickade iväg ett oväntat grattis utan också så mycket mer text än någon annan idag. Den texten finns där på fejjan om du är nyfiken men jag tog verkligen åt mig av den. Jag kände direkt att jag ville fixa tag i telefonnumret till denna person. Jag ville bara ringa och säga tack.
Folk borde vara bättre på att säga vad de tycker och säga tack från hjärtat.

En helt annan sak som hände på förmiddagen var att jag lite slumpartat hittade denna film på tuben. Den gav mig bokstavligen gåshud. Jag tittade verkligen till på mina egna armar och jag hade gåshud!! Tror man måste veta lite vad en HAKA är för att förstå trycket och inlevelsen. Jag förstår nog bara 1% av det men det imponerar fett på mig.
Ingen träning idag men imorgon skall jag ta upp löpträningen igen efter 2 dagars uppehåll :-) Det är ju race till helgen.
Har nästan blivit glassmobbad idag men samtidigt har jag väl lagt upp för smash genom att besöka glassbaren så flitigt. Bästa bilden idag var nog denna
Sen vill jag avsluta med en bild på Nora och saras farmor. Ålder möte ungdom. Tycker det blev en jättefin bild
EN sak som måste tilläggas:
* Vi bjöd på fruktsallad och två sorters Kesella. (okej lite glass fanns oxå)

tårta imorgon?

Finns några ämnen jag vill få ut här ikväll. Klockan är efter läggdags men det skiter jag. Får ju sova hela nätter numera :-) Nora lägger sig vid kl 19 och vaknar runt kl 6 på morgonen. Idag sov dock både hon & jag till halv 8. Mysmorgon då hon sov i vår säng från kl 4 och framåt och jag höll om henne. Så mysigt så.

Först och främst: Giro de Italia.
Konstigt att det går i Danmark men imorgon reser deltagarna ner till Italien så då blir allt som det ska vara. Såg ni spurten idag? Om inte så kan jag avslöja att det bevsiades än en gång vilket hårt virke det är i cyklister.
Den cyklist som ligger ner är Mark Cavendish. Cyklisten framför honom i vitt bytte sida från vänster till höger och sopade undan Marks framhjul. En manöver som hör hemma (eller inte?) i seniorklass. Inte i högsta proffsligan.
I gula kläder rakt bakom Mark kommer en cyklist som är iskall och hoppar över Cavendish när han ligger där på marken. De första bilderna från krashen visar en sönderskrapad rumpa och axel men här imponerar han och tar upp sin cykel från marken, lägger den över den icke skadade axeln och går i mål. vinner man publikens hjärtan. Tänk om han skrikit så här oxå:
Imorgon blir jag visst 34 år ung. Om jag nån gång ibland känner mig gammal så tänker jag så här: När jag är säg 50 år, sitter med gubbarna i bastun, då säger jag så här: "Nähe tjockisar. Nu skall jag hem till min 38åriga fru. Jodåsåatt..Hepp på er"

Vuxenträningen
Idag var det sol och varmt. Då blev det säsongsrekord på träningen. Räknade gruppen vid ett tillfälle och då var vi 31 st men sen dök det upp några fler under träningens gång.
På schemat stod det teknik/cykelhantering. Jag tycker jag tjatar ganska mycket om att man inte måste köra de svåra alternativen eller att man inte behöver prova vissa sträckor. En del inser sina begränsningar och tränar därefter medans en del inte gör det och ska testa allt. Det som är det dåliga med det är ju krasherna.
Som så mycket annat gäller det att lära sig gå innan man kan springa.
Efter träningen idag funderade jag återigen hur jag som tränare skall göra. Då jag funderade högt så tyckte inte Sara iaf att jag kan göra andras val. Deltagarna (nästan alla) är ju vuxna och måste göra egna val. Rent konkret skulle ju jag kunna göra ett urval i gruppen att t.ex du och du kan köra denna övning men inte du & du. Det alternativet känns ju oxå fel på nåt sätt.
Sen kan ju inte jag agera så att deltagarna undviker krasher. Det hör ju liksom till sporten men jag vill inte känna att jag på nåt sätt framkallar dom.
Jag är en gammal hund så jag kommer väl inte att ändra på mitt beteende :-)
Angående dagens teknikövningar: balans, sladda, rycka framhjul och bunnyhopp så kan jag inte säga så mkt för jag stod inte och kollade där. Jag stod längs en teknisk stig och försökte notera hur alla cyklade där. Några behöver slipa mer på sin teknik men väldigt många imponerar hur följsamma de är på cykeln. Kul!
Nu skall jag passa på att göra lite träningsupplägg på datorn. Brudarna sover men jag känner mig rätt pigg.

SvD hjärta cykel

Förra helgen gjorde Svenska Dagbladet ett reportage om Alexandra Engen. En något gammalbild då hon körde på en fin CUBE hoj men va fan. Ett litet fel när det gäller cykel i tidningsammanhang.
Igår fick Gustav Larsson en helsida och idag var det nästan ett helt uppslag om Emma Johansson. Fan vad nöjd kund jag är alltså. Det kostar lite grann att ha helgprenumeration men jag tycker det är värt det. Särskilt nu.
Då kan man börja planera Rockstad Falun lite då när de har skissat fram ett spelschema.
Blir ju flera grymma band varje kväll.
Fre: Nocturnal Rites, The unguided, Amarathe
Lör: Danko JOnes, Iced earth, engel
sön: Bäst att spara sig till Sabaton :-)
I fredags träffade jag två gamla klasskamrater på krogen. Inte slumpartat direkt för det hade vi ju bestämt. Kul att prata ikapp de typ 100 åren sen vi sågs sist. Det som dock fick mig att känna mig gammal var hur jävla dyr ölen är ute på krogen. 62 spänn för 50 cl!!
Nåja. Kanske var det den dyra ölen som gjorde mig seg under förmiddagen igår. Jag sprang den sista biten till en av saras kompisar som vi hälsade på igår. Sara o Nora körde skrotis och jag fick väl springa ca 6 km. Brände av 4 st 30 sekunders och fick ett fint driv i stegen hela intervallerna. Pumpen jobbade hårt (mot de sista dropparna alkohol??) för det noterades väldigt höga siffror för att vara så korta intervaller. Avslutade passet att springa lite obanad terräng för att få lite skogsteknik.
Dagens träning
Har avverkat ett kvällspass på 13 km där jag fick in 4 högintensiva intervaller. Även idag hade jag ganska lätt att få upp pulsen. Kunde ligga på och mosa ganska lätt på 94-95% av maxpuls. Körde intervallerna på stig, motionsspår och den sista på asfalt. Brände enligt pulsklockan 614 kcal. Hoppas på MINST det för vi har fikat en del på eftermiddagen :-)
Ska nog få till ett sista tufft pass på onsdag eller torsdag innan säsongens först löpartävling nästa helg. Då blir det 21 km terräng. Gött mos

Italiensk cykling i danmark

Tack Mr.Öijer för att di tipsade om denna. En riktigt skön och bra promo-film men varför måste den avslutas med en dopad kille med cameltoe i slutet? :-)
Girot är faktiskt den tävling jag själv skulle vilja köra av de tre stora tourerna. Kanske inte på tre veckors tid men säg 1,5 månad. Få se vyerna och njuta och plågas av backarna.
Imorgon startar det men i Danmark.

prologlunga på gymet

Idag blev årets 15e besök på glassbaren ett faktum. Nu börjar man få stå i kö där!!! Det har jag sluppit de flesta gångerna jag varit där. Undra vart alla hållt hus under vintermånaderna?
Detta glassberoende tvingade fram ett träningspass även idag.
Idag följde jag med min kusin till hennes gym. Där har dom lite mer påkostade motionscyklar som inte bara har VR-skärmar framför sig utan man kan oxå köra mot varandra. Efter att ha stressat henne lite på en bana så kom ägaren till gymet som känner bland annat f.d. proffset Stefan Adamsson. -Kan inte du sätta en tid på en viss bana som jag kan ha och stressa stefan med? frågade han.
JAG BARA ÄLSKAR UTMANINGAR!!
Det fanns en kort bana på 2,27 km som tydligen de flesta sätter en tid på. Det fanns en sverige lista och en lokal Örebro-lista. Jag toppar just nu Örebro-listan. Slog den förra tiden med 5 sekunder vilket satt långt inne. Kände direkt efteråt hur det brann i luftvägarna och hur stumma benen var. Tog ett tag att rulla ur den innan jag och bästa kussen kunde gå och styrketräna.
Förutom bålträning och stabilitetsövningar för fötterna så blev lite sporadisk träning med utfall, bencurl, axelpress, biceps och en ny slags rumpmaskin. Det fanns ganska många nya maskiner där. Det var fräscht men inte lika stort som på friskis. Kul att testa någe nytt iaf.
Köpte med hem lite halvfabrikat hem som vi har avnjutit ute på balkongen med var sitt glas rosè. Tack vare, eller kanske på grund av, Martintrampar så har jag upptäckt hur gott detta vin kan vara.

Trampteknik

Igår körde jag ett ganska tufft mtb-pass i Markaskogen. Jaha..Tänker du. Jo men nu sker det inte varje dag direkt. Tvärtom var det jäkligt länge sen men det gick över förväntan.
Jag lämnade styrelsemötet i förtid för att panikmekaren Daniel väntade på mig. Vi börjde med ett lugnt varv för att inspektera banan som på vissa ställen är sönderegnad och blöt men vissa partier är torra och jättefina. Skyltningen verkar hålla än så länge oxå. Peppar peppar.
Första varvet tog 23:46 inklusive en halvkrash pga av framhjulet styrde iväg i leran :-) landande lite halvkomiskt.
På det andra ökade jag lite och Daniel hamnade efter. Jag hade bra flyt i de tekniska partierna vilket stärkte mig efter som jag inte sitter på skogsjonnen så ofta som förr.
Varv två tog 20:19.
Varv 3 hade öppna spjäll. Mosade mig stum i nästan varje backe och försökte stressa upp farten i alla tekniska partier. Kom tillbaka till klubbstugan på 19:05. Kändes fint som snus. Ja eller...
En annan drog som gjorde mig stark igår var den vätska som jag fyllde på med när jag kom hem. Gambrinus, ett tjeckiskt öl. Fint som...öl. Det är kul med öl och olika sorter och bryggningar.
Nu på morgonen har jag gjort ett ärende med Nora (som dock missade allt det roliga för hon sov). Vi mötte upp ett av alla mina fans som vill stötta mig på min framgångssaga :-)
Till höger en av mina löparskor. Mjuk och riktigt skön. Skon till vänster ska förhoppningsvis hjälpa till att stärka upp mina fötter som nån slags aktiv rehab genom att gå i dom. Visst ser den klumpig ut? Det är annorlunda att gå i dom för man får liksom inget gratis och den höga/tjocka sulan är riktigt mjuk. Ska bli intressant att se om dom tillsammans med lite stretchövningar ska få bot på mina klen-signaler.
Sen vill jag sprida budskapet från Fredrik Ericsson. Enbenstramp. Det verkar vara Da shit 2012. Han nämner att man kan lägga in det flera pass i veckan...Om man bara cyklar en till två ggr i veckan då? Då blir det svårt Fredrik!!
Ikväll ska jag prova ett nytt gym. Har fått en liten utmaning med ihopkopplade cyklar med skärm framför sig. Måste nog ta med kameran :-)

sprider det vidare

Tack Oscar Ekstam för att du hittar så fina filmer.
Killarna kör alltså på xc-hojar men jag tyckte mig se att en gaffel hade ganska stor slaglängd. 120-140 kanske. Hur som hellst. Skön och rolig film men naturligtvis inte lika häftig som när sånna här åkare kör på sina mer anpassade hojar men ändå. Om några timmar ska jag ut på min xc-hoj. Ska kolla in filmen igen och bli inspirerad.

Kalla budskap, varm jogg

Efter lite kort googlande efter bilden i förra inlägget så skickade jag iväg ett meddelande till en facebookvän. Cecilia Kalla. Ja, jag tror hon har nån släkting med samma efternamn. Jag är väldigt tacksam för det svar jag fick.

Mitt meddelande löd:

"Tja. Halkade in på din blogg. Det där med löparkompis är grymt. Bäst att ha nån som är sä jämn som möjligt tycker jag, eller möjligen lite bättre. En av mina nya är grym på asfalt men det är oxå där han tävlar. Jag som springer trail tog med honom på en 23 km lång led och han imponerade med att bara gå omkull en gång på alla hala rötter och stenar men vet du vad det bästa var? Jag hängde av han i branta klättringar Nu kallar han mig champ hahaha

Men du som jobbar med skor (eller gjorde iaf) Jag skulle vilja springa så mkt mer än vad mina fötter klarar av. Efter ca 18-20 km så säger nåt i fötterna ifrån. Oftast den högra. Tror att det kan vara en sena som går på utsidan, rundar fotknölen (peroneus brevis tendon, jag har googlat) Den svaga smärtsignalen är iaf just där. Det gör inte mkt ont utan jag kan ju fortsätta men det hämmar mig. Förslag? Vila, strecht, inlägg?
Vill ju verkligen kunna träna inför vansbro och AXA terrängmaror.
Kör hårt."

Ganska snart fick jag detta härliga svar:

"Jaaa, jag försöker- men jag tycker det är svårt att vara personlig- men inte privat:P Jag bloggar i egenskap av PT på IKSU, men skulle nog vilja skriva om lite allt möjligt;-) Men det tar sig!
Jag älskar när man får vara kung på det man är bra på!

Det du beskriver är ganska vanligt i löparkretsar (spec. om man springer mkt obanat). Den senan du pratar om är precis som du beskriver peroneus brevis. Den hjälper till att lyfta foten och pronerar( vrider foten utåt): Om du har en lätt sko med lite stöd så jobbar den muskeln ganska hårt, spec. om du har en benägenhet för att pronera. Du kan lösa det på många olika sätt. Stretcha vaderna, styrketräna underbensmuskulatur och ev. ilägg i skor.
Balansövningar barfora brukar vara bra för att bygga upp styrkan i underbenen (drake, enbensknäböj, tåhävningar osv.)
Vad gäller ilägg så kanske det räcker om du har dem i dina vardagsskor och på långpassen. Ilägg kan ju lätt ta bort känslan i löpsteget (spec. om du springer i en lätt sko..)

Sedan tycker inte jag ilägg är lösningen på problemet- mer en symptomlindrare, eller hur?

Hoppas du blev lite klokare!:-)"

Ja det tycker jag att jag blev.

Idag har varit en "ledig" dag för hela familjen men ändå så har vi gjort mycket och vill nog bara gå och mysa nu när klockan närmar sig 21.
Bytt till sommardäck på skrotis, hälsat på bekanta där det bjöds på grillat och pratat träning och sen åkte vi till klubbstugan där vi hade styrelsemöte i cykelsektionen. Sara sprang hem efter mötet och jag skjutsade Nora i skrotis. Där var jag trafikfarlig och pratade i mobilen samtidigt med Jobbarkompismats och vi bestämde en löparträff ganska omgående. När Sara kom hem så var Mats redan på plats och han och jag stack ut på en halvsnabbt 45minuters pass.3/4-dels byxa och kortärmad funktionströja var perfekt i det underbara vårväder som äntligen har kommit tillbaka.
Detta var nog det hårdaste jag har kört sedan förra helgens långa trailpass. Tror det ska vara lugnt att blåsa på nu.

Blir ett mtbpass imorgon för att spetsa formen OM det skulle bli lite spontant tävlande på lördag då min favorittävling går i Hjo.

Sen vill jag få in några fart-pass i löparskorna oxå för det närmar sig första löptävlingen oxå. Hur fan skall jag få in det? mkt nu.Årets första löptävling blir kolmårdstrailen. Här är en kort filmsnutt från tävlingen.

Go kväll på er.