Trevlig helg!

Nu har jag tagit helg och just dessa två kommande dagar betyder massa ideella timmar till Almby IK. Imorgon är det arbetsdag då det finns massa saker som skall fixas och på söndag är det Blå Bergens dag i Ånnaboda där vi har en monter/tält.
 
Hoppas så många som möjligt vill komma och hjälpa till på arbetsdagen imorgon för det behövs verkligen. Samling kl 9 vid Ljungstugan.
 

3 progressiva varv

Här är ännu en film från Bergslagsloppet som vi körde i söndags
 
Lite lång kanske men ni får en uppfattning om hur terrängen är. Och hur jag körde :-)
Jag brände mig själv förstås men det syns i filmen då jag lagt in lite hur jag tänkte och agerade vid olika tidpunkter.
 
Igår hade vi ju måndagsträning men jag och ca 10 st till satt inne och hade en intern tränarutbildning. Det är ju så mkt folk på träningarna att vi behöver fler som hjälper till.Tyckte det gick ganska bra.
 
Idag har jag kört VAB nästan hela dagen och eftersom det har varit så bra väder kliande det lite i benen så jag stack ut och cyklade när Sara kom  hem från arbetet.
Dagens träning
Stack ut på CUBEn (26an i familjen) till Markaspåret och tänkte köra 3 jämna varv på den nya dragningen. Jag gjorde ju en ny stig i helgen och den skall finjusteras lite på lördagens arbetsdag sen är det klart. På första varvet hade jag lite sällskap av Tony som ville se den ny stigen sen vek han av och genade hemåt. På slutet av varv 1 ringde min mobil och då jag har både bil och cykel till salu så stannade jag och svarade men bad om att få ringa upp. Ett stopp som max tog 30 sekunder.
På varv två ringde det igen och jag svarade samma sak.
På varv 3 tryckte jag på liiite mer och slapp telefonsamtal.
De tre varvtiderna såg ut så här:
Varv 1 20:48
Varv 2 20:28
Varv 3 19:58
Drar man sedan av lite för telefonstoppen blir det tre jäkligt jämna varv. Precis som jag ville ha det.
 
Sen var det ett jäkla studsande och hoppande första varvet pga de "små" hjulen. Kanske har anpassat  mig hyffsat till 29an eller så var det att jag satt ca 2,5 h på den sist men jag saknade dom större hjulen lite idag. Dock gillar jag den kvickare känslan när det händer små saker som riktningsförflyttning mm.
 
Nåja.
 

Bergslagsloppet. Vårt nya långlopp

Då jag tänkte redigera ihop en film till från dagens lilla äventyr så blir det här ingen jättelång blogg (tror jag)
 
 
Nästa år är tanken att vi skall återinföra ett långlopp i Närke. Både Ring up och Kjells tur har ju sedan länge gått i graven och eftersom det saknas ett i regionen är det helt rätt. Dagens bana är inte den som kommer att köras nästa år kan jag väl gissa. Dels skall mål och start flyttas så det blir en mil längre (minst) mot dagens runda på ca 48 km.
Sen finns det detaljer på banan som inte passar sig för långlopps motionärer. Elit-folket klarar ju vilken bana som helst. Loppet idag hade varken en höjdprofil eller distans som avskräckte men attans vad det tog ändå. Första 20 km gick på Röd 6 eller även kallad Slantan. Det är en underbara slinga med både hyffsat med höjdmeter och ganska mkt stig. Framförallt har den två ganska långa utförskörningar som får smilbanden att åka upp.
Efter den så varvade vi vid starten/mål-området för att sedan ge oss ut på en lite längre slinga med mer grusväg. Jag har väl aldrig uppskattat grusväg och så var fallet även idag. Dock tycker jag inte dessa partier var tråkiga för det gick antingen fort utför eller så böljade det uppför. 
 
Mitt lopp
Vi var en 5mannagrupp som redan efter ca 5 min körning hade lucka bakåt. Varför jag vid ett tekniskt parti skulle gå upp i spets och dra mig själv röd fattar jag fortfarande inte. Så korkat och när jag kollar på filmen från GoPro-kameran så borde jag ha anslutit till de andra 4 och fått lite draghjälp på grusvägen men tydligen orkade jag väl inte.
Var lite i ingemansland stora delar av loppet men på de otekniska grusvägarna knaprade cykelpendlaren Thomas J in ganska mkt på mig men så fort det blev stig så hamnade jag mer i mitt element så därför lyckades jag hålla undan med ca 55 sekunder till honom.
Vann gjorde Fredrik Berg från Kopparberg dryga minuten före Johan L som preciiiiis spurtslog dagens riktiga hemmaåkare Johan Karbing som bor i Nora.
Pga tekniksa problem av en åkare före mig så lyckades jag ta 4e platsen vilket jag är nöjd över. Ca 7 min efter segraren.
 
 

after-run & afterwork

Järn-gänget fast utan fotografen som oxå sprang. Sen syns inte vårt inhyrda proffs Peter.
 
Det var riktigt lyxigt att få två välfyllda ICAkassar med bröd, potatissallad, skinka, leverpastej, läsk, bullar och sitta o njuta av efter loppet.
Ett lopp som känns mer o mer i låren tyvärr. Det vägs dock över med att allihopa är sjukt peppade på att springa Å-stadsloppet den 12 oktober. Undra om man kan få alla att jogga milen då?
 
Idag har jag trampat ca 5 mil mtb, pratat med två markägare och av en slump så fyllde den ena år precis idag. Uppskattningsvis nånting mellan 70-75år. Det var inte bara pga jobb som jag cyklade idag.Nä jag har grym beslutsångest över vilken hoj jag skall köra på om två dagar när Bergslagsloppet går. Känner mig ju tekniskt bättre på 26an men när det är stig med mkt tvärställda rötter går ju 29an fram som en pansarvagn. 
 
Lutar nog åt att det blir den. Ska bli kul att köra ett långlopp på stigar som man har hyffsad pejl på.
 
När jag kom hem från cyklingen idag sov både Nora och Sara då de inte är riktigt friska. Då hörde en polare av sig som var öl-sugen vilket är helt normalt en solig fredag eftermiddag. Jag smet snabbt iväg och satte en lapp på dörren vart jag var så de sovande skulle veta. 
Det blev en kul och spontan AW.
 
 
 

Mitt blodomlopp

Vi börjar väl med gårdagens motionslopp, Blodomloppet. Vi var två lag från Trädgårdstjänst som skulle köra och då vi bara var 9 st hade vi lånat in ett proffs :-)
3 st sprang 10 km medans resten av oss körde 5 km. Jag joggade dit med camelback och fick stanna några ggr för att gå. Hade inga stora förväntningar på mig själv då löpningen är det som går allra sämst men i ett sånt här lopp finns ju massor av motionärer så man skulle knappast behöva skämmas om man gick en bit.
Startdags
Vi stod ganska lång fram vid skylten "5 km jogga fort" och vi hade flera tusen löpare bakom oss. Därför blev jag förvånad att den första kilometern var knökfull och dessutom av människor som absolut inte hade där att göra. Varför? Hur tänker man när man har ca 20 kg övervikt och knappt orkar hålla en kilometerfart över 7 min/km och ändå ställer sig så långt fram?
Nä istället blev jag imponerad av de småkillar som jag kom ikapp efter ca 2 km. Gissar att de var mellan 7 och 10 år gamla och kämpade jäkligt mkt.
Jag själv då? 
Jo tävlingsdjävulen kom naturligtvis som vanligt till mig och jag kände stress att komma förbi folk. Dock kände jag att mitt vänstra ben ganska snart hade problem. Det tog ca 1 km innan jag kunde hitta min rytm som var drygt 5min/km. Lite frustrerande var det att vara så lite ansträngd så jag kunde andas genom näsan men ändå ha ett ben som tvingade mig att hålla igen. Det senaste halvåret har jag funderat på om min något högre puls hänger ihop med att jag blivit sämre tränad eller om kroppen helt enkelt får jobba mer för att kompensera mitt kärl-stopp. Igår var det ganska tydligt att andning och puls inte hänger ihop längre. Låg över halva loppet strax under tröskel och gick sedan upp lite då jag började springa om lite folk. Sen syns en tydlig ökning i puls vart min jobbarkompis Micke kom ikapp mig med ca 800meter kvar. :-) Självklart blev det en spurt mellan oss men som tur var hindrades vi av andra tävlande precis innan mållinjen så man slipper tugget om vem som var snabbast. Dock registrerades han på plats 190 och jag på 191 så det lär man väl få höra. Vi fick tiden 26 min.
 
Av oss 6 st från jobbet som körde 5 km så var det jämnt. Snabbast var jag och Micke på ganska exakt 26 min och långsammast var en tjej på 27:30 alltså ett spann på 1,5 minut. Riktigt kul gäng som i solskenet på gräsplanen satt och åt av ICAs matkasse som alla lag fick.
Detta är företagshälsovård när den är som bäst.
 
Idag känner jag lite i vaderna men ändå okej med tanke på att detta var 3e gången jag sprang sedan början av maj.
 
På söndag är det Bergslagsloppet. Ett testlopp av det långlopp som vi skall arrangera nästa år. Detta testlopp har denna slinga men jag tror inte det är exakt den som vi kör nästa år.
Dock har jag efter att ha suttit och studerat banan insett att det blir en tuff bana för mig så igår inhandlades lite enrvit liquid + en vitargobar. :-)
Idag blir ett mtb-pass för att skölja ur kroppen lite. Kanske några väckningsintervaller oxå.
 
 
 

upp o ner

Fasen vad mycket cykel det ska vara i mitt liv. För 15 minuter sen kändes det bra. Fick ett mail från en markägare nu är det mindre bra. Ena sekunden strålande på jobbet, den andra sekunden är man sur igen för att folk tror att mtb-sporten skall riva sönder hela naturen och att det kommer vara 200 cyklister där varje dag.
 
Nähe. Måste lägga mig nu oxå. Upp om ca 6 h och mer jobb.
Sen blir det värsta prövningen på länge då jag skall försöka jogga. Har ju gått skit de senaste två ggr pga av min pissiga artär. Ska ju springa Blodomloppet för jobbet.
 
Nu är jag inget mer än en gammal grinig gubbe.
God natt

nyckeln till frihet

nyligen hemkommen från måndagsträningen. Kunde egentligen ha släppt det idag för jag var inte uppsatt som ledare men jag gillar att vara där som en i mängden oxå.
Korta intervaller stod på schemat och det är svårt att hitta bra naturliga slingor där man kan köra typ 30/30-liknande intervaller men i våras hittade jag en rundbana med 3 backar och en ganska snabb stig så man får 4 intervaller/varv och sen var det upp till deltagarna att köra 3-5 varv. Det finns varken tid eller motivation hos deltagarna att köra ett set till utan detta brukar vara bra för alla.
Just denna sorts intervaller är nog det som går sämst för mitt ben men överlag tycker jag att jag håller en hyffsad form trots att jag inte kan träna som jag vill.
 
Igår bloggade jag om att jag tappat bort en sak. Idag kan jag avslöja vad det var. Efter vår hemkomst hittade jag inte min nyckelknippa med jobbnycklar till 2 olika jobb, en larmknapp, nycklar till barnvagn, lägenhet, cykelförråd mm. 
Jäklar vad vi letade i väskor och här hemma och idag kollade jag med polisen här i stan men icke!
 
Men så fick jag för mig att kolla i min resväska en tredje gång idag. Och i ett litet, tajt sidofack låg den där knippan. Tjohoo!!
Fan vilken lättnad att hitta den.
 
Nu i helgen gick Rockstad Falun av stapeln och jag saknade det lite grann men det var inte riktigt så många band förutom Sabaton som lockade. Får se om man hamnar där nästa år kanske.

Semestern avklarad. Träning likaså

Nora i förgrunden, mummintrollet i bakgrunden.
Nora är skeptisk till nya saker så man får puscha henne lite men sen är hon ganska glad och ibland upptäcker hon hur hon rent av älskar den nya erfarenheten. Mummintrollet var en sak som kanske inte gillar mest av allt men det är iaf inte skrämmande.
En sak som hon gillar mkt är att åka tåg. Första gången på Stora Holmen fick jag tvinga henne att åka och sen den dagen är hon fast. På det nöjesfält i Helsingfors som vi besökte i torsdags skulle vi åka ett med henne men precis innan avfärd fick vi höra att inga vuxna fick åka med så väldigt snabbt fick vi lämna perrongen och vårt barn blev på några sekunder mycket äldre då hon tvingades att åka själv. Hon klarade det galant och bara satt och vinkade åt oss när de försvann utom synhåll.
Hon var lika glad när de kom tillbaka och då grinade Sara. Jag förstår mig inte på kvinnor :-)
Jag o Saris åkte oxå några attraktioner. En av dom var en kort men ganska häftig bergbana. Så här såg den ut.
Förutom nöjesparken så var vi på Sealife. Ett mkt bra ställe som hade mycket fiskar och sköldpaddor och hade en härlig inredning och montrar.
Annars så är vi lite besvikna på Helsingfors och pratat mycket om vad det är som inte varit vår grej liksom. Jag saknade grönytor och parker. Ska det vara en storstad bör det vara fina hus och fasader tycker jag. Sen ser vi väl finska ut för alla verkar ha utgått ifrån att vi var finnar. 
 
Igår lördag kom vi hem och det är nästan alltid skönt. Nu skapade dock en massa huvudbry för jag saknar en sak. Otroligt mycket så morgondagen startar med att ringa en massa samtal och få reda på vart denna sak är.
 
Träningssnack
Jag saknar löpningen samt förmågan att kunna prestera riktigt hårt/bra men det var väl ingen nyhet. Därför har jag tvingats hitta två substitut. Det ena är 4x4 på stakmaskin. Jag flåsar och frustar och det gör mig trött som tusan. Jag vet att jag inte blir bättre cyklist av det men jag kan ta ut mig på det iaf. Det har blivit två sånna pass senaste veckan.
Det andra är gymet. Bygga muskler. Alltid trevligt att förbättra utseendet på förpackningen även om det innehåller skit. Inte riktigt min grej att gymma men nu är det ett okej substitut. Bygga muskler är nog den enklaste träningsformen för man kan vara sån nybörjare och bara ta i och lyfta/trycka/dra tunga motstånd så händer det grejer med musklerna. Går snabbt att bli bättre så att säga men det gör det ju för vilken nybörjare som hellst oavsett sport förresten.
Saknar löpningen ja. När man ser filmen från årets AXA minskar ju inte suget direkt eller vad säger du Rickard S?
 
Dagens träning
MTB-distans med Alex och Johan. Dryga 72 km blev det och Johan visade storform så det var han som drog hem oss på banvallen i ca 30km/h trots hård sidvind. Visade dom lite nya stigar där uppe i bergen och jag fick ett otrevligt samtal från Sara under passet. Inte för att hon i sig var otrevlig utan att det berodde på att vår ena katt hade huggit Nora i axeln och pga bakterier i katters saliv fick de snabbt en läkartid och nu skall Nora få medicin i en veckas tid. 
Nu sitter man här med trötta ben och imorgon skall jag återuppta jobb med cykelprojektet. Upptäckte idag under träning hur en person vill förhindra mitt uppdrag. Det var litre sabotage där ute.
 
 
 
 

racerpremiär!

Jag vet det är helt galet men min racer har inte varit ute sen sommaren 2011. Igår var den äntligen ute och då var det inte ens jag som cyklade på den. Nu verkar det som min andra lillasyster har blivit lika galen som den yngsta syrran och ska köra en svensk klassiker. För två år sen började min yngsta syrra med att spontant springa Stockholm marathon. (eller nja hon bestämde sig väl 3 veckor innan) och nu ska hon snart köra Kalmar Triathlon. En Ironman alltså. Nu verkar alltså syrra nr 2 ha blivit smittad och ska starta klassikern med Lidingöloppet i september och ville nu prova en racer för det skall hon eventuellt köpa inför vätternrundan nästa år.
 
Hon, jag och hennes pojkvän cyklade därför en fin, kort sväng igår. Lundby, Kåvi, mot Närkes kil sen Billingevägen hem. En runda på 32 km och för att bara ha kört spinning ett tag så imponerade hon.
Dock fick vi ganska mkt regn på oss sista milen och det betyder ju service på cykeln. Eller service o service men regöring och smörja upp vajrar och drivlina.
 
I fredags kväll satt Sara och kollade en typisk tjejfilm på tv. Hon ville ha mitt sällskap men jag kunde inte lämna datorn för jag kollade igenom alla filmerna från Improv everywhere. Ett slags dolda kameran fast de gör också lite prank-liknande saker. Här är en rolig variant
 
 
Det närmar sig vår Helsingfors resa. :-) Vi har hittat ett ställe vi måste besöka. En nöjespark!!!
 
 
Imorgon måndag är det egentligen bara två saker på agendan. Nora ska göra sitt första besök hos tandläkaren och det blir ett långpass då jag tänkte cykla ut till måndagsträningen vid kvarntorp och sen cykla hem. Blir skönt för då blir jag lite lugnare på semestern :-)
 

stakmaskin och saknad AXA

Igår planerade jag in en i min värld sen träning. Jag kom igång kl 20:45. Då tänkte jag på Henrik Öijer som flera ggr startar sina träningar efter kl 22 (ibland kör han testcykel så sent som runt midnatt bara för att få in träning i vardagen) Då kändes det inte lika farligt.
Jag hade hållt i ett möte i klubbstugan och därför tränade jag i gymet där. Önskar att jag kunnat cykla för då hade det kanske blivit testcykel men nu blev det vikter istället.
Jag började dock med 30 min stakmaskin och remmarna på vår maskin är ingen höjdare. Efter 5 min hade första blåsan dykt upp och fick ordna några skumgummibitar men trots det sitter jag idag med 3 blåsor i händerna.
 
Jag måste tipsa om en cykelrelaterad film som Calle Friberg tipsade om på facebook.
 
och här från en annan vinkel
 
VILKET ÅK!
 
Imorgon går AXA fjällmarathon och jag saknar det. Saknar löpning överhuvudtaget men det hinner jag väl efter operationen.

cyklat i dagarna 3

Här bloggas det mindre o mindre. Varför? Ja säg det. 
 
I lördags körde jag backintervaller i Sörby slalombacke och det blev liksom svart på vitt att man blivit svagare och att min åkomma i benet skjuter upp pulsen. Körde 5 ggr sen åkte jag bort och rekade lite i Markaskogen för vi måste dra om ett parti på mtb-spåret. Sen åkte jag tillbaka till slalombacken och körde 5 ggr till.
Senare på kvällen ölade jag lite med min kusin som jag inte träffar så ofta och det blev en rolig utekväll.
Trots lite sömn funkade bra att gå upp med Nora kl 7 och kolla in Ronja Rövardotter ännu en gång. Har tröttnat lite på Ronja nu så nu är Emil inhandlad.
 
 
 I söndags stack jag ut på en tuff crossdistanstur med LImpan. Lite blandad tur med asfalt och grus och hyffsat med höjdmeter. Benen var iaf ordentligt trötta efteråt och när vi stressade varandra vid en stigning var mitt hjärta uppe i 98% av maxpuls men som jag sagt tidigare så motsvarar inte pulsen arbetsinsatsen riktigt nu när jag käkar medicin.
 
Jobbet!
Började ju jobba igår efter 2 veckors semester. Fick en bra start då en tidigare förlorad arbetskamrat nu skulle börja igen så det kommer att bli bra det här framöver. 
Sen var det uppstart på mountainbiketräningen igen efter sommaruppehållet.Trodde inte det skulle komma så mycket folk då det fortfarande är semestertider o så där men ca 80 pers var det totalt.
Jag körde teknik med den svarta gruppen och hade rekat ett litet klipp-parti där det både krashades och punkades men jag tror alla fick lite träning iaf.
Efter det så körde jag lite styrka i klubblokalen som känns idag. Hantellyft åt sidan, bänkpress, marklyft, bicepscurl, situps, shrugs var det som kördes.
 
Idag VILA!!!

minisemester 2, fridyk o rastlöshet

Vi har de senaste dagarna upptäckt att vi är urban-campers. Det skall vara civiliserat men en touch av vildmark.
Vi har nu tältat för första gången tillsammans i våra sprillans nya tält och lagat mat med vårt sprillans nya Trangia. Vi åkte till Tivedens camping som drivs av holländare och besöks av det samma plus tyskar. Jag tror baske mig att Nora kvalar in på top-10 listan på att kunna svenska där :-)
Campingen ligger vid den stora sjön Unden som är placerad mitt emellan vättern och vänern och har grymt klart vatten.
Vi började med att göra en promenad där i onsdags kväll. Vi gick ca 4 km stig till Jättestolen
 
Sen sov jag och Nora (sara kunde knapp) med regnet och åskan som nattlig underhållning.
Efter lite frukost så planerade vi dagen
Torsdagen bjöd på sol men oxå en hel del blåst så vi gjorde en dagsutflykt söderut till staden Karlsborg och till slut hamnade vi på den stora färsningen.
 
När jag gick en sväng själv medans Nora och Sara kollade en loppis så kom jag o tänka på att jag gick mer rak i ryggen och med bestämda steg. Som om jag marscherade ungefär. Vadå sakna lumpen? :-)
 
På vägen hem stannade vi till vid ett fiskrökeri (ej fis-krökeri) och jag blev imponerad av de monsterhuvuden som hängde vid en bod där. Vilka as till gäddor det måste ha varit. Nedanstående ser ju ut som en krokodil
Efter denna dagsutflykt var den kvinnliga delen av familjen jättetrötta men jag nästan måste planera in saker för att göra för att må bra. Att göra som många andra campare på Tivedens camping gör; läsa böcker och sola fixar jag inte. Sitta och vänta på ingenting är inte heller min kopp av thè. Min rastlöshet är en av de saker som kanske har frestat på denna semester men samtidigt har förhoppningsvis diskutionerna fört oss mer samman. Likaså att föra upp tält tillsammans. Det kräver dialog på ett bra sätt :-)
 
Idag gjorde vi en utflykt med en kanot.
Vi åkte till en närliggande ö och badade, åt mat och räddade fångade djur.
Till vänster i bild ser ni stenar på botten och det är ca 3 meter djupt just här. Då fattar ni hur klart vatten det är i sjön. Vi hittade en liten egen lagun. Inte för att det var sandstrand men ändå
Jag paddlade ut med fenor och cyklop för att kolla lite och hittade först inget intressantare än ett tappat gädd-drag på botten. Sen efter en stund såg jag en tråd, vajer, lina eller motsvarande nere på ca 4-5 meters djup när jag själv snorklade vid ytan. Jag dök ner för att kolla vad det var och såg några kräftburar som hade fullt med både levande och döda kräftor i. Linan mellan dom var alldelse grön av alger så det var inga nyligen nerlagda burar och just det att det även var döda kräftor i burarna bekräftade (ordvits :-)) det.
Efter lite funderande så hämtade jag en kniv och skar upp 3 burar och släppte ut djuren.
Navy seals go sweden
Jag borde ha letat upp alla burarna men jag frös så förbaskat ett 3 fritagningsförsök så jag struntade i resten. Antingen är det tjuvfiske som glömt bort dessa eller så har det helt enkelt lossnat från sina flöten/dunkar/märken för allt låg längs botten utan markeringar. Hoppas jag inte anses som en bov nu men jag tycker jag gjorde rätt och frigav några djur.
 
Nu är vi hemma i lugnets vrå och Nora ville direkt kolla på Ronja Rövardotter. Jag har nu sett den jäkla filmen 700 gånger känns det som.