Hämnare

En tråd på fejjan fick mig att fundera på ideella föreningar och cykel idag. Det är precis som i arbetslivet att det finns tyckare och görare.
Jag är personligen en görare och jag kan inte säga att tyckare inte behövs men jag har ganska svårt för dom.
I arbetslivet
Tyckare:
Folk som klagar på arbetssätt eller ledning men utan kronkreta förslag på en lösning är den värsta sorten. Finns flera på mitt jobb. Exempel: "fan vad dåligt av ledningen." eller " det där är ett jättedåligt sätt att jobba"
Det blir ju helt annorlunda om man ger det lite tankekraft och säger "jag tycker det där är ett jättedåligt sätt att arbeta på grund av bla bla bla. Hur vore det om vi gjorde så här istället?" DVS om man har ett annat förslag som man kan motivera.
Man är fortfarande en tänkare, men en bättre sådan. Inom arbetslivet finns det ju ofta människor som har betalt för att ta ansvar och komma med lösningar så just här kanske det anses mer legitimt att vara en tyckare.
En görare är en som får saker att ske. När det behövs en hammare så behöver ingen be en görare att hämta en för han/hon är redan på väg att hämta en. En bra görare har redan tagit med en hammare på plats för han/hon förstod att det skulle behövas en.
Har tusen arbetsrelaterade exempel på detta.
I föreningslivet
I en del föreningar har man, i och med att man blev medlem, åtagit sig att hjälpa till vid ett antal tillfällen åt föreningen. Vi i Almby har inte som t.ex en del hockey/fotbollsklubbar att man t.ex ska stå i kiosken vid minst en hemmamatch eller liknande. Det vore tråkigt att behöva införa något sådant då ideella föreningar trots allt är på frivillig basis. Vet föreningar där man kan köpa sig fri. Man betalar en högre medlemsavgift för att slippa hjälpa till vid arrangemang mm.
Hur var det då med tyckare och görare?
Jo görare i en förening håller i träningar, presterar resultat för sin förening/klubb, han/hon hjälper till vid arrangemang eller står i den där kiosken vid match. En görare infinner sig på arbetsdagar. Det behöver inte vara så handfasta grejer utan det finns ju uppgifter som styrelseuppdrag och sånt med. En bra görare ställer inte bara upp när den blir tillfrågad utan den tar egna initiativ och är drivande.
En tyckare är en som aldrig är riktigt nöjd utan har synpunkter på det mesta. Ska jag hålla mig till cykel så kan en tyckare anse att det ska ske fler träningstävlingar eller sanktionerade tävlingar. Att det skall stöttas ekonomiskt hit o dit utan att ha ekonomisk insikt. Att cykelleder och mtb-spår skall servas och skyltas upp eller dras om. Värsta sorten är nog de som man aldrig ser i föreningen men dyker upp på årsmötena och har synpunkter på hur saker och ting skall skötas.
Varför skriver jag om detta då? Jo för att jag gillar inte riktigt när folk som tycker sig gilla cykelsporten klankar ner på någon som faktiskt gör något för den samtidigt som den försöker göra egna personliga idrottsresultat inom samma sport. Det är motsatsen till egoism om du frågar mig.
Jag gjorde det 2010. Då fick jag vuxenträningen att växa ordentligt samtidigt som jag gjorde cykelresultat som jag är nöjd med. Då klagade ingen. Inte så jag hörde iaf.
Nu när Jimmy B försökte göra ytterligare en aktivitet för de rätt många landsvägscyklister som finns i stan med omnejd och inte lyckades så var ett antal tyckare (men oxå en del görare) där direkt för att hugga på han. Konstigt då alla verkar gilla cykelsporten.
En görare har inte alltid rätt. Men det har absolut inte en tyckare heller.

Jag vill gå på bio!!!!!!
Jag vet hur duktiga de som gör trailers är. De är de riktiga filmmmakarna då de kan få en skitfilm att verka bra. Typ Apollo 18. Men jag gillar ju sån här typ av svulstig action. Den har premiär på fredag men då kan jag inte gå :-(
Idag tog jag och Nora en promenad till klubbstugan och förberedde lite inför morgondagens propagandatävling. Vi sorterade ut prisbordet ihop med Martintrampar och vi sågade av ett träd som blockerade den stig vi skall använda imorgon.
Väl mött vid Ljungstugan kl 18.
När vi gick hem fick vi både regn och hagel på oss men vad gör det när man är bra klädd? Jag hade tennisskor, jeans och en bomullsjacka :-)

Kommentarer
Postat av: Marie

Ja du.. Det här fenomenet finns inom min idrott också. Tyvärr tar "tyckarna" och deras åsikter död på lusten hos "görarna" i längden också. Det tillsammans med de ekonomiska problemen (och ev EU-beslut) som bara växer inom idrottsvärlden gör att man undrar hur det ska bli i framtiden. Kommer Nora tex att ha någon idrottsrörelse att växa upp i? Kommer idrottandet inom föreningar att bli bara för elit i framtiden - och övrig verksamhet utanför föreningslivet?

2012-04-25 @ 09:49:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback