Använd skydd ungdomar!

Ja den senaste cykelrapporteringen i media har handlat om att en svensk kvinnlig proffscyklist blev påkörd av en bil i onsdags inför en tävling. Hon fick allvarliga skallskador och har varit nedsövd i flera dagar och det senaste skvallret säger att hon har sövts ned igen, efter ett kort uppvaknande, för att det inte ska påfresta hjärnan för mycket. Ännu ett skvaller säger att hon under uppvärmningen körde mot rött och inte hade hjälm! Korkat men det hjäper ju inte henne nu.
Denna tragiska olycka tror jag inte har ungått någon cykelintresserad och då stör det mig att några mtb-konkurenter till mig (vet exakt vilka tre) väljer att trampa ur benen efter dagens lopp utan hjälm ute i trafiken i Eksjö. Istället sätter man på sig trendiga buffar eller märkeskepsar trots att de nyss avverkat ett långlopp med hjälm på huvet. Korkat Nr 2.
Imorgon skall jag börja använda hjälm till och från jobbet och jag hoppas att fler o fler gör det nu.
Känner mig som en klagande gammal gubbe nu men att det just är Veronika Andreasson som ligger på sjukhus känns lite extra då jag hade en lite "crush" på henne för flera år sedan då hon körde mtb för team Tunturi. Jag frågade ut henne på middag under pågående finnmarkstur tilloch med och fick ett JA men den historien har jag dragit tusen ggr nu....

Loppet i dag kan ses ur två synsett, bra o dåligt. 
Dåligt: jag hade inte koll på utrustningen innan start och mitt styre lossnade efter 5 km och upptäckte att mitt verktyg inte passade. Efter att jag löst det problemet låg jag låååångt ned i fältet och startade min jakt uppåt. På det smala stigarna och med fantastikt dåliga motionärer var det inte det lättaste och jag blev till och med prejjad av en gående cyklist när jag ville springa förbi i en kort backe, både med styre och hjul. 
Det bra med dagen är att jag benen var starka hela dagen och jag nådde till slut en 17:e plats i eliklassen. Jag gissar att jag kan ha startat nere på 100-130 plats när styret var åtdraget.

Oj..Nu ringde min mor och sa att våra amerikanska släktingar är på besök och åker imorgon...." ja dom har precis bjudit över din lillasyster till amerika" sa mor.... Det är nog värt att åka dit då.
Vi  hörs

Kommentarer
Postat av: Öijer

Jag tycker att dom som förut bara varit korkade när dom cyklat utan hjälm nu också är respektlösa.
Blev det någon middag?

Postat av: Pionhed

Nämen, kan det vara så att detta är den oväntade och synnerligen vänliga hustomten som bjöd de Wii-spelande ungdomarna på "saft" i fredags? Tror nästan det...att du var en elitidrottare var näsan svårt att tro, men bara därför gillar jag dig (och din inställning) mer =)
Kör hårt!
Förövrigt så kommer jag vara en av de där dåliga motionärerna under Mörksuggejakten, men riktigt SÅ långt bak skall du nog inte behöva hamna, oavsett vad som på går sönder på cykeln...:)

2007-07-02 @ 16:05:37
URL: http://pionhed.blogg.se
Postat av: galning #3

http://happymtb.org/forum/file.php/1/file=35079
Lägg ner det här hjälmsnacket nu. Bara för att vissa har olika åsikter än andra i vissa frågor så åligger det inte på någon direkt att kalla andra för korkade.

2007-07-02 @ 18:36:21
Postat av: ola

jo det tycker jag att man kan. Att riskera att bli liggandes som en grönsak pga av att man valde bort hjälmen som man hade under tävlingen strax innan man satte sig på hojen igen i samma kläder. Det enda man bytte var huvudbonad.
Påföljden kan knappast vara värd den attityden man vill visa.
Jag tycker det är ett korkat beslut och det står jag för.
Nej Öijer, jag väntar fortfarande på den där middagen...

2007-07-02 @ 19:32:45
Postat av: galning

Men cykling är ju statistiskt sett ett lågriskmoment. Vår käre förmyndarstat har ju i dagsläget överlåtit ansvaret på individen i den här frågan, och allt snack om påföljd och attityd är ju någonting som inte tål att ställa i jämförelse. Hur som helst vinner man inte övertygelse genom att initialt förolämpa de man, förhoppningsvis, syftar till att omvända. Själv tycker jag det är korkat och respektlöst att öppet vara så enkeldimensionellt upplyst att man inte kan respektera andras val och beslut i en sådan trivial fråga. Vill man inte riskera att bli en grönsak så ska man inte befinna sig ute i farliga trafiken över huvud taget, aldra minst gåendes, utan hjälm.

2007-07-02 @ 23:38:10
Postat av: Henrik Ögren

Hmmm kaninget annat än hålla med om att hjälm alltid skall användas ,jag kör jämt med hjälm även om jag bara skall till jobbet eller dylikt , förstår inte varför man skulle köra utan hjälm i trafiken men ha det i skogen !!
HJÄLM ÅT FOLKET /HENKE

2007-07-03 @ 08:44:01
URL: http://www.henrikogren.blogg.se
Postat av: Crosscar

Jag såg en riktigt cool hjälm på en av funktionärerna vid tävlingen i Eksjö. Han körde 6hjuling (och en gång också 4hjuling), på huvudet hade han en grön integralhjälm med neongröna spikes gjorda av något som liknade hår.
Till det hade han givetvis ett par svarta coola goggles.... han var iofs tvungen att bära hjälm...
Själv använder jag hjälm när jag tränar och tävlar, cyklar jag på tävlingscykeln eller standardcykeln endast för att ta mig till och från en plats (ex åka till jobbet) så använder jag vanligtvis inte hjälm...
Så gör jag och jag dömmer inte ut dem som väljer att inte använda hjälm vid träning, det är deras val (p.s vid tävling är det inget val enligt reglerna)
Fint med en debatt om hjälmbärandet förresten, bra initiativ Ola!
Men det är väl inte Öijer som skrivit inlägget under pseudonymen: galning #3?

2007-07-03 @ 16:54:23
URL: http://www.oscarekstam.com
Postat av: ola

Nej tror inte det är öijer som e galning #3. Strunta iofs vem som skriver vad. En del törs stå vid sina ord en del inte.
Vill inte ge mig i kast med en diskution om risker som kan finnas här och där utan för mig ingår hjälmen med träningskläderna. En del av oss som tävlar på elit-nivå är idoler för de små, vissa har t.o.m fått skriva autografer (ej jag) och då ska vi väl var bra förebilder oxå. Numera har jag till o med hälm till & från jobbet med respekt för vad som hänt Veronika. Skulle t.ex nu Gustav L fortsätta träna utan hjälm så skulle jag inte tveka en sekund att kalla han korkad högt o tydligt men framförallt respektlös mot henne o hennes anhöriga.
Men ni på andra sidan min åsikt, ni har ju faktiskt rätt. Man behöver ju bara bilbälte när man krockar annars är det ju bara ivägen.

2007-07-03 @ 20:19:13
URL: http://cykelola.blogg.se
Postat av: kärringen

Jag tycker att ni som elitcykister kan ha i skallen att det finns massor ungar som ser upp till er. Det ni gör är coolt, så vill dom göra. Kör ni utan hjälm - gör dom det också. Ha det i tankarna när ni ska verka coola och kör mot rött, utan hjälm och så vidare. Kanske är det en liten parvel som sett just DIG utan hjälm och sen kör likadant och åker ibacken, med eller utan "hjälp" av en bil.
Jag vet att flera av er knappt är torra bakom öronen men ni är så pass bra på det ni gör att ni faktiskt inte behöver göra er coolare än ni redan är. Visa lite stolthet över hur bra ni är och våga vara goda representatner för vår sport.

2007-07-03 @ 21:16:02
Postat av: micke s

En inflikning bara: Finns det inte en risk i att dedikera sitt hjälmanvändande, om än delvis, till "respekt för Veronica", och "vara förebild". Är det inte bättre att främhäva det egentliga inre behovet, trygghetskänslan? Precis som en hjämlag förblir abstrakt till grundtanken för ett barn så kanske även din motivering _avskräcker_ hjälmanvändandet. Varje situation och handling genomförs ju normalt av alla efter en mer eller mindre sund riskbedömning. Don efter person och skyddsutrustning efter rimlighet tycker jag passar bättre än ett religöst förhållningssätt till hjälmen som oumbärligt skyddsmedel. Du har säkert sett siffror på det, eller hört det förrut, men personer med hjälm tar mer risker, cyklar vårdslösare och ramlar oftar än de hjälmlösa. Är det då bättre med skydd mot vurpor, eller ett förhållningssätt för att minska antalet vurpor? Personligen så kör jag mycket försiktigare och med mycket större marginaler och med, återigen, mycket större uppmärksamhet de gångerna jag inte har hjälm på mig. Mitt val, min kropp, min riskbedömning. Är det inte bättre att lära landets framtid (de unga) ett sunt förhållande till situationsbedömning och alternativ istället för den skräckpropaganda som hjälmfanatism trots allt oundvikligen leder till? Jag har själv tillbringat tid på sjukhus, och kanske räddade hjälmen mig från allvarliga men eller bråd död, men mitt liberala förhållningssätt till skyddsutrustning bottar inte i "korkadhet" enligt min åsikt.

2007-07-03 @ 21:16:53
Postat av: Crosscar

Kunde inte sagt det bättre micke, och det var lite så jag menade med mitt inlägg. Dock så tog jag mig inte tid att uttrycka mig så klart och korrekt som du gjorde.

2007-07-04 @ 15:17:51
URL: http://www.oscarekstam.com
Postat av: Öijer

Jag skulle aldrig cykla utan hjälm på träning eller tävling. Tyvärr cyklar jag utan hjälm när jag cyklar "civilt", dock med dåligt samvete (kanske borde börja använda hjälm jämt då...). Bilden på mig som galningen visar på är från i söndags då jag rullade ett par hundra meter på avstängd väg, ensam och i max 10 km/h för att hämta mitt flaskställ.
Att hänvisa till statistik som gäller allmänheten när vi talar om cyklister som tränar och tävlar många timmar i veckan känns lite fel.

2007-07-04 @ 15:29:08
URL: http://www.henrikoijer.com
Postat av: micke s

hmm.. rätta mig om jag har fel, men statistiken bygger normalt på olyckor/sträcka. dvs en kvot som tar hänsyn till hur ofta du cyklar. Får jag tala i egen sak så är det just när man cyklar i 10 km/h och hämtar flaskor som man trillar och slår huvudet, inte när man kör fort och har koll. hur som helst så cirkulerar ju nu bilden som ungdomarna tar efter (på tal om det här med föredömme). Så kan det bli ibland... Jo, jag måste bara kommentera en sak som ola skriver. Du lägger ju ett attitydsvisande i ickeanvändandet av hjälm. Det låter lite som en omvänd verklighetsuppfattning i mina öron. Det är väl snarare på bekostnad av attityden färden sker? De flesta av oss vuxna är ju så pass indoktrinerade att vi skäms innombords av att cykla utan hjälm.

2007-07-04 @ 16:19:07
Postat av: kärringen = Tina

Det vore ju bra om du kunde ha total koll på trafiken också. Det hade nog inte veronika. Så fort det finns andra där du kör kan du ju aldrig vara säker, hur bra "koll" du än tycker att du har på dig själv. OCh hur det än är så är skaderisken större ju högre hastighet du har, annars skulle vi väl inte ha några hastighetsbegränsningar i trafiken alls???

2007-07-04 @ 19:12:42
Postat av: ola

Skulle haft med en sak redan i min första skrivelse men den den kommer här istället. "Även smarta och trevliga personer kan göra korkade beslut. "
Jag tycker att det är jättesynd att du micke försvarar ert val för det kan aldrig vara bättre att köra utan. Om jag visste i vilka situationer jag skulle drabbas av en olycka eller cykla omkull så...ja du fattar.
Vi har verkligen olika uppfattningar om saker kring det här och det är ok. Jag tänker fortsätta säga hej när vi möts så får vi se.. ;-)

2007-07-04 @ 20:05:34
URL: http://cykelola.blogg.se
Postat av: Öijer

Micke: Hur många tror du ramlade under landsvägs-SM?
Du kan ju inte sätta statistik från vardagen och lägga den på elitidrott.
Men visa mig gärna siffrorna för cykelolyckor.
Men Martin Cameron vurpade ju på väg till Tennishallen i söndags morse..
Jag tänker då inte heja på Micke något mer.

2007-07-04 @ 20:37:52
Postat av: Crosscar

Nääää men nu drar du lite i gränserna Micke, mest för att väcka en diskussion och försvara ditt val antar jag...
Kanske skriver du också som du gör bara för att tänja på gränserna och visa att vi i många fall tänker lika bara för att vi ogillar att skilja oss från mängden?... Känner igen mycket av det du skriver från en Etik & Moral kurs som jag har gått på högskolan, och som du nu också har gått ;)
Jag tänker bara lägga till något i mina tankar om hjälmbärande. Jag står fortfarande fast vid att det är ett val individen gör, som jag skrev i inlägg nr 7.
Men jag lägger till att det är klokast att välja hjälm både för sig själv och sina medmänniskor, som betalar sjukhusnotan[skatten] eller drabbas psykiskt. För att inte nämna att hjälmbärande sänder en signal till andra...

2007-07-04 @ 20:59:29
URL: http://www.oscarekstam.com
Postat av: micke s

Jag håller inte med dig Ola. Jag tycker inte vi har väldigt olika uppfattningar om saker och ting. Förmodligen tycker vi rätt väldigt lika om vi skulle dra saken till sin spets. däremot finns det olika sätt att närma sig problemet. att se saken ur ett generellt perspektiv eller att snöa in på detaljer, som en enstaka tur utan hjälm tex. jag tycker problemet med hjälmanvändningen är intressant, främst för de kulturella skillnaderna som tar sig uttryck, så jag har läst i princip allt debattmaterial som jag har haft tillgång till
(läs: sett i tidningar etc...). så jag har så att säga bildat mig en uppfattning. om jag då håller på den, av mig själv och på empirin(nåja) baserade åsikten, så tycker jag det är tråkigt när andra säger att jag har fel. det är en åsikt, inget mer.

2007-07-04 @ 22:05:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback