Tjejlägret i Pershyttan

Av samma sorts glädje som jag leder vuxenträningen här i stan så har jag varit en av ledarna på den tjejweekend som Bergslagstramp annordnade denna helg i Pershyttan. Det har varit riktigt kul att se denna skara på ca 30 damer/tjejer/tanter bli mycket säkrare på mountainbike på bara 3 pass.
Det skall redigeras en film från allt det material som jag har filmat med
Johans hjälmkamera som jag fick låna under helgen. Just nu har jag inga bilder eller film att bjuda på men det kommer.
Kunskapen och erfarenheten hos lägerdeltagarna varierade mycket. Mest imponerade nog de damer som passerat 35-40 års strecket och och inte hade kropssformen som sa "jag äter hälsosamt och tränar regelbundet" Minns särskilt en dam som passade in på beskrivningen ovan, hade inte en riktig mtb utan mer en damcykelram fast med mtb-däck och så hade hon provat att cykla i skogen 3 ggr innan med sin man. Hon imponerade stort på lördagens teknikpass.

lördag
Deltagarna välkomnades, vi intsruktörer presenterades och alla delades in i 4 grupper. 2 snabba grupper, en medel och en nybörjar-grupp. Jag och Benny tog hand om varsin snabb-grupp.
Alla grupperna körde nästan samma slinga, den jag provade i fredags kväll, men de långsammare grupperna genade på några ställen. På slutet så passerade alla grupperna en fin höjd med vacker utsikt över Nora. Just där uppe hade ett par en romantisk picknick och det dom inte visste var att 3 grupper med nästan 40 cyklister skulle passera dom just då. Hörde att den största gruppen hade stannat och njutit av utsikten alldeles runt paret som satt där. Stackars par om det var första dejten :-)

Tror att de blev en lagom start och alla fick chansen att byta grupp om de ville. Några gjorde det och det blev nog bättre för alla parter.

Efter lunchen så var det 3 stationer som skulle besökas: cykel-mek hos Benny, bike-test hos Carina och Team Trek Abbas och sen teknikträning hos mig.
Jag hade byggt upp en kort rundslinga med olika övningar som t.ex. slalom, köra på bräda,  rycka upp framhjulet på SJ-pall, hoppa och köra över 3 st BMX-liknande bulor.
Detta visade sig vara en perfekt bana för tjejerna att få lite cykelkänsla och balans på hojarna. En del hade ju till och med hyrt cyklar bara för just detta läger.
Nästa övning jag hade förberett var en kort (ca 20-25 meter) brant backe med mkt löst grus där alla fick testa att klättra sittande med ett jämnt tryck på pedalerna för att komma upp. När jag själv hade testat denna övning när alla andra satt och åt så ville jag testa att göra fel genom att stå upp i denna backe. Då spann hjulet så klart, jag hann inte få ut foten och jag krashade ut i bushen :-) Tur ingen såg det.  
Efter det så blev det en kort, halvbrant utförskörning där bromsteknik och förflyttning av tyngdpunkten(rumpan) fick vara det som de skulle tänka på.
Då detta var det sista grupperna skulle få cykla på lördagen så avslutade jag med att få alla att cykla (alla kämpade iaf så gott de orkade) upp till toppen på Digerberget där jag sen bjöd på Ahlgrens bilar och lite fin utsikt. Sen kom överraskningen för alla. Jag ville att de skulle cykla liftgatan ner. Jag hade självklart rekat den innan och underlaget var fint och den var ganska jämnbrant hela vägen ner.
I första gruppen körde alla nerför. En tjej med V-bromsar skrek lite men fixade det galant. I grupp nummer två så bangade två stycken och körde ner samma väg som vi hade klättrat upp. Och i sista gruppen så tror jag det var 4-5 st som inte ville köra ner där men den damen som jag nämde i början av detta inlägg körde ner. Lägg oxå till att hon och många andra inte hade SPD-skor utan helt vanliga tennisskor.
Jag pratade med en av de andra instruktörerna som även han pysslar med lite cykelguidning i värmland och han sa " jag skulle aldrig ha kört så här tufft med några nybörjare" och det förstår jag, för detta var overkill. Men min tanke var lite så här. Allt annat som dessa damer kör efter detta kommer att kännas pissenkelt. Sen är det svårt att träna bromsteknik och tyngdpunkt om man inte kör i en backe. Sen fick jag ju dem att få en tuff uppförsbacke på dagens sista pass oxå. 
Sen kan jag meddela att den härliga, lyriska, uppspelta stämmning som var nedanför backen hos tjejerna efteråt var underbar. Flertalet var lite skakis men glada och lyckliga och förhoppningsvis stolta över vad de just gjort.

Söndag
Idag var det bara ett cykelpass men vi ledare rekade sträckan innan för att kunna ha lite koll på eventuella svårigheter. En sak som jag lade på minnet var ett litet dike men det hade en ganska brant V-form. Ett sånt där ställe där framhjulet kan stanna kvar längst ner och sen slår man över styret. När min lilla grupp kom dit i dag så stannade vi och jag informerade och instruerade hur man kunde köra och vad man skulle tänka på. Första tjej (inga namn) gör helt rätt men är inte beredd på kompressionen på andra sidan av diket så att säga. Så framgaffeln trycks ihop och hennes armar gör det samma och med en ordentlig framåtvikt slår hon över och hamnar med rumpan i diket. När hon väl ställer sig upp så grimaserar hon och det syns att hon har lite ont. En annan av deltagarna frågar "har du ont?" Då svarar krashdrottningen " ja men jag tänker inte visa vart" :-) Vi småskrattade allihopa för vi förstod vart hon fått en smäll av sadeln.
Nu har jag självklart massor av infallsvinklar att skämta vidare om detta men är mogen att låta bli :-)

När vi var tillbaka på toppen av Digerberget och endast behövde åka ner valfri väg så frågade jag min grupp om vilket spår ner de ville åka. Liftgatan, den lite lugnare serpentinvägen som vi körde uppför igår eller om de ville prova downhill-banan. Jag hade själv testat denna för första gången på förmiddagen och jag kan avslöja att jag blev lite pirrig på vissa partier. Nu skulle jag lura ner några kvinnliga nybörjare där. 2 stycken hängde på och den de fixade det men den ena hade ögon som tallrikar och var skakis vid nedkomsten men dom fixade det.

Hela detta projektet med bergslagstramp och tjejweekend var jättelyckat. Alla deltagarna fick nog testa sina gränser, vissa mer än andra. De har knytits konktakter ( jag höll mig till manliga kontakter inför cx-säsongen), skrattats och njutits en massa i cykelsadeln.

Fortsättningen verkar se ut så här: allt är inte klart med bergslagstramp så därför kan de inte släppa kartorna än men förhoppningsvis är allt klart om två veckor. Skyltningen är dock klar och jag har kört svart 4, svart 7, svart 8, grön 1 och sen favoriten röd 6.
Längre planer på att knyta ihop Ånnaboda med Pershyttan finns och det tycker jag vore skitfränt. Tänk att ha två nät med cykelleder som går ihop på mitten. Kruxet är att det är två olika kommuner har jag fått höra. Suck för byråkrati. Med stor sannolikhet blir det ett nytt tjejläger nästa år men då blir det garanterat fler damer där.

Som sagt: film är på G.

Imorgon är det vuxenträning som vanligt kl 18. Den heter Ola surprise. Vad har jag hittat på nu? ska det bli kinderägg till alla? Ska jag cykla naken? Ska ni cykla nakna? Ska vi inte cykla alls? Märks det att jag druckit sånt där manligt jordgubbsvin på 8%?

Tack o hej


Kommentarer
Postat av: Karin

Jag undrade vad du hade skrivit och oj... Tack för bra träning i helgen. Jag hade bråttom ner till duschen och visste inte att downhillbanan var ett alternativ. Då hade jag givitvis följt med er!...

2011-06-05 @ 21:35:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback