coopertest

sprungit exakt 12 minuter rakt fram på banvallen. Ett coopertest. Mitt livs första. Gick nog bra. 2,94km kom jag utan att denna vinter kört fartpass eller särskilt strukturerade intv. 
 
Det mest negativa var efteråt hur jäkla tvärstum jag var i vaden. BARA min högra vad. tog 8 min innan jag kunde jogga igen. Får stå ut med det livet ut.
 
God natt

för hård distans

Fick frågan om ett trailpass med en f.d.cykelbekant i fredags. Frågan löd: "Springa imorgon? Det skall bli sol" Klart man hänger med en solig lördag i bergen.
Gårdagens träning
Vi (Markus och jag) möttes upp vid coop i Garphyttan. Jag kände att dagens lunch med efterföljande fruktsallad med grädde fortfarande låg lite oroväckande tungt i magen. Trots att vi båda uttryckligen ville starta lugnt på passet gick det hela tiden lite för fort för att klassas som distanspass. Här en filmsnutt från klättringen upp längs Göljebäcken
 
Måste rkänna att jag njuter mer av att köra denna sträcka utför då man måste skärpa sin uppmärksamhet i alla tekniska partier.
En bit efter denna sträcka så blev det grusväg upp emot Gårdsjölägret men vi vek av innan det på bergslagsleden.
Det var ganska många partier som bestod av packad snö eller is. Så för er mtb-åkare..Ha is i buken och lugna er några veckor till innan ni ger er upp i bergen.
Innan vi nådde Gårdsjölägret så vek vi in på Bergslagsleden me jag kom inte på vart vi var nånstans,...
 
Nu blev hela passet längre än vad jag trodde. dryga 17 km blev det och med ett pulssnitt på ca 84% av max. Kan ju avslöja att så fort det gick uppför så pratade vi inte särskilt mycket :-)
Därav vilodag idag men imorgon tänkte jag bränna av nåt högintensivt med pannlampa.
 

Hockeyn!!

Så äntligen kom jag iväg till berhn arena för att se Örebro hockey spela. Dom har imponerat och övertygat i vinter men det dröjde alltså till den 6e matchen i kvartsfinalen i slutspelshockeyn innan jag kom iväg och såg en match live.  Behöver inte summera matchen men vilket tryck det var i hallen när de gick mot seger. Tyvärr så ändrades stämningen med 16 sekunder kvar av 3e....
 
Nåja.. Träningarna då?
Måndags. Körde igenom benen på gymet. Fattar inte hur jag för en tid sedan kunde dra över 100 kg i marklyft för nu är det segt med 75 kg.
Vila i tisdags men igår onsdag blev det ca 7,5 km med Nora i joggingvagnen.
Idag blev det dubbelpass. Tog bussen in till stan och sprang de 4 resterande km till jobbet. Tyckte jag tryckte på och höll bra fart för det sved lite i benen samt att jag flåsade ordentligt. Blev negativt förvånad när jag sedan såg att snittfarten låg på 5 min/ km.
Jag fick skjuts en bit av en jobbarkompis efter jobbet för att slippa jogga hela vägen hem. Körde de sista 11km bara och då gick det lättare. Fick springa och bromsa ner farten hela tiden och är glad att det blev så långsamt som 5:10/km :-) Jättestor skillnad i känslan på dessa två pass alltså. 
Har alltså nu ett veckosnitt över 30 km/ vecka vilket jag önskar hålla för att kunna köra minst en ultra i sommar. Med lite tur så blir det 3 stycken.
 
Nåt som dock måste upp är intensiteten och farten. Förra året började jag tidigare med det men pga av knästrul så har det fått stå tillbaka lite.
Har precis anmält mig till årets första löpartävling. Premiär i påsk.
 
 
 

bastu på tomten + snötrail

Igår hängde jag ju med 15 km i 4:55-fart. Tog lite onödigt hårt om jag kollar pulsfilen men gjort e gjort.
Idag har vi shoppat lite på biltema samt trädgårdsmässan. Några saker till bastun samt trädgården förstås.
 
På em så stack jag med bilen till Garphyttan och tänkte återigen testa hur pass långt våren har kommit i bergen. Parkerade vid coop, joggade upp till jobbarkompismats för att kolla hur hans senaste projekt på tomten gått. Visste att han rivit en liten vedbod under dagen. Sa hej till dom innan jag fortsatte uppför i bergen....
 
Som jag nämner i filmen har det kommit kommentarer om min selfiepinne men jag tycker den är bra att ha. Vet att mina filmer (trots sin dåliga nivå) har inspirerat folk till att börja jogga. Förstår det för jag själv blir ju inspirerad av andra filmer. Denna film är inspelad i klättringen från Hultasjön upp emot rallybacken.
 
 
När jag kom hem igen efter dryga 11 km så tände jag direkt en brasa i vår bastu. Gick in och till min lycka ville både Nora och Sara basta med mig. Är fortfarande inne i ett slags lyckorus för det är så skönt att ha en alldeles egen bastu på tomten. Nora, som för bara 6 mån, absolut INTE skulle in i en bastu tycker nu det är rätt skönt. Och idag fanns det ju en termometer på plats så jag kan meddela att 60 grader är alldeles lagom i vår vedeldade bastu. Mår så sjukt bra nu :-)
 

snart 100%

Det var en seg sjukdom att släppa kroppen!
Testade två korta turer i löpskorna i onsdags och torsdag. Typ rulla igång lugnt och försiktigt. I torsdags blev det att köra ett testvarv till den idè jag fick för nästan exakt ett år sedan. Det var på en av de allra första turerna här i Latorp som jag fick en idè till en tävling. Kort varv i den kulturhistorsika miljön kring fotbollsplanerna. En slags familjestaffett där man i lag om 3 st kör var sitt varv. Självklart skulle en maxiklass finnas  oxå för dom som vill köra t.ex 5 varv själv. Jag sprang med pannlampa men hittade ändå en ny stig som jag aldrig sett förut. Kontrollmätte ett varv på exakt 2 km som skulle passa perfekt för ändamålet.
 
Vila igår, fredag, men idag mötte jag upp på klubbträningen. 15 + 10 km i Karlslundsspåren stod på schemat men pga sjukdomen tidigare i veckan samt lite tidspress nöjde jag mig med de första 15 km. Benen kändes bra men märkte på mitt flås flera ggr att jag knappast låg i optimal distansfart. En snabbkoll på summeringen i klockan som föresten klassiferade passet som MAX-PASS visade att jag kört ca 40 min över 90% av maxpuls under de 1h 15 min som jag sprang. Borde det inte stått distanspass på klockan??
Skall nog köra ännu ett distanspass imorgon men själv och hålla ner farten.
 
Bastun!
I måndags kom den och vi har redan hunit med två omgångar i bastun. Första gången var en slags inkörning där vi förmodligen brände bort plastrester nånstans för shit vad det luktade i början :-)
Igår däremot, när Nora somnat,  eldade vi på ganska bra. Satt ganska länge och mös i skenet från glasluckan. Känns så rätt med bastu och vi slås flera ggr i veckan av att vi knappast kunde ana för 1,5 år sedan att vi skulle stå här i dag. Husägare och bastu på tomten. Meganajs.
 Avslutar väl med ännu en snygg film från min "idol" Ginger runner.

sjuk!!!!!!!!!!!!!!

Okej jag tar det inte lika hårt längre. Sjukdomar alltså. Inte dom första 4-5 dagarna men sen börjar det bli kämpigt. Smsade med en annan löpare häromdagen. Han var tydligen sjuk han oxå. Haft feber o så. Nu frågade jag han på sms imorse hur det gick. Jo nu var han tydligfen igång och sprang igen. Det var väl inget?? Ett kort uppehåll på några dagar!!! Jag är nu uppe i 8 träningsfria dagar. 
Känner mig bättre o bättre. Lite snor och hostar lite då och då.
 
Hoppas på att smyga igång löparbenen framåt torsdag.
 
Igår kom bastun hit
 
Känns lockande hela tiden att göra första provbastandet men det kommer väl. Sen skall den målas oxå förstås.
 
Känner mig tjock nu oxå. Riktigt tjock. Hoppas man blir frisk snart...
 

feber från helvetet

Tur jag inte ofta är så här sjuk. Att ha det ihop med grym träningsvärk i lår och rumpa gör det  bara sämre.
Går som en zombie och fryser lite då och då. 
Har kollat på filmen Gravity idag. Den var väl helt okej. Sen har det blivit mycket tid framför youtube. Fastnat lite för kampsportsfilmer av denna typ. Tjejer som försvarar sig. Så jävla rätt.

bygger nya broar

Oj vilken (negativt) överraskande sjukdom. Hemma för att kurera mig själv idag. Kan inte påstå att jag kände nåt igår på jobbet. Drack lite extra vatten ändå för jag höll på o jobbade i dammig miljö. Drog till gymet efter jobbet.
 
Gårdagens träning
Friskis på öster en måndag vid ca 16:30. Alla med dåligt samvete är där då! Jag hittade en ledig plats för att börja med marklyft och utfall med tyngd i famnen. Inga maxtyngder då jag inte varit på gymet på ca 2 veckor ( eller är det mer?) Gick vidare med bål och baksida lår i TRX-band. Nöp fint i baksidan. Avslutade med djupa benböj, vadpress och benspark innan det blev hemgång.
 
Jag kände redan någon timme senare att kroppen inte var 100% bra, Säkrade upp med espirotox-tabletter och en liten skvätt single malt. Vaknade ändå kl 03:00 inatt med tjock hals och gick då upp och gjorde mig en kopp thè med honung. 3 h senare var febern ett faktum och jag rosslade ordentligt.
 
Ensam hemma och massa små saker som skall göras och nu kan jag gå omkring i slowmotion. Ett av dem är signa ett nytt anställningsbevis. Japp. Efter påsk är det nya utmaningar på Bro & väg som gäller. Ska bli kul att fortsätta vara anläggare på ett växande företag med lite driv i.
 
 
 

långpanna & Jill

I fredags morse gick jag upp kl 04:00 och stod några minuter i köket o blängde ut på regn från sidan och kraftiga vindar. Hade ju tänkt att springa till jobbet. Kalkylerade lite att om jag tog bussen och sprang från city till jobbet för att sedan i illaluktande träningskläder springa hem efter jobbet så skulle jag ändå hinna hämta Nora från dagis, duscha, åka med henne till stan för att möta upp Sara efter hennes jobb. Det borde funka...
 
Ett samtal med chefen drog ut på tiden. Min tänkta fart på 5:10/km sket sig men utan att kännas jobbigt. Gick det svagt utför blev det ofta 4:30-4:45 och "som vanligt" låg jag hellre under min målfart än över. 19 km hem gick med ett snitt på 4:48 men ändå hämtade jag Nora något sent och med en halv proteinkaka i magen satte vi oss i bilen ca 25 min efter att jag hämtat henne på dagis. Åt ett äpple i bilen oxå.
Sara tog bil och dotter o åkte hem medans jag skulle äta på stan med en bra kompis som jag senare fick bjuda på Jill Jonsson.
Han är ett större fan än vad jag är men tack vare lite bra kontakter kostade denna kväll inte många kronor. Tyvärr kändes arbetsveckan och träningen ganska tydligt för de sista låtarna med Jill handlade om att inte somna. Satt och verkade otrevlig genom att gäspa flera ggr. Ålderstecken??
 
Något som förmodligen ÄR ett ålderstecken är de saker man numera önskar sig till t.ex. födelsedagen. Jag fyller ju om ca 2 mån och det jag skrivit ner på en lista till Sara är t.ex; en fein-maskin, skottkärra och tröjor.
 
Igår satt jag och drömde lite om ett äventyr som jag förhoppningsvis gör inom ett år. En löparresa. Finns ju flera aktörer på marknaden. Här är en.

vila o inspiration i jacuzzin

Igår var en dålig träningsdag. Skulle köra en 11 km lång grusvägsrunda med inslag av lite tröskelfart. Jo tjena. Ökade farten till 4:20 under en sträcka av 2 km och den var tillräckligt för att mitt högra ben skulle stumna så jag fick lite typ 10-15 min efteråt. Benen var trötta från styrkan dagen innan så ett lugnt distanspass borde ha passat bättre men jag lär mig aldrig...
 
Idag är det vila. Jo det är sant.
Köpte lite inspiration i tidningsformat och badade i bubbelbadet med mina tjejer. De gick för en gångs skull upp före mig ur badet och då var jag glad att tidningen låg inom räckhåll. Det var det senaste numret av Outside TRÄNING som innehöll mycket om traillöpning och reportage om Emelie Forsberg.
Tänkte nu softa vidare med att sjunka ner framför tv:n och prova nåt gott ur ölförrådet.
 
En annan sak. Förra helgen ville Nora leka här i vardagsrummet, inte långt från datorn. Jag satte igång en spellista på spotify och den fanns under genren BARN. En av de första låtarna som dök upp var Snippan och snoppen....
 
Jag har hört talas om den men aldrig hört denna slagkraftiga låt. Det sjuka med det var att Nora nynnande med i den. 3,5 år gammal!! Vart har hon hört den??
 
Idag upptäckte jag en något bättre version av den :-)
 
 

vilodag är inte min grej

Tog bilen till Klockhammarbacken igår. Stavarna var med men inte skidorna. Nä med icebugskorna och mina gamla stavar utan trugor blev det högintensiva backintervaller. Hade med lite fikapengar i bakfickan på byxorna för att kanske sitta ner en stund i Kilsbergstugan. Dock var det bara plogat ca 30% av vägen dit upp och den resterande biten så var det tjock, halvhård snö med fotspår i. Jag testade men skaderisken ihop med att stavarna sjönk ner så avbröt jag det försöket att nå Tomasboda. Istället fortsatte jag med intervallerna i den första biten på vägen som ändå är den brantaste. Blev väl 5-7 intervaller och sjukt nog så kändes det bättre o bättre trots mjölksyra och högre o högre flås.
 
Idag har jag känt mig pigg och haft en bra arbetsdag. Glad och stark samt nöjd att jag stod emot sötsuget vid lunch. Skojjade med kollegan att jag borde vila idag men att det liksom kliade i kroppen ändå. Det hade varit korkat att springa idag då jag ändå kanske stegrar liiite för fort med löpningen. Man blir lite hemmablind då och då och glömmer bort att det hänger en sandsäck i garaget.
Dagens träning
Körde 8 eller 9 ronder à 3 min idag. I "vilan" blev det olika benövningar med och utan kettelbell. Kände mig extra taggad de första 6 ronderna då den gamla skivan Gryningstid med Dia psalma spelades högt i garaget.
 
Lyckas variera mina ronder ganska bra. Brukar ha olika fokus i varje rond och eftersom en säck inte gör något oväntat och aldrig slår tillbaka är det extra svårt att få till rörelser med överkroppen tycker jag. Rullningar och förflyttningar sker liksom inte naturligt. Ta en titt på videon nedanför. Det ser så enkelt ut men de rörelser som han avslutar med är faktiskt inte så jäkla enkla att få in mellan olika kombinationer
 
 

skidor och löpning

återigen har dagarna sprungit iväg utan bloggning. Dagar som passerat utan träning är ganska lätträknade. Löpningen funkar men går långsamt. Skall försöka få till ett snabbare pass eller backintervaller idag. Har väl ca 39 km denna vecka så över 40 km denna vecka ska väl funka :-)
Saknar att springa i bergen men våren går långsamt där så det är väl några veckor bort. Längtar speciellt efter ett sånt där underbart morgonpass när man ser solen stiga upp med nån vacker sjö i förgrunden. Mental medicin,
 
Idag har vi barnvakt några timmar och Sara och jag skall väl gå och vara romatiska i stan. Vi pratar mycket nu för tiden. Finns flera viktiga ämnen att behandla. Ett av dem är vår jobbsituation. Jag står i valet och kvalet lite vart man skall knega i framtiden.