sista mtb-lägret för säsongen?

Ja förs o främst måste jag säga att det återigen har varit ett riktigt bra läger i skogarna kring Nora i helgen. För första gången hade vi ett mixläger för både tjejer och killar och det har funkat kanonbra. Vi testade även ett nytt sätt med stationerna som vi är riktigt nöjda med. Tänk att det tog oss 7 läger att lyckas med det :-)
 
Jag själv fick hoppa in istället för Annie Söderberg och ha hand om utförskörningen vilket gjorde mig nervös innan men så här i efterhand så är jag riktigt nöjd över mig själv och deltagarna.
 Sista passet igår så hängde jag med min grupp på svart 12 och jag måste nog säga att detta är min nya favorit-led. 3 härliga utförskörningar och ganska mycket teknisk stig. Sen var det ju torrare än vad det varit på länge just nu.
Nu har det varit 3 st läger denna vår/sommar och efter helgens läger fick jag en idè. Lägger ut den här så kan den få sjunka in lite hos er andra oxå. Att ha ett höstläger i Ånnaboda där alla ordnar sitt egna boende (camping, hotell eller stuga) man samlas för gemensam cykling på lederna, nån föreläsning kan väl ordnas i nån konferenslokal, go mat och dryck på kvällen mm. mm. Inte så himla uppstyrt utan mer gemenskap och härlig cykling.
 
Dagens träning
Idag lyckades jag uppdatera polars webprogram så nu kan jag visa er lite pulsfiler...
Direkt efter jobbet så joggade jag längs banvallen mot Garphyttan och tänkte kör 2 eller 3 st 10-minutare men det blev 2x15 min med 2 min vila. Som synes på pulskurvan så tyckte jag att jag prickade in det ganska bra. Sen tänkte jag avsluta med 5 st maximala insatser i den lokala backen stationsbacken. Som ni ser är det bara 4 pulstoppar...Jag lyckades med bedriften att räkna fel på 5 intervaller!!!! Nåja så kändes intervall nr 4 som om jag hade kört klart för dagen.
 
Imorgon blir det lite simträning i våtdräkt, vila onsdag sen intervaller på torsdag och tävling på lördag. Ni som varit trogna läsare ett tag vet ju att när jag skriver ut vad jag tänker göra så blir det sällan så.. :-)
 

TorsdagsTrail fury

Igårkväll satte jag mig och kollade in Kung Fury. Några snubbar som sökt pengar för att göra en film. De fick med några lagom kända skådespelare och ett genomlågt manus. Resultatet har slagit stort. Filmen är genom låg i sin humor men är man uppväxt på 80-talet så se den för tusan. En av de bästa scenerna var denna korta med Magnus Betner och Björn Gustavsson
 
Dagens träning. TorsdagsTrail
En rundslinga med start vid Blankhult som skulle passera utkiksplatsen Rusakulan stod på schemat och jag misstänkte att det skulle finnas chans att bli visad nån ny stig så redan tidigare i veckan förhandlade jag mig till att få köra detta pass. Idag hängde faktiskt Nora & Sara med och hade lite picknick under tiden jag sprang.
Redan direkt från start så blev det en fin och smal stig som kom fram till Trollporten. Minns jag rätt om det har stått en snidad björn på stubben til höger om mig i bild??
 
 
Sen blev det tyvärr lite grusväg men utsikten vid Rusakulan var värd det :-)
 
Väl efter denna pause så skulle vi köra en slingrig, brant och lite halvteknisk utförskörning. Jag gillar ju stig. Jag gillar ju teknisk löpning och jag är hyffsad på att släppa på utför. Just därför tränar jag gärna på det. Att bomba stig utför.
 
I helgen kör syrran VM i olympisk distans i Triathlon i Motala. Hade varit kul att åka dit o kolla men jag är inbokad som instruktör på det (kanske) sista lägret för i år. Nu pratar vi mtb alltså. Skall bli kul men pga en skadad instruktör så har jag fått ta över dennes position. Jag skall alltså ha hand om utförskörning... :-)

första swimrun i våtdräkt

Igår var det lyxmiddag med Sara. Japp. På ölcafèt i stan utan barn. Jag drack öl för ca 230 kr. Jag vet vad ni tänker " shit vad han drack mycket öl!!!" men nej det gjorde jag inte. Det stället har sjukt många sorter men ingen är billig. Drack 3 x 33 cl så literpriset var ca 230 kr alltså.
Maten då? Supergod 3-rätters med basilika-tema.
 
Dagens träning
Vi åkte till Björktjärn och jag körde denna slinga två ggr. Nu tror jag inte riktigt att längden stämmer för den sista simningen är garanterat längre än 119 m. Glad över att det kändes tusen gånger bättre att simma i våtdräkten men lite sur över att mina favoritskor fick sig en reva (litet hål) i sig under passet. 
 
Nu vill jag få lite expertråd från er triathleter/simmare där ute...Inte på hur jag skaffar bättre kropp eller våtdräkt utan på min simteknik. Nedanstående film togs med trötta armar efter dagens träning men ungefär så här simmar jag.
 
 
Jag har aldrig använt simglasögon och genom alla år kollat under vatten. Så även idag men nu efter dagens pass så har jag svullna ögonvitor. Tips på det? Skall googla lite på det.
 
Imorgon är det torsdagstrail. Då jag vet att det finns iaf EN som gillar mina filmer så måste jag väl filma lite då
:-)
 

träningshelg swimrun

okej med lite tur skall jag och Sara snart kolla på film ihop. Händer inte ofta så detta blir en snabb-blogg-
 
Fredags
Boxning 6 ronder + lite styrka här hemma. Höll igen på slagen för att inte slå upp nya köttsår på händerna.
 
Lördag.
Syster Anna med pojkvän och ytterligare en vän kom ner från Stockholm för att träna och umgås. Vi åkte till Ånnaboda för att köra lite swimrun-träning ihop. Syrran och jag skall nämligen göra premiär den 18e juli på vår första simruntävling. Hon kommer dock att ha större utmaningar senare i sommar då hon lyckats skaffa en plats till ÖtillÖ. Tävlingen vi skall köra är endast 18 km varav 3 km är simning.
Nu är det så att jag och syrran är ganska jämna i löpning men eftersom hon är skitduktig triathlet så simmar hon ifrån mig med bakbundna händer om det skulle behövas.
Jag kommer helt klart bli det svaga kortet i simningen men blir det lite mer tekniskt löpning så är jag lite starkare.
Skötte mig väl okej på de 4 simmsträckorna som vi körde men shit vad jobbigt det är alltså. Direkt efter simningen skulle syrran "springa lite" och jag fattade det som att hon skulle jogga ner. Hon stack iväg i en jäkla fart och snart fick jag reda på att det var 20 min i 4:40-fart som gällde. Då vi förmodligen snittade det på den kuperade slinga bakom restaurangen i Ånnaboda så blev det en skön urblåsning för mig.
 
Lördagskvällen slutade med att jag letade fram en gammal våtdräktoch klippte bort armarna. 
Tanken var väl att provsimma den idag.
 
Söndag

De 3 gästerna cyklade. Syrran körde 90 min tempohoj och de andra körde Röd 5 i Ånnaboda. Jag själv tänkte blåsa ur lungorna lite med 5x 4 min stakintervaller. Gick rätt bra och jag var väl nöjd ända tills jag kom hem och började svalna i musklerna. Då började nånting i ryggen göra ondare och ondare och att sitta still på en stol och sen resa sig blev en smärtsam historia.
Vi hade ju tänkt att simma efter lunch men jag har fått kasta in handduken på det.
 
Vilade ryggen istället och vi gjorde en familjeutflykt till sågarefallet.
 
 
 
 

TorsdagsTrail. Favvostig

Idag var det dags för klubbens TorsdagsTrail och eftersom det var på "min bakgård" även denna torsdag så tacka jag nej till födelsedagskalas och valde terränglöpningen istället.
Idag lyckades jag lura med jobbarkompismats oxå. Han springer typ aldrig men när han väl hänger med så...hänger han med. Ja ni fattar. Han skulle kunna gå under namnet Talangjävel oxå :-)
 
Ett något större gäng än sist samlades i Ånnaboda kl 18 och Cristoffer var väl utsedd till dagens ledare men jag hamnade ändå i spets och han tog kön. (inte kön)
Tanken var fram och tillbaka på bergslagsleden men med facit i hand så körde vi inte många meter på dagens planerade runda. Vi improviserade istället.
Mitt ute på rundan så Ville jag visa upp Gårdsjölägret...
 
Vi trippade på och jag pratade lite med Mats om dessa pass. Att det är så skönt att bara köra på känsla och inte hålla en viss fart eller så. Att det skall vara helt okej att gå eller stanna upp då och då.
Sen kan jag njuta lika mycket av att blåsa ur kroppen på stenhårda intervaller oxå. Jag gillar båda sidorna.
 
På väg hem så sprang vi den mest tekniska biten av Göljestigen. En torr sommardag är denna sträcka så skön att bara släppa på och hoppas att fötterna hinner med. På filmen nedan är det den sista biten från vattenfallet och ner. Det är mer tekniskt ovanför detta parti
 
Imorgon är det midsommarafton. I dalarna vet man hur det skall firas...

löpar-godis

Glömde ju nämna nåt om kalorie-intaget i lördags.
 
 
hade med mig 6 st fruktstänger à 65 kcal i varje. Åt 4 av dom + en liten DAJM vid vår badpause. 
Ett ganska litet kalorie-intag på ca 400-500 kcal på 3 timmars trail men kände aldrig en dipp utan hela resan gick fint.
 

Långtrail med skogsbad

Jag hade sett fram emot att få visa upp dagens långa trailpass för så många men när "gruppen" lämnade Latorp så var vi endast en duo.
Vid coop i Garphyttan anslöt Markus så vi var en trio som tog oss via blandade skogsstigar till Hallagården vid Lekhyttan. En runda som jag sprungit 3 ggr nu och den blir bara kortare och kortare för varje gång. Fattar inte varför.
I strålande sol och svaga vindar och med en temperatur som visade ca 19 grader så började resan längs banvallen. Benen kändes lätta och fina och vi höll faktiskt under 5-fart vilket var onödigt snabbt med tanke på vad som väntade.
Efter ca 8 km kom första och enda möjligheten för oss att fylla på vattendepåerna. Med facit i hand hade det varit gött med en till.
Strax efter det så kom dagens 2a klättring och där filmade jag lite....
 
Efter denna så blev det mindre och mindre stigar och till och med lite obanad terräng innan vi följde bergslagsleden ända fram till slutmålet. Denna sträcka var mycket torrare än sist när jag sprang den med Ola & Peter.
 
Jag njuter verkligen av att vara ute i naturen och springa och jag fick även känslan av att vi gjorde det alla 3 och det finns ett ställe på BSL som passerar två små små sjöar. Vi stannade till vid den första för lite svalka...
Jag hoppade ner till låren medans Ronny nöjde sig med att blaska ansiktet. Som ni ser står jag ca 50 cm ut från kanten. Jag nämner det för att vi stannade även vid nästa sjö ca 200 m senare då Ronny tycker att ett svalkande dopp kan vara på sin plats..
Jag kliver fram till kanten och ser inte botten men tänker att jag hoppar väl ut 30-40 cm. Jag har ju ändå skor på mig och botten finns väl där nånstans...
Här står jag inte på botten!!! Det var väl ca 150-160 cm djupt direkt. Helt sjukt. Aldrig varit med om det tidigare vid en sån här mark. Om det är branta klippor kan jag förstå men i en liten skogssjö??
Kolla på när vi skall upp ur badet så förstår ni. Vi liksom hävde oss upp som på en brygga.
 
 
Efter detta dopp så var vi lagom tempererade och våra kläder torkade aldrig helt o hållet men det var bara skönt.
Väl framme vid Hallagården så jämförde vi en polar RX5 GPS, en garmin 310 och en annan klocka...tror markus har en fenix eller suunto... Hur som helst. Den sistnämnda har sin höjdmätare efter atmosfäriskt tryck och de två andra har via GPSen. Min erfarenhet är att den klocka som mäter vi lufttryck är mycket mer exakta och den hade dessutom ca 100 höjdmeter mer än min polar-klocka. 560 mot mina 436 höjdmeter på de dryga 27 km. Det låter faktiskt jättelite med tanke på hur kuperad denna runda är.
Vi fikade med gott samvete och njöt lite extra av detta underbara väder.
 
 
Jag planerade väl dagens tur på ett dåligt datum för det var väldigt få som kunde eller ville följa med oss. Synd för dom. 
 
 
 

Min första TorsdagsTrail

Jag hade väl tänkt att vila löpningen tills helgens långpass men....
 
Igår kördes 4x4 min högintensivt på rullskidorna. Börjar få till stakningen för samma sträcka som för bara några veckor sedan tog 4:15-4:20 körs nu på 4 blankt. Pulsmässigt måste jag säga att det gick ganska bra. Inte optimalt men ändå. Snittpulsen på en 4minutare låg på 89-90 % av maxpuls. Kan ha berott på att jag chockade kroppen i tisdags med ett Tapout-pass och var därför lite muskeltrött när det skulle stakas så förbannat :-)
 
Dagens träning
Efter en bra arbetsdag idag i skönt solsken och med mycket humor så blev jag riktigt lockad att testa klubbens TorsdagsTrail. De samlas i stan och åker sen till olika ställen i Kilsbergen och springer. Idag skulle de ju köra en ca 12-13 km slinga "på min bakgård". Nämligen Ånnaboda-Suttarboda och tillbaka. Frågade Sara om de ville göra en familjeutflykt denna fina kväll. Dom sa JA.
Vi tog bilen till Ånnabodasjön men Nora somnade så under tiden jag sprang sov Nora och Sara fick vila sina fogar i framsätet.
Jag joggade iväg för att ansluta till gruppen vid falkasjön...
 
 
Var så skönt att komma ut och "trippa" i skogen. Höll ner farten och bara njöt. Alltså verkligen njöt. Inget flåsande och pressande av puls. Tittade efter djur osv.
Väl uppe på Falkaberget kunde jag vila några minuter innan gruppen om 5 löpare anlände. Riktigt bra tajming. Förstår dock inte varför inte fler i den stora klubben AIK hänger med på sånna här grejer. Sjukt skön kväll och vacker miljö.
För kanske första gången denna vår/sommar så blev man inte kall av vinden när man stannade. Satt rätt bra där.
 
Vi körde vidare längs Björktjärn och upp emot Suttarboda innan kosan styrdes hemåt igen. Det talades inte överdrivet mycket i gruppen. De påstod att de hade fullt fokus på vart de satte fötterna :-)
Jag gillar teknisk löpning och kanske är det för att jag gillade teknisk mtb-åkning förr oxå?? Hursomhelst så är det samma misstag en ovan terränglöpare gör som en ovan mtb-åkare gör. Man har ingen framförhållning. Oavsett hur stark löparen är på väg så uppkommer samma fenomen när en sådan springer på en stig och ett större blöthål dyker upp. Precis innan blöthålet så stannar den upp och man ser hur blicken flackar från sida till sida för att personen måste fatta ett beslut om vart den skall sätta fötterna.
Precis som jag instruerar nya mtb-åkare: Blicken långt fram, planera körningen och kör inte zick-zack på stigen.
Här sitter det lite kondens eller svett på linsen...
Tack vare att det var en grupp som körde idag så blev inte tempot så hårt. Helt perfekt för mig och mitt skenben. Pulsen har snittat strax över 70% av max och i klockans fönster så stod det "distanspass" efteråt. Inte ofta jag bromsar mig själv till det. Vi delade gruppen på mitten på slutet för 3 av oss ville springa ÖVER storstenshöjden medans 3 st valde vägen runt den. Orkade trippa hela vägen upp men då smög pulsen upp förstås :-)
 
Sitter här med en skön känsla i kroppen och är nu mindre orolig för helgens distanspass. Längtar dock till morgonsdagens frukostbuffè på Lanna Lodge :-)
 
 
 

fest & fest igen

Denna vecka var träningen bortprioriterad pga den årliga grillfest vi har den 6e juni. Jäkligt mycket att stå i men i onsdags kväll kände jag att jag var tvungen att få känna lite syra. Vi åkte till storstenshöjden alla 3 och min tanke var väl att kombinera familjeutflykt med träning. Det blir sällan bra på nåt av område men en så kallad kompromiss. Efter 3 rundor upp så ville Nora hänga med mig en gång. Hon var ju i botten av backen med Sara så va tusan...Tänkte att vi kunde väl gå en bit i backen. "hon tröttnar snart" Nu blev det inte så. Nora gick eller sprang hela vägen upp. Så jäkla starkt. Väl där uppe så fick jag hennes tillåtelse att springa ner och upp 2 ggr när hon stod där uppe och kollade på mig.
Klockren Ola-låt
 
Igår var det stort garden-party här hemma alltså. Blev oväntat sent men tiden flög fram vilket måste betyda att vi hade roligt. Kl 00:30 gick jag och lade mig. Var uppe innan 06:00 och städade i trädgården. Siktar på att lägga mig vid ca  kl 21 ikväll.
 
För att må bättre idag så stack jag ut i blåsten och körde dryga milen på rullskidorna.
Nähe. Om 6 dagar skall jag pröva ett långpass i löpning. Blir inte ett löpsteg före det. Rullskidor, säck i garaget och ipren. 
Låter väl kanon?
 
Jo just ja
Nora fyllde år idag. 4 år. Nån besökare hade visst med sig en försenad födelsedagspresent till mig oxå!!! Presentkort på liveit.se
Nu är det så att jag har faktiskt fastnat för en sak där. Den här

mtb-weekend för tjejer Pershyttan

Denna vecka kanske blir kaos. Vi har gjort en veckoplanering med 7000 saker som skall bockas av innan lördag för då är vår årliga grillfest här i Latorp. Ja vi har haft den varje sommar här på trädgården. Ifjol och i år :-)
 
Finns en risk att jag kanske måste prioritera bort träningen denna men jag hoppas för min egen del att jag klämmer in ett pass vid tillfälle.
 
Helgen som gick
Det var alltså 5-års jubileum för mtb-weekend för tjejer i Pershyttan. Dryga 40 damer/tjejer som, precis som alla andra läger, vill utvecklas och kunna cykla mtb ännu bättre.
Hade jag kul? Självklart. Ni trogna läsare vet hur mycket jag uppskattar dessa läger.  Dagen innan lägerstarten ( fredags) hände en del jobbiga saker och på lördag morgon svarade jag några andra instruktörer att det inte alls kändes bra inför detta.
En dag som instruktör så mådde jag SÅÅÅ mycket bättre.
 
Tjejerna imponerade som vanligt. Dessa läger gör mig långsamt till en feminist tror jag :-) eller nej men hursom..jag gillar verkligen tjejläger.
 
Sprang 10 km, svart 4, i Pershyttan på lördag em innan middagen. Gick väl okej. Efter en hel dag med eget pratade och sen en hel del lyssnade så var det skönt att bara komma ut och lyssna på fåglarna och mina egna andetag.