Train Race Beer

Då Skottland knappast har lämnat mitt minne så bjussar jag på en kort film som jag egentligen inte borde visa. 
Förhistoria: Vi åker en rolig, tajt stig som har svårighetsgrad RÖD. Den är inte så brant men med små hopp här och där och framförallt tajt mellan träden och knixiga svängar. När det närmar sig slutet så kommer det en delning där det till vänster sitter en svart dödskalle som markerar att det är riktigt svårt. Man kan förstås fortsätta runt på röd stig men vår guide Graeme skriker till mig att jag borde testa den svarta linjen. 
Jag lägger hojen och går fram o kikar. Ett ganska högt dropp där man inte kan rulla ut utan måste ha med sig lite fart och landa bra. Jag testar och det går ruskigt lätt.
Ber Katarina filma och när jag sedan får se filmen kan man ju inte se vare sig höjd eller branthet. Men film är film och jag vill ju visa er allt från Skottland.
 
BUFF
Har nyligen gjort en beställning på nåt som passar mig rätt bra 2014....
 
 
Hösten är ju här och vilken buff passar mig bättre än denna? INGEN!!
 
Träning då?
Jo vars. Tränade i fredags men inte blev det fart-intervaller på banvallen. Nä roligare löpning finns ju så jag tog bilen till storstenshöjden och gasade naturliga intv nästan en timme.
I lördags överraskade jag familjen med att ta med dom på hus och villamässan. En snäll polare fixade fribiljetter men vad spelade det för roll när Sara beställde varor för över 5000 kr!! Men det var välinvesterat i huset men ändå :-)
I söndags blev det en distanspass där benen trummade på av sig själv. Kort distanspass men ändå ett pass. Ca 13 km blev  det.
Igår blev det ännu en familjeutflykt. Sara och Nora på cykel och jag körde tusingar. Vände på den runda jag sprang i söndags vilket gjorde att det är utför nästan hela rundan. Jag behövde den hjälpen att hålla fart efter en fysiskt tung arbetsdag men tyvärr så kom det ett annat bakslag som jag numera inte känner av så ofta. Mitt icke opererade ben gillar inte när jag maxar och springer fort utrför på hårt underlag. Jag blev riktigt stum redan efter två st tusingar. Tog en lite längre vila och kunde köra de sista riktigt okej.
 
Siktar nu på några lugna pass framöver.
 
Har reklamerat mina salomon sense ultra-skor. De har endast gått 20-22 pass och gått sönder uppe på. Löpex hade skickat en bild till Salomon och nu ville de ha skon skickad till sig vilket jag tycker bådar gott. Problemet verkade okänt för dom och jag är ju grymt nöjd med löpkänslan i skon så jag hoppas på ett par nya.
 
 

Miss u Scotland

Gått med ett fånigt leende idag och verkligen längtat tillbaka till skottland.
Nördig som jag är sökte jag rätt på lite braveheart-klipp nyss :-)
 
Kom på en liten till nördig sak jag kunde skriva om. 
På den hyrcykel jag hade satt det ett continentaldäck på som hette x-trail
Jag har aldrig tidigare kört på detta däck och till en början så trodde jag greppet berodde på att stigarna var så inkörda och de flesta kurvorna doserade men ju mer jag cyklade desto mer provocerade jag däcket och det hade faktiskt ett grymt sidofäste. Minns ej vad jag hade för bakdäck på hojen men då jag ej pressade hojen uppför så kan jag inte riktigt utvärdera heller tycker jag.
Hittade en film som börjar vid toppen på Glentress. Ni känner igen startplatsen från en bild jag la med i förra inlägget.
Det är efter ca 2 min in i filmen som jag fick sånna sköna höga hopp då jag landade i nästa nerförsbacke efter hoppen och tog med mig ny fart in i varje hopp.
Sen byter stigen lite karaktär efter ca 7 min och blir smalare och jag tyckte den var lite mer sönderregnad när vi var där. 
 
Snart läggdax och jag bjuckar på några bilder till
 
 

cyklat i skottland. Glentress och Laggan

Ahhhh Borta bra och inte fasiken är det bättre här hemma?? Inte om man räknar bort sambo och barn iaf. Härligt att få komma hem och krama dom efter att man varit i det otroligt fina landet(?) Skottland.
 
Skulle återigen igen kunna göra världens längsta blogg-inlägg men får väl fatta mig kort.
Har cyklat på centrena Glentress och Laggan där det förstnämnda är mest känt och förmodligen bäst besökt med över 300 tusen besökare/år !!!! Otroligt. Laggan är nog det minsta av de i 7stanes-området men det ligger i det vackra Highlands.
Vi besökte även Glenmore lodge som är skottska national outdoor training center. 
Lite bilder som är klickbara
 
Utsikt från det första hotellet i Peebles (nära Glentress)
På väg till bike center Glentress
Klättrat till toppen på röda leden där Spooky wood började. En cool led där jag hoppade mycket och högt. Fick mycket pirr i magen kan jag meddela.
 
Jag hade ju med mig löparkläderna förstås och smart som jag var så åkte en pannlampa med för skulle jag hitta luckan för löpträning så fick det bli tidiga mornar.
Första löppasset gick uppför bakom hotellet. Med uppför menar jag ett downhillstråk som någon hade gjort. Kom till slut fram till et grön mtb-led uppe på toppen och följde den ett tag men när jag trodde jag skulle springa åt fel håll ville jag gena genom lite skog och kom vilse. Eller vilse o vilse men jag fick iaf ta fram funktionen på pulsklockan som visar vart i från man startade. Hade tyvärr inte med mig kameran detta pass.
 
Andra löppasset blev lite på chans uppe i highlands. I totalt beckmörker stack jag ut kl 6 på morgonen och följde en liten stig bort till en sjö som hette Loch eilen. På vägen dit passerade jag en liten liten sjö och med min pannlampa skrämde jag upp ett hundratal fåglar ur sjön. (lite skitnervös)
Väl framme vid Loch Eilen började det ljusna och jag fotade lite.
 solen börjar gå upp. 
Lite ljusare...
Ute i sjön låg ett gammalt fort som var lika stort som ön det stod på.
 
Hittade en kompis på vägen hem.
 
 
Det sista löppasset skedde på ett löpband pga tidsbrist och vi skulle åka från hotellet tidigt. Lite surt att jag inte tog chansen att bestiga en riktigt hög kulle men jag kommer tillbaka till det där landet var så säkra.
 
Jag har trotsat läkarna lite och jag har faktiskt cyklat och tagit det lungt uppför. Nerför däremot har jag släppt på ganska friskt och hängt av de två olika erfarna guider jag cyklat med vilket jag tar åt mig av. Vet ju att när jag tävlade gillade jag att köra fort utför och mycket av "de gamla takterna" kom fram efter några timmar på den halvdana hyrcykeln.
 
 När de gjorde sin svarta led så satte dom tydligen en ny standard för SVART. Enligt de som är ansvariga och erfarna så är deras svarta led svår!! Vi struntade förstås i den och körde deras röda. För övrigt är Skottlands röda leder i motsvarighet till våra svarta skulle man kunna säga. Just i Laggan så har man byggt väldigt mycket med sten som ni kan se på filmen nedan. Jag körde en kort bit på svart i Glentress och där övergår mitt huvud från att tycka det är kul körning till att tänka "fixar jag detta utan att krasha?" Men har man en Am eller DH-hoj så njuter man säkert.
 
På filmen kanske ni tänker att det finns fina stigar. JA det gör det men nästan alla är gjorda med grävmaskin och konstruerade med stor eftertanke för att göra cyklingen underhållande. På flera ställen har man dessutom flugit upp material med helikopter för att kunna bygga dom. Kostsamt? JA men de tjänar igen pengarna på turism. Lyssna och ta efter Örebro kommun.
 
 
 

Räkbåten till skottland

Igår var det dags för att gå ut och "äta" med jobbet. Vet efter de 8 åren jag jobbat där att inte någon bryr sig om kvalitèn på maten. Nä istället handlar det om att få ut så mycket öl som möjlilgt på firmans pengar.
Vaknade därför med lätt huvudvärk idag och träningen blev med all rätt ett joggingpass i 5-fart i ca 11 km.
Summerar ca 45 km denna vecka och då är det ett kvalitètspass i det. 
 
Har spenderat större delen av dagen med att packa och förbereda mig inför resan till skottland imorgon. Landar strax efter lunch imorgon i Edinburg och skall vara i området tills torsdag morgon. Hoppas det blir kanon.
 
Har två drömscenarion. 
1. Att det blir grymt rolig cykling utför med en del adrenalinpåslag.
2. Att jag får göra en morgonjogg i soluppgång upp på något närliggande berg/kulle.
 
Finns förstås fler tankar men kanske roligare att blogga om det som faktiskt skedde där så jag sparar på dom.
 
Blir kanske inget bloggande förrens på fredag men vem vet. Kanske sitter jag i hotell-lobbyn nån kväll och lånar en dator.
 

fartpass och nytt mål 2015

Igår försökte jag med en sak men fick nog ge upp. Försökte med en annan och den gick lysande så jag knappt har slutat le
 

Laddade under eftermiddagen med lösgodis och det slår aldrig fel. Träningen samma dag går strålande. Det är ju iofs vetenskapligt bevisat att fulla glykogenlager är bra för att motverka trötthet. Har testat den uppladdningen förut och det går bra så varför ändra på det. Mer lösgodis så man kan träna på bra alltså.
Körde 7 st intervaller och på de 6 första tänkte jag hålla en fart på 3:50 i 1000 meter. Jag har märkt det förut om jag sätter upp en viss fart som jag skall hålla så vill jag absolut inte köra långsammare än den. Jag tänker inte så INNAN passet men när jag väl är igång så kör jag hellre några sekunder snabbare än målfarten än långsammare.
Snittfarterna på intv blev så här:
3:46
3:46
3:47
3:47
3:46
3:46
Jäkligt jämna om man får säga va??  Snittpulsen låg på 165 bpm (91% av max) i de sista 5 och något lägre i den första.
Sen hade jag ju dryga km hem så jag avslutade med ett köra en i "lugnare" 4-fart. Gick väl så där för antingen slappna jag av för mycket eller så smygökade kroppen till samma fart som jag hållt i de tidgare intv. Efter 1000 meter så landade jag ändå på prick 4 min vilket gav 4:00min/ km förstås men den var lite ryckig.
Jag hann desutom med 3 spurter innan jag kunde gå/varva ner sista biten hem.
Sjukt nöjd över det passet och drömmen om sub 40 på milen i oktober lever i allra högsta grad.
 
Det andra som jag försökte med var att få med familjen på ett äventyr nästa år. Ett som går av stapeln i maj och på den härliga trakten kring Gran Canaria. Ett lopp som finns som ca 23 km, 43 km eller som 73 km långt och höjdmeter så det räcker.
Blev dock svårförhandlat här hemma.
Men jag vill!
 
Nu skall jag förbereda mig för att jogga till jobbet imorgon bitti.
 

nerjogg, rekning och VAB

Igår gjorde 83,3 % av röstberättigade svenskar sitt val. Jämnt vart det oxå vilket betyder att nästan maximalt många blev missnöjda.
Jag har nog aldrig tidigare sett så många debatter som inför detta år. Gjorde dessutom SVT:s valkompass och den bekräftade mig vart jag står i min åsikt. SD och FP visade valkompassen och jag har aldrig hymlat med vart jag står i invandringspolitiken. Nu röstade jag återigen på FP och störs mest idag om "hur fruktansvärt" alla tycker det är med SD framgångar. Ja ca 780 000 svenskar lade sin röst på dom och för att citera en taleskvinna för KD " vi önskar att de etablerade partierna tar en seriös disskution om invandringsfrågan så inte dessa populärpartierna får för mycket inflytande." Håller helt med och jag sa det för 4 år sedan att det är bra att SD tar tag i en fråga som inget annat parti verkar vilja röra. Det är helt enkelt upp till andra partier att få tillbaka väljarna. Av alla som röstade på SD kom 29% från M vilket jag till stor del tror handlar om det uttalande som reinfelt gjorde för någon månad sedan. Att vi skulle öppna våra hjärtan för att kunna ta emot ännu större flyktingströmmar.
 
Nu gör jag bort mig egentligen att skriva om politik för det är ju det enda man läsaer på nyhetssajter och Fejjan. Vill ni kommentera hur fruktansvärt det är med SD så gör det. Röstningen är ju avklarad.
 
Igår em cyklade jag till Garphyttan och joggade en sväng. Benen verkar ha kommit tillbaka från den semester de tog efter Bergslagen ultra. Börjar lita mer o mer på polarklockans sätt att visa hur nedbruten jag är. Då skall jag ändå finjustera pulszonerna lite.
Jag joggade väldigt lugnt och höll igen i klättringarna. Blev ca 11km och 225 höjdmeter. Hittade en del nya coola ställen där jag skall drilla några på ett litet läger i november.
Benen känns idag springsugna men klokheten säger vila. Siktar på att blåsa ur mig ett fartpass imorgon tisdag.
 
Här kommer en film från Ultran fast det är mest de på den korta banan som syns.
 
Nähe nu skall jag fortsätta VABBA. Kul. Riktigt kul
 
 

RR Tjurruset

Idag har det skett två roliga saker.
Ett: F1 i centrala Örebro.
Två: Tjurruset i Karlstad
 
Hade jag inte varit anmäld till Nr. två hade vi nog gjort en familjeutflykt till stan. Vet inte hur många klipp jag har sett på hur Marcus Eriksson burnar i stan. COOLT!
 
Nu  hade vi en lugn lördagsmorgon med lite trädgårsarbete innan vi åkte till Karlstad för att för första gången testa Tjurruset. Jag har egentligen bara gjort ett sånt här extremlopp innan där man drar banan för att göra den så skitig och jobbig som möjligt. Då var det i Karlslundskogen men just tjurruset är ju lite av orginalet och man har ju sett mardrömsbilder som dessa
 
Nu blev det inte så extremt vilket kanske berodde på flera anledningar. Dels så startade jag i första gruppen precis bakom elit-ledet. De partier med lera och mossa var alltså inte så uppsprugna sen var inte banan så extrem heller (säger jag utan att ha mkt att jämföra med)
Mycket av banan var ett fint trail-lopp. Smala stigar där man fick hoppa över breda diken ibland. Det var oxå en del obanad terräng så jag misstänker att orienterarna hade en stor fördel.
Jag startade hårt men absolut kontrollerat tycker jag vilket även pulsfilen visar. Första 5 min var ju dessutom på grusväg så det var en bra uppvärmning sen när det blev smalare och mer tekniskt började springa om folk.
 
Mest coola stället var nog där vi sprang bakom en stor skjutvall. På framsidan hade någon apterat måååånga smällar av olika kaliber som då och då briserade. Lät högt!!
Ett antal stora containerar har passerats idag oxå. För att komma upp och ner på dom har det funnits höbalar, sand, träflis eller lastpallar.
Jag gillade tjurruset i Karlstad skarpt och trots att jag snittade på 93% av maxpuls i 54 min så kändes det kontrollerat på nåt sätt.  Ikväll när resultatlistan kom ut på nätet noterade jag att jag kom 58a av ca 1500 vilket känns bra.
 
Känslan var mycket bättre i benen idag redan från start så veckans upplägg med sjukt mkt vila verkar ha betalat sig. Nu är nästa mål att få in lite fart i kroppen så det kanske kanske kan bli ett nytt personbästa på Å-stadsloppet den 11e okt. Om det inte skulle funka då så har jag ju hela oktober månad på mig att komma under den magiska gränsen 40 min vilket är ett av de mål jag önskar i år.

sleetna ben

Idag joggade jag med Nora i joggingvagnen till Garphyttan då hon ville leka med en kompis. Trots att känslan i benen blivit markant bättre dag för dag sedan ultran i lördags så kändes det direkt att jag inte är återhämtad. 2x5km blev det iaf idag med en fika mellan joggingpassen då Nora lekte. Tankade upp träningsdatan och fick se ett litet avbrott på kurvan när jag ska (enligt polars teori) vara fräsch att köra igen.
 
Mina tankar just nu är dels på helgens race i Karlstad (tjurruset) men lika mycket far tankarna iväg mot den resa som just nu är ca 1,5 vecka bort. Jag skall till Skottland!!! Just hit..
 
 

muskel terror

Igår hade jag ont typ överallt.
Idag är det mest mina vader som smärtar/protesterar.
Jättetajming att jag fått sitta och köra Lundbergarn hela dagen i regnet. Dubbeltajming.
Appropå traktor...
 
Vila igår, vila idag blir garanterat vila imorgon oxå.

Bergslagen ultra. Nöjd och tacksam.

Då var det över. Det mål som jag haft sedan ca 8-9 månader tillbaka. Bergslagen ultra. Ett 46 km långt traillopp mellan Digerberget/Pershyttan och Ånnaboda.
 
Först o främst vill jag tacka alla som engagerat sig i min fysiska status sista veckan samt alla lyckönskningar o hejjarrop. Jag blir varm i hjärtat när ni visar att ni bryr er.
Något som jag inte skrivit om här på bloggen är att jag vaknade i torsdags men "en känning" i halsen. Inte sjuk men ändå en osäkerhet om vart kroppen var på väg. Köpte diverse mediciner, färsk ingefära och extra mycket vatten under arbetsdagarna. Tyvärr satt det kvar även igår och jag slogs emellan att ställa in loppet eller fortsätta hålla hoppet uppe. Valde det senare. Sov lite extra länge inatt och jag tyckte att jag kände mig bättre på morgonkvisten men det dröjde inte länge innan jag rosslade upp några äckliga slemklumpar från halsen.
Borde ha avstått att springa ett ultra-lopp men oavsett om något hade brutit ut eller inte så kunde det ju inte vara så farligt (jättedumt tänkt)
Men nu har jag genomfört loppet iaf.
 
Racerapport
Startfältet var inte så jättestort utan det var knappa 100 deltagare som startade och jag slogs direkt av att det inte blev någon tjurrusning utan tvärtom kunde jag ligga med på 5-6 plats på första stigen. Det var först efter ca 3-4 km när vi kom ut på väg som jag kände att tempot var lite för högt för mig. Släppte iväg täten och sänkte farten. Slängde ett öga på pulsklockan och noterade att min sänkta fart ändå låg på 4:20/km. Liiite högt.
 
Hamnade lite i ingemansland under resten av loppet och där det var som mest tekniskt plockade jag på den som var framför. Vid Mogetorp (16 km) hade det gått fortare än beräknat och vid 20 km noterade jag tiden ca 1:39. 
Lillasyrran med vännen Martin hade rest ner från Stockholm för att stötta. Sen står Nora och farsan där. Sara var förstås bakom kameran.
Just vid km 20 och framåt hade jag världens svacka. Gick några ggr och tappade både hållning och tekniken. Fick släppa om 3 pers varav två lyckades jag plocka in i det mest steniga partiet på banan (trolldalen).
 
Fick upp farten igen en bit efter Rusakulan och lyckades som sagt plocka två gubbar och sen blev det inga förändringar i tabbellen.
Jag fyllde på lite för lite vatten i camelbacken i både Mogetorp och i Blankhult för jag hann gå torr innan nästa station kom. Tackar därför Janne som var cyklande support lite här o där. Drack säkert en halvliter vatten av honom längs banan.
Det blev ju snabbt varmare o varmare under loppet och det var nog vätskebristen som påverkade mig mest. Energi hade jag mycket tack vare carboloadern igår. Tryckte utöver det 5 gel, en bar och 0,5 l sportdryck via langning. Uppskattar att jag drack nästan 4 liter vatten idag och har knappast druckit ikapp allt jag svettades ut.
Så här snygg och fräsch var man på upploppet.
Tack Jennie som tyckte jag var lika snygg och fräsch vid Blankhult :-)
Vid mål väntade både min lilla älskling och min stora älskling. Det var inte skönt att sätta sig på huk så där och ge Nora vatten men det var hon värd.
Jag har klarat av flera kramp-anfall idag. Både höftböjare och baksida lår har varit så jäkla skitnära att krampa helt.
Klarade en bra 8e plats idag på tiden 4:33h. Ca 10 min bakom kom tjejsegrarinnan Liv Fahlèn. Jag tror jag var ca 45 min efter segaren. Ganska mycket men nöjd ändå.
 
Nu skall jag dega i källaren med Nora och kolla Alvin & gänget 3.
 
Bjuder på en helt annan film idag :-)
 
 
 

börjar bli nervös

Min hjärna börjar inta tävlingsmode. Att jag är nervös är att överdriva men jag tänker väldigt mycket på ultran på lördag.
Jag är säker på att jag kommer orka hela sträckan. Var inte särskilt medtagen när jag körde 44 km under semestern på nästan exakt samma sträcka som tävlingen kommer att gå på. Det som blir skillnaden att denna gång blir det att maxa kroppen. Att inte gå någonstans om det förstås inte är tokbrant (läs sista slalombacken) och att göra en prestation jag är nöjd med. Min hjärna kastas mellan " klara av Bergslagen ultra  på okej tid" och ena sekunden tänka " jo om jag klarade den på X timmar och XX minuter vore fint". Alltså tänker jag lite på resultat  och tid. Fel av mig.
Sen visar ju träningsdagboken att antalet träningstimmar har sjunkit de senaste 3 veckorna men jag persade ju på blodomloppet så visst borde det finnas en viss form.
 
 
Gårdagens träning
Sista passet med lite hårdare inslag. Startade vid jobbet, sprang upp till MTB-spåret i Marka och "kontrollerade" det. Sen tillbaka till firman. Mosade på lite ostrukturerade intv efter hur spåret gick. Höll 5:08-fart totalt sett över hela passet.
Upptäckte hur ovan jag var med att springa i sense ultra-skorna då de senaste passen skett i salomons Mantra.
 
Redan ikväll skall jag börja förbereda 1a förband, carboloader, gels, bars, toapapper mm. Nervös? neeej.