Provkörning av LL-SM / Bergslagsloppet

Jodåsåatt...
Tror jag lyckats rätt bra så här långt med att släppa upp formen tills kommande ultra. Körde 6 st tusingar idag med bra känsla..
Snittfarten var ungefär 3:50 min/km i intervallerna och som ni ser var valet av sträckan kanske den tråkigaste av alla nämligen banvallen.
Blir vila imorgon och sen en vecka med några lugna joggpass.
 
Idag så var den en öppen provkörning av Bergslagsloppet så efter mitt löppass på fm bestämde vi oss för att värma mat, göra kaffe, ta med en chokladask och en dunk med vatten för att hejja fram dom i den avslutande tuffa backen på banan.
En liten flopp blev då den första snabba provkörningsgruppen hade sån intern tupp-fight att de inte hade en tanke på att stanna för en chokladbit.
Dock var det annorlunda när gruppen bakom (på ca 60 pers!!) kom. De uppskattade både choklad och kaffe.
 
Nähe..lite kvällsmat på det här.
Tyckte jag såg ett UFO över örebro nyss...
 
 
 

Dvärgmobbad och nervös ggr 2

Idag så var det två snickare som skämtade lite om min längd. Var en sån där situation som som inte kan beskrivas här i text utan man var tvungen att ha varit där för att tycka de var roliga. Den ena sa iaf till den andra att " nu blir det som i filmen jag visade dig" så skrattade de.
Jag vet nu vilken film de menade och den var riktig rolig :-)
 
 
Sen var det en annan rolig sak idag. En kille gjorde sin sista dag och bjöd VÄLDIGT oväntat på detta till frukosten
Hummer.
 
Chockade ju kroppen i tisdags med 5 x4 min rullskidor. Tänkte efter intv nr 3 att " man är väl nöjd med 4 st..." men jag bet ihop efter den 4e och tvingade mig att köra även den sista men man ser på pulskurvan att motivationen ihop med muskeltröttheten inte fixade fram samma fina pulskurva som på de första intv.
 
Vila igår och körde högintensivt idag med. 
Stack direkt till storstenshöjden och fick ihop 4 st intv på 3 + 5,20 + 6,27 + 5;37min. Alla med snittpulserna på ca 89-91% av max. 
Nu väntar en vilodag sen en aktiv vilodag sen blir det nån slags fartgrej på söndag. Mycket vila tillsammans med fart och hög intensitet skall förhoppningsvis ge pangpang till nästa helg. Börjar bli lite smånervig inför Bergslagen ultra. Lägger man därtill att Sara är höggravid och att unge nr 2 kan ploppa ut nästan närsomhelst så....
 
 

alltså fy fan...

Sitter och analyser min egna träning. Joggade i torsdags. Farten var typ 5-fart eller långsammare och pulsen motsvarade den belastningen. Ell lätt och fint pass mest för att samla lite km i veckan. Då blev det 5,77 km med ett snitt på 5:13min/km. Snittpuls på 138 eller ca 76% av maxpuls. Körde sen lite hemmastyrka i ca 10 minuter efteråt. 
Vilade i fredags.
Igår var det lördag och jag och Andreas skulle köra ca 25-30 km i kilsbergen. Det blev dryga 23 km för mig men andreas skarvade på lite så han fick nog sina 25 km.
Känslan direkt från start var att jag hade skitben. Jag slet men det syns varken på pulsen eller att vi höll hög fart. Känslan var precis som om jag vore ordentligt nertränad eller helt enkelt hade en skitdag. Hade aldrig så här riktigt roligt eller njöt så mycket som jag brukar kunna göra.
Blev dock visad Kilsbergens högsta punkt på 298 m.ö.h och det var fina stigar runt i kring där.
Vi sprang även trolldalen. En rundslinga på 2,5 km som jag hade svaga minnen ifrån att den är grymt teknisk. Det var den. Långa partier är icke löpbara pga alla stenar och rötter. Men lite cool miljö ändå att vara i.
 
Nä totalvila nu två dagar sen blir det nog rullskidor på tisdag. För sån här känsla vill jag INTE ha om två veckor.

fredag!!!

hade tänkt ha en mängdvecka denna vecka men shit vad 10 km asfalt kan sätta sig i benen. Har skrapat ihop ca 24 km på 3 pass + lite rehabstyrka igår. Totalvila idag för att vara fräsch för ett lite längre pass imorgon med Andreas. Har en rutt planerad där jag tänkte passera trolldalen, det var så länge sen jag var där.
 
Idag så fyllde jag på två olika sorters energiförråd. Bars och sånt inför kommande ultra samt ölförrådet för alla sköna hemmakvällar. Gjorde som vanligt och shoppade med ögonen och provar lite nytt. Med bars och gel är det tvärtom. Där vill man hålla sig till beprövade märken som man vet att magen tål.
 
Alltså nu när jag tänkte leta rätt på nåt peppande trail-klipp så fanns det ju lite rekommenderade klipp när u-tub öppnades... Ett av dom är från en jäkla rolig film som heter I give it a year.
 
Men så har ju förstås Tromsö skyrace släppt en längre film från årets race....GARH!!! sugen som f-n...
 

Tromsø Skyrace week end 2015 from TromsoSkyrace on Vimeo.


joggat ner

Usch vad stela ben det har varit idag. Asfalt sliter verkligen. Hade väl nån slags aktiv vila på storstenshöjden igår eftermiddag då jag och Nora kollade på en träningstävling i mountainbike där.
Idag däremot så höll vi oss på platt asfalt och grusväg. Hon i joggingvagnen och jag strax bakom. Vi joggade ca 11 km i strålande sol. Snittfart strax över 5-fart.
 
Har nu kollat in pulsfilen från midnattsloppet.
Man låg ju inte på rött första 100 metrarna iaf.
Den röda pulszonen börjar på 90% av maxpuls. Då det gick att mosa sig ganska mycket på rött så undrar jag om inte alla rödbetor dagen innan loppet och den röbets-shot jag tog ca 7 h innan start kanske kanske påverkade lite lite. Svårt att avgöra och med tanke på den usla smaken så skiter jag nog i det nästa gång.
 

laddar inför midnattsloppet

Var inne i stan på kalas igår. Örebro fyllde 750 år. Man får väl tacka vädergudarna att det har varit grymt väder hela veckan. Inramningen igår var kanon och jag och en polare kolhydratsladdade med buffè och några öl.
 
Imorse joggade jag en sväng med Nora i joggingvagnen. 5 km i ca 5 fart och detta följdes upp med en bra stretch.
 
Nu är väskan packad och nerverna börjar komma. Ikväll kan ni följa mig här det är nån slags livetracking och starten går 21:20. Mitt mål är under 42 min men då det finns flera ursäkter som, mycket folk, krävande bana och avsaknad av fartintervaller så är jag säkert nöjd under 44 min oxå
 
Peppar mig själv innan avfärd med en grym film

illamående

Söndagens lilla strapats tog inte så hårt på kroppen. Visst har det kännts i låren senaste två dagarna men oförskämt bra för att trippat 41 km i terrängen. Tänkte ju att två dagars vila, backintervaller med efterföljande två dagars vila kunde ge mig en topp tills lördag kväll. Får väl se om det funkar.
 
Dagens träning
mötte upp grannen Jacob som tränar ca 8 h löpning/veckan. Han siktar mot DM 10000 meter som snart går av stapeln och hans sämsta tid på den sträckan genom åren är 35:30. Ja då förstår ni läget. Jag blir anfådd när han joggar i sitt lugna tempo :-)
Vi tänkte dock upprepa förra veckans pass med 8 stycken stenhårda backintervaller i stationsbacken här i Latorp. Jag har hittat en sträcka som för mig tar 1 min 7 sek som snabbast och idag gick min långsammaste på 1:13. Ett spann på 6 sekunder alltså, Jacob kör lite längre och kör ca 1:13-1:15-intervaller.
Jag kände efter intv nr 3 att benen var lite stumma. En kombination av dålig mattajming idag samt söndagens pass och kanske kanske att jag stått under solen och krattat hela arbetsdagen.
Kände i intv nr 6 att jag mådde lite illa.
Intervall nr 7 var en plåga. Då blev sämsta tiden.
Kräma ur det sista i intv nr 8.
Mådde dåligt. Joggade långsamt de ca 400 m hemåt. 
Gick in i vardagsrummet och låg i fosterställning en kvart.
 
Har jag visat er denna rewie? Ginger rescenserar den sko jag hade på mig idag och skall tävla i på lördag
 
 

test av Bergslagen ultra. Typ...

Bestämde mig tidigare i veckan för att provspringa tävlingsbanan som är säsongens stora mål. Bergslagen ultra. 47,5 km och ca 1100 höjdmeter.
Fick skjuts av Sara till Digerberget där starten går. Strax utanför Pershyttan/Nora för er som inte vet. Målet för dagen var att TA DET LUGNT! trippa som jag kallar det. Lyckades med det och när jag nu sitter och kollar sträcktider idag jämfört med de som jag gjorde på fjolårets tävling är det lätt att se vart jag hade min stora svacka på tävlingen. Jag slog nämligen en delsträcke-tid idag med ca 4 min trots att jag tog det lugnt. Ju mer jag låter dagens pass sjunka in så tycker jag mer o mer att jag BORDE slå fjolårets tid.
 
 
Första 16 km rullade på lugnt och fint och jag var inställd på att detta skulle bli en lätt match idag...
 
Gäller att jag kommer ihåg detta om en knapp månad, att INTE gå på för hårt fram till mogetorp.
 
På fjolårets tävling hade jag 1h 18 min till mogetorp. Idag hade jag 1h 36 min. Målet på tävlingen i år får väl bli ca 1:22-1:24.
 
Väl uppe på toppen av Rusakulan så satt jag still en stund. Säkert så länge som 3-4 min. Åt en bar från vitargo, drack vatten. En riktigt festmåltid.
Här började det kännas i benen men ingen smärta eller så..
 
 
Den här sträckan mellan rusakulan och blankhylt hade jag ifjol ca 30 min på. Idag trippade jag den på ca 26 :-)
Man kan säga att jag var trött förra året :-)
 
Med nåt samtal med bakanta, några pissestopp och så blev ändå snittfarten 6:07min/km idag. På den första delsträckan till Mogetorp så var snittet 5:48.
 
Något som jag nämner kort i sista filmen är hur denna bana är lite klurig. Den ändrar karaktär hela tiden och blir tuffare och jäkligare ju närmare mål man kommer. Första 16 är ju rena barnleken om man jämför med senare bitar.
 
Nu väntar två dagar vila innan jag kör korta backintervaller på onsdag. vila torsdag, kort jogg fredag eller lör fm och sen är det midnattsloppet i stockholm lördag kväll.
Ciao
 
 

2x15 och hjortron

Titta på bilden här ovan. Tagen idag. I Kilsbergen. Längs en runda som jag sprungit några ggr. Ja upptäckte ju denna mosse när jag sprang den där långpasset som blev kortare än vad jag hade hoppats på. Filmade ju precis på denna mosse då
 
Idag var jag och Nora + jobbarkompismats med familj där och plockade dryga litern med hjortron. Borde kanske varit här för 1,5 vecka sen då mycket var lite väl moget. Alldeles nyss så kokade sara en liten burk sylt av skörden. Vad tycker ni passar bäst med hjortronssylt?
 
Tränade igår i värmen efter att ha krattat massa styv lerjord på jobbet så var väl förväntningarna inte så höga på att det skulle kännas tipptopp. 2x15 min tröskel på den relativt flacka banvallen. Höll 4:12 i första och 4:14min/km i den andra intervallen. Nu är det lite väl kaxigt att påstå att detta är min egentliga tröskelfart men det var så pass hårt att jag klarade hålla denna fart i 15 min. Jag kör knappast milen i denna fart. Tyvärr. Men vem vet. Om en vecka är det midnattsloppet i stockholm, kanske blir det pers då??
 
Jag laddar annars mentalt och fysiskt för bergslagen ultra som går om knappt en månad. Skall bli intressant om jag lyckas slå min fjolårstid. Vet ju hur jag skall sköta upplägget i loppet men jag har tränat så olikt fjolåret. Egentligen är det först nu i sommar som jag lyckats få till en bra rutin och börjat kräma fram intervaller. Nåja. Hur som helst tänkte jag provspringa banan imorgon. Tar bussen till Nora och kör bansträckningen hemåt. 
 
Ett annat lopp som jag fått upp ögonen för mer o mer är Tromsö skyrace. Konditionsbloggens Jonas Brännmyr var ju där och sprang och hans rescension av loppet gjorde mig ännu mer sugen.
 
 

Tromsø SkyRace 2015 from TromsoSkyrace on Vimeo.


hemmagym och korta intv

Igår var det smygstart på jobbet. En lagom fysiskt tung arbetsdag och kvällen bestod av att vi hämtade hem två nya katter. Sigge och Max. Två ganska lika katter till utseendet men de har verkligen olika sätt att vara. Vår befintliga katt Leia är väl inte jätteglad över att det traskar in två kastrerade herrar i hennes territorium men i skrivande stund (ett dygn senare) kan alla 3 ligga i samma rum utan att de fräser iaf. Tar nog några dagar till innan de är bästa vänner :-)
 
Jag klämde in lite hemmastyrka igår. Lite flyes med hantlar, armhävningar och lite varianter på situps. Lite enbensbenböj på balansplatta och sving med kettelbell. Egentligen inga övningar som tog livet av mig. Bara lite lagom så där.
Men idag har träningsvärken kommit smygande i rumpan. Börjar bli så där härligt stel när man skall knyta skor eller sätta på sig strumporna :-)
Dock ville jag få lite revanch på en granne, tillika grym klubbkamrat, på ett pass vi körde ihop i slutet av maj. Alla som cyklat sträckan Örebro-Garphyttan på banvallen vet hur stationsbacken i Latorp ser ut. Två branter med ett flackare parti på mitten. Springer man från botten till toppen tar det mig ca 1:25-1:35. Nu har jag hittat en punkt en bit fram så jag avverkar den på dryga minuten.
Förhoppningen var 10x1 min men det blev "endast" 8 st. Eller knappa 8 skall jag väl säga. 7 st gick verkligen skitbra idag. Bra tryck, tyckte jag hade bra driv i steget förutom sista 20 sek av flera intervaller då syran gjorde att det var svårt att hålla bra steg.
Inför den sista intervallen tänkte jag att "nu jäklar är det All-in!!" 
Det gjorde jag.
Men det höll ju inte särskilt långt. KLarade väl halva backen innan det tog tvärstopp och jag fick lufsa/trippa resten upp.
 
Hade förberett belndern hemma på diskbänken så det gick fort att blanda iordning, mjölk, banan, frysta nyplockade hallon & blåbär + lite recorevy-pulver.
Behövde verkligen den shaken!
 
Är rätt knäckt nu. 
Bra pass!

AHHHH semestern är slut!

Imorgon börjar jag jobba igen och det har varit 3 bra veckor. Har varit bortrest ett tag vilket jag undvek att skriva om här för att slippa skylta med det för tjuvarna.
Finns massor att skriva om som vi har gjort, Astrid Lindgrens värld, stuga på östkusten, älgfarm, åbro bryggeri mm. mm.
Men några bilder säger väl sjukt många ord så...Klicka på bilderna om du vill se dom större
 
Hade förstås med mig löparskorna ner till kusten och 3 bra pass blev det. Är ett härligt sätt att njuta och upptäcka området. Bästa sättet att lära sig att hitta är ju att hamna vilse vilket jag gjorde första passet. Men med en turistkarta i handen kunde jag läsa in mig ett antal ggr på kustlinjen och orientera mig rätt.
 
Igår och idag har det sprungits här hemma oxå och man gläds lite extra över att höra hur det har regnat här hemma när vi hade helt okej sommarväder på vår semester :-)
 
Skall försöka vila imorgon men löpningen går bra nu :-)