skidpremiär och ny leksak

Ja då knät bör vila från löpning men jag har som vanligt energi som måste ut så har jag löst ett säsongskort på konstsnöspåret i Ånnaboda. De har i dagsläget 700m öppet så i lördags blev det väl 8 varv som en smygstart och igår söndag blev det 11 varv.
Premiären blev lite konstig. Fick för en gångs skull sova ut men när jag väl vaknade så kände jag mig stressad och slängde i mig frukost innan vi strax därefter åkte till Ånnaboda. Tyckte jag körde lugnt varv efter varv men efter 8 varv kom ett tydligt illamående. Ganska troligt av en ökad syra i musklerna som inte var helt vana med skidåkning. Dessutom var jag kall så efter  energi och upptining så var jag människa igen.
Söndagens pass skedde i sällskap med jobbarkompismats och jag höll mer medvetet igen på farten för att undvika upprepa samma misstag som dagen innan.
Jag lyckades men Mats kände efter 11 varv en liknande känsla av illamående. Märkligt de där.
 
Nåja. Premiären är gjord och mer skidor lär det bli.
 
Efter mitt skidpass så åkte jag o familjen och brände pengar. Kul att få shoppa faktiskt och vi investerade lite i huset kan man säga. Ny kyl o frys som skall levereras imorgon. Jag köpte mig dessutom en leksak. Inte den Ricoh som jag hintat om tidigare utan det blev nog en ännu bättre kamera.
Denna kamera kanske inte ligger lika bra i handen som den första kameran jag tänkte mig men shit den har imponerande teknik innanför skalet.
Idag gjorde jag och Nora Gustavsvik och kameran fick göra sin jungfru-resa.
 
Det som kanske imponerar ännu mer är den mikroskop-funktion den har. Ska bli ruskigt kul att fota saker med det. Här är saras blus t.ex
 
Ser fram emot att fånga insekter i sommar. Inte i blusen förstås...
 
Nu laddar jag inför kvällen JVM i hockey.
 
 
 

men va fan

Jul igår. Körde min Skottska outfit med kilt. Känner mig verkligen uppklädd i den. Lade ut en bild på facebook och så många GILLA är väl sällan man får och då var bilden inte fotat underifrån...
 
Ibland blir det glapp mellan löner när man byter jobb men ibland blir det dubbelt så nu är det äntligen klirr i kassan. Vad gör man då? Jo sparar förstås. Jättetråkigt men det finns lite kroner över för mellandagsshopping oxå som tur är. Sara jobbar idag på juldagen och även imorgon på annandagen så Nora och jag tar nog en tur med buss till stan.
Nu när pengar finns så vore det trevligt att boka en träningsresa eller köpa nya löparskor men det är en stor anledning till att jag inte gör det. Min kropp håller inte för att springa så mycket som jag vill. Förmodligen har jag ådragit mig löparknä. Stretch och rehabträning väntar. Vilar nu 8 dagar och chockar med sylvesterloppet på nyår sen vilar jag nog ett tag till och får väl inte stegra med löpningen lika fort nästa gång. Synd för jag gillar verkligen de där långa passen i bergen. Har ju även motivation för flera långa terränglopp nästa år. Gäller att sköta mig närmaste tiden nu men att göra ett totalt träningsuppehåll finns inte på kartan. 
 
Läste lite studieliteratur igår kväll. Plöjde ca 70 sidor och när det gäller vägbyggen finns mycket att lära men när det kom in på ren anläggning med plattor blev det mer lättläst :-)
Mor och jag
 
Nora fick faktiskt lagom med julklappar i år. Inte en sån onödigt stor skörd där klappar glöms bort osv osv. Till ett öppnat paket sa hon " Åhh...jag kommer älska det här i flera dagar!"
Imorse kl 07:30 satt hon i sin nya outfit...
en mantel och sen 100% prinsessa

4xTallin

Borta riktigt bra men hemma är ändå bäst va?
 
Jag lurade iväg Sara till Tallin och det var väl bara en liten del i det hela. Vi gjorde resan med två bra kompisar vilket gjorde det hela ännu bättre.
Vi bokade en liten bastu på båten dit och det var riktigt nice. God mat (som vanligt) på den ryska restaurangen på båten. Iskall vodka till den lilla förrätten som bestod av honung, smetana( blandning mellan gräddfil och turkisk yogurt) och saltad saltgurka. 
När jag ändå pratar mat så åt vi förstås lunch på den skithäftiga krogen Olde Hansa vid torget i Tallin. Även denna gång drack jag ur ett sånt där stort öl-stop...
Men denna gång följde det med ett hem :-)
gjorde en kontrollmätning av det nu ikväll och det rymmer ca 1,2 liter. 
Maten, lokalen och personalen var som vanligt grym. Verkligen jättegott trots att det kanske inte ser så ut på bilden men de lagar jättebra mat.
Torget som i somras innehöll uteserveringar. Nu försökte det ha lite julstämning trots +2 grader o regn.
 
Tog även ett par bilder som jag skall ha till undervisning senare i vinter.
 
Samtidigt som det var skönt att åka utan Nora så var det samtidigt en ständig saknad av den lilla damen. Var skönt att få krama henne igen nu på eftermiddagen.
Nästan lika skönt var det att få¨snöra på sig löparskorna och i skenet av pannlampan få ge sig ut på 13 km jogg i hemmatrakterna. Benen var pigga efter allt vilade, drickande och ätande.
 
Summerar ca 50 km denna vecka och skall väl försöka hålla det under vintern tror jag. Hoppas jag..

weekend-resa

Hej på er.
4 dagar på nya jobbet är förbi och idag slutar eleverna för vinterlovet. De som orkar och vill (långt ifrån alla) skall bara infinna sig i kyrkan idag. Då uppslutningen varit under all kritik senaste veckan så tror jag inte de behöver brygga särskilt mkt kyrkkaffe idag.
 
Själv har jag ledigt från plugget då jag skall skjutsa iväg Nora till sin farfar för sedan skall jag lura iväg Sara på äventyr. Kan ju inte avslöja här vad och vart vi ska för hon kanske kikar in här senare idag. Vi skall iaf åka iväg till annan ort och njuta av barnfri tid och ha kul. Ladda batterierna inför julstressen.
 
Tränat på ganska bra i veckan för det blir ingen träning nu fre-sön. Körde 2x3 km igår i ca 4:15 fart och det räckte för att mitt högra ben stulle stumna. Inte särskilt roligt. Har återträff med läkarna i januari. Skall diskutera om jag skall operera mig igen eller inte.
 
Trevlig helg

Återhämtningspass

Joggat ikväll med Nora i vagn och Sara bakom. Tränade på att landa på framfoten och testade den nyinköpta ODLA-jackan. Sara testade hela sitt nyinköpta ODLO-kit som innehöll: superunderställ samt skaljacka. Vi är mycket nöjda ODLO-ägare :-)
Passet var riktigt lugnt och kanske var det därför Nora somnade i vagnen efter knappa 1 km.
 
Här har ni ännu en film som skapar motivation. 
(kan meddela att jag såg båda filmerna från Ginger runner med Sara igår. En riktigt myskväll :-)

Trail running - A passion from Nicolai Brix on Vimeo.

 

Idag var första dagen på nya jobbet. Känner mig mycket lugnare inför framtiden. Träffade både 1or, 2or och 3or idag + en del yrkeslärare. Största problemet blir väl att lära sig hitta på jobbet :-)

 


älskar terrängen

 
Gårdsjön kl 09:25 i förmiddags. 
Då vi skulle göra en utflykt in till stan runt lunchtid för lite julmat med farsan så tänkte jag att det bara skulle vara dumt att skjuta upp dagens träning till senare.
Tog bilen till Ånnaboda och stack ut men redan efetr ca 500 m stannade jag och tog dagens första bild. Det rullade på senare med fler bilder...(Klicka på bilderna för att se dom i större format)
 Frostigt underlag med lagom hårdhet
En av de härligaste single-trailsen är numera anpassat för längdskidåkning. Inte mtb. Synd.
Gårdsjön
Samma som ovan
Här har det preparerats för mtb-åkare. Det är plastnät som skall växa fast då växtligheten går igenom. Funkar perfekt i pershyttan och numera även på Kilsbergens mtb-leder. Mer nät läggs ut till våren.
mer nät!
 
Sprang ju förstås Göljestigen oxå. För jag vill fortsätta vara en hyffsat teknisk löpare. För er som inte gjort Göljestigen...Gå/spring den.
 
Borde ha börjat med att nämna Ginger runner. Denna man har inspirerat mig mkt senaste året och nu har han börjat göra så snygga filmer. Jag tipsade ju om hans äventyr Sqamish 50/50 för en tid sedan vilket var hans första film. För mindre än ett dygn sedan släppte han denna.
 
Imorgon skall jag förhoppningsvis göra några klipp på ODLO-kläder men innan det tänkte jag ta bilen upp till bergen igen för jag mår så bra i terrängen. Känner inte av knät någonting och jag får fram sånna sköna känslor inombords av att springa där ute.
(dock kändes det tungt idag. Kämpade med hög puls hela passet...)
 
 
 
 
 
 

regn från sidan

Ahh..Denna ångest som julen skapar varje år. Inte vad man skall köpa eller om man valde den finaste granen utan familjekänslan. 
Den moderna familjen är utspridd lite här o där och även om man inte ses eller hörs 364 dagar på året så visst tusan måste man ses den 24e och ha trevligt. Ja det är ju tradition. Brytar man traditionen är man en bråkstake vilket säkert är glömt till julen därpå.
 
Jag har sedan puberteten varit ganska anti-jul. Tycker att varje dag räknas.
 
Gick upp kl 03:56 imorse för att ca 30 min senare köra iväg bilen till Rejmes. När jag tittade ut genom förnstret såg jag regnet landa från sidan i kraftiga vindbyar och med någon procent snö inblandat. Härligt!! Jag hade ju tänkt att springa från Rejmes till jobbet med pannlampa. Jag gick direkt och bytte de normaltunna löpartajtsen till ett par tjockare, fodrade byxor.
Lastade den underbara löparvästen från salomon full med batteri, frukt, keso, 0,5 l vatten och en liten flaska med blåbärssoppa. + filofaxen och hemnycklar. Inte så skrymmande men ganska tungt. Blev inte så långt som jag trodde det skulle bli men ca 8,5 km blev det iaf på morgonkvisten. Dessutom 2a passet i mina icebug anima. Riktigt sköna skor. Lagom avvägda med känsla, dämpning och följsamhet.
 
Arbetet flöt på ganska bra idag och man fick agera snickare. Känns lite osäkert till en början om hur man skall gå till väga men resultatet blev riktigt bra ändå.
 
Vid hämtning så hände det ensak för allra första gången. Nora fråga om hon fick ta med en kompis hem. Det var två starka viljor som jag fick sära på här hemma några ggr då de slogs om samma leksaker men annars var det ganska kul.
 
Minns ni att jag tipsade om en snygg sabatonvideo för en tid sedan? Här är en ännu snyggare. Ja kanske det finaste fan-video jag sett.

nya steg o tag

Ja nytt jobb om en vecka alltså. Kommer att behöva sätta mig in i en hel del nytt då jag faktiskt ska in i skolan igen. Jag skall lära ut yrket anläggning på Tullängsgymnasiet. Känner mig rätt säker i instruktörsrollen men inte i lärarrollen vilket kanske inte är så konstigt då jag aldrig varit där tidigare. Blir att ta hem en hel del info över jullovet och plugga igen sånt (som jag förhoppningsvis) pluggade för många år sedan på Kvinnersta. Att stå inför en klass känns inget konstigt, tror jag. Jag har ju både instruerat och föreläst framför grupper de senaste åren.
Skulle jag få tunghäfta eller få svåra frågor är det väl bara att visa film. Skolungdomar ÄLSKAR film
 
Träning då?
Jo då jag nämnde väl den där muskelbristningen från helvetet? Ja den kändes bättre ett dygn senare då jag i jobbet rör mig lagom och på så sätt får lite daglig genomströmning i muskeln. 
Körde ju gym i torsdags och det gick långt över förväntan. Testade aldrig utfall men benböj o marklyft funkade jättebra. Hann köra lite överkropp innan min gymkompis kom dit.
 
Har gjort en förändring till i mitt liv. Ja det ena är ju jobbet och det andra är ett klubb-byte. Har ju varit medlem i Almby Ik sedan 2002. Minns inte om jag gick med tidigare men 2002 vann jag seniorklassen på Stensturepokalen i Uppsala. En viss Fredrik Kessiakof vann eliklassen minns jag. Jag hade ju kört långlopp några år innan men jag minns inte om det var för Almby eller inte.
 
Denna bild är från en av mina vinster genom åren i den röda tröjan men detta är den ENDA gången jag blivit dubbad efteråt :-)
Anledningen till klubbbytet är flera och jag behöver väl inte förklara alla här men då jag inte är cyklist längre och det inte finns särskilt många löpare inom ALmby så går jag över till den löparklubb där jag faktiskt känner massor av folk redan. Nämligen Örebro AIK.
 
Då min muskelbristning kändes bättre o bättre så beslöt jag mig för att testa ett joggingpass i Karlslund igår, lördag. Körde 15  km spåret i 5:40-6 fart och det gick skitbra. Över förväntan och ingen känning i vare sig knä eller vadmuskel. Great succes!!
Tack vare att vi fortfarande har reklam i brevlådan fick jag idag upp ögonen för denna "leksak". Är det någon av er läsare som har erfarenhet av den?

skippa vilodagar, stretch och nedvarvning

Igår joggade jag en sväng. Försökte tänka på att landa på mellanfoten/framfoten hela tiden. Får anstränga mig men jag är iaf ingen inpräntat hällöpare längre.
Det tråkiga med gårdagens pass som skedde i mörker men i pannlampans sken var att jag tror jag kände av knät igen. Skriver tror för jag vet inte riktigt. Gjorde ju aldrig riktigt ont och jag kanske känner efter för mycket men jag stretchade iaf utsidan knät/lår för att lindra eventuellt löparknä.
Stretching är ju iofs för friidrottare men va fan jag brukar ju inte göra det :-)
Hoppas nu på att det var inbillning för jag vill verkoligen köra en bra och stabil vinter med långa sköna distanspass och så lite högintensiva pass oxå förståss. Märktes igår att jag tappat i löpningen för pulsen kontra farten var inge rolig :-)
 
Har väl halvt på skämt skrivit om hur dåligt det funkar med vilodagar och att det oftast känns skit efter sånna men det är numera mer vanligt förekommande med vilodagar så jag reflekterar inte så mycket över känslan längre. Skillnad var det när man tränade mer och på en högre nivå då kroppen oftast kändes skit efter en vilodag.
 
Nu har det kommit upp ännu en varningsklocka. Nedvarvning.
Dagens träning 2+6 ronder säck
Värmde upp med 2 ronder blandat. Fick göra en pause för tandborstning av Noras tänder. Sara skulle ta läggningen med båda kom ner för ganska ofdta är Nora pappig. Kan inte klaga på det :-)
Sen körde jag 6x3 min ronder där varannan rond var raka slag och varannan var kroppsslag. Högt tempo och det skulle varit kul och haft pulsklockan på. Lätt 90% av maxpuls eller mer.
 
Det var sen det hände. Helt slut efter sista ronden skulle jag köra lite småhopp och skuggboxning och muskelbristningen Allan slog till i vänster vad.
Jag haltar här hemma och imorgon är det ju planerat gym med min hemliga gym-vänn. Kommer att se roligt ut när jag haltar fram på gymmet. Tror jag skippar att köra vad imorgon.
 
 
Jag är fortfarande lika såld på Sabaton efter alla dessa år. Ibland hittar jag snygga videos gjorde av deras fans där ute. detta är en av dom
 
Sabaton är ute på Turnè och jag hoppas jag kan få se dom live nästa år igen. Här är ett klipp från förra veckan tror jag.