intervaller; löpning vs cykel

Innan jag snöar in på träning så bjuckar jag på en bildkavalkad.
 
Arbetet just nu
 
Har 3 stycken böcker som jag förhoppningsvis kan/hinner plöja igenom på semestern
 
Finbild från Midsommarafton
 
Dagens träningsprat
Ända sedan jag börjat "hänga" lite mer med löpare så har jag noterat hur de gärna pratar intervaller i antal och meter. Oftast nämns farten som den enda intensiteten men den lär ju vara individuell beroende på hur duktig man är?
Inom cykel finns även där en uppsjö av olika sorters intervaller med olika syften och där nämner man nästan jämnt sekunder eller minuter som "längd" på intervallen + antal repetioner förstås. Hur hårt cykelintervaller körs är antingen % av egen maxpuls eller i % av maxinsats (intensitet) vilket är lika oavsett form. Något enklare tycker jag. Därför överför jag den där cykelteorin på löpning eftersom jag är ganska säker på att kroppens muskler, nerver, celler och hjärta & lunga inte vet hur många meter den transporterar kroppen utan tiden är det som är relevant. 200 meter löpning tar ju olika lång tid beroende på underlag och lutning och form (kapacitet). Däremot är 30 sekunder alltid lika långt. (kan dock upplevas som en evighet.
När en löpare pratar 1000meters intervaller pratar cyklisterna 4or osv.
 
Min träning idag.
Söndagens pass tog hårt men syftet var ju att springa lite längre än vad jag gjort tidigare. Sen var det kanske onödigt att springa 29 km när jag tidigare "bara" sprungit ca 20 km ett antal ggr i vår/sommar. Men men... Idag kändes det okej men det har varit väldigt tydliga signaler från kroppen att jag överansträngde mig ordentligt i söndags.
Jag tänkte över veckoplaneringen och kände att tisdag och fredag var de enda dagarna det skulle fungera med kvalitètspass denna vecka så trots lite känningar i vaderna så blev det 6 x30 sekunders idag. Planerade att köra dom på min 5 km-runda (som är 7 km förklarar en annan gång)
Syfte: maximera löpsteget/drivet. Aktivera de snabba muskelfibrerna. Höja min maxfart. (eventuellt förbättra slagvolymen)
Den första intervallen skedde på plan asfalt men där kände jag att jag tappade drivet när farten blev för hög efter ca 15-20 sekunder. En märklig sak som jag gjorde och har väl alltid gjort när jag kört dessa intv är att jag kollar till på klockan efter exakt 22 sekunder. Tror jag tappar sista 8 :-)
De resterande 5 intervallerna skedde på grusunderlag i svagt motlut. Inte backe utan i motlut för att tvinga mig själv att pressa på ordentligt.
Kändes okej hela tiden och jag tyckte kroppen svarade okej.
 
Efter passet badade jag och den yngsta här hemma i vår jacuzzi. Livslyx!!
 
Har förresten klippt häck i 2 dagar och cyklat hem från jobbet idag. Tror den lugna cykelpendligen hjälper mig att återhämta mig från löpningen.
 
Ciao
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback