3 mil & extra gammal idag

Idag tror jag att Sara skulle kunna jogga ifrån mig trots att hon har foglossning :-)

varför ligger det en hjälm där? Jo jag köpte den igår efter vasaloppet på mässan. Den har integrerat baklyse.

Jaha..Hur skall jag summera gårdagen då? Innan vasaloppet så hade jag preparerat mina skidor själv men det skulle jag inte ha gjort. I år fick jag det bevisat för mig att tejp och bra glid inte går ihop. Detta har folk runt omkring mig sagt hela tiden men det var först igår som jag märkte det så tydligt.

Led 3. Klev in strax efter kl 7 på morgonen och då hade nästan alla andra gått in för jag hamnade långt bak i fållan. Jag prövade att stå väldigt långt ut till vänster i år bara för att testa liksom. För 2 år sedan stod jag i mitten.
I startbacken märker jag en stor skillnad och det är att det rör sig väldigt bra ute på kanterna. Jag stod nästan aldrig helt still utan kunde åka skidor väldigt mycket i backen. Hade bra fäste och var nog bättre skidtranad i år än 2009. Det tog även i år ca 5-6 km innan man kan åka obehindrat och det börjar bli lättare att flytta sig mellan spåren. När de första ordentliga backarna upp emot Risberg kom så var jag beredd på dom och gick in fräsch och började diagonala lungt för jag visste hur långa de var. Det gick kanon. Hade pulsklockan inställd på % av maxpuls istället för att visa antal slag/ min. Det lägsta jag noterade den första halvan av vsasloppet var 88% av max något som aldrig hade funkat på cykel men skidåkning trycker ju upp pulsen lite mer. I backarna mot Risberg låg den stadigt på 95-96%.
När de mer ihållande utförsåkningarna kom så blev skillande tydlig hur dåligt mina skidor gled. När spåren var isiga gick det så fort som jag är van vid men när det blev snöiga spår så var det precis som om någon stampade på mina skidor och det bromsade ordentligt. Jag höll på att falla några gånger pga detta. Bäst körde jag när det gick svagt uppför där folk inte visste om de skulle diagonala eller köra stakning med benspark. Där orkade jag köra med det sistnämnda och tog alltid några placeringar men vad spelade det för roll när de i nästa utförsbacke kom som projektiler förbi mig.
Vid Evertsberg hade jag förutom det dåliga glidet och muskelkänningar i vänstra benet. Både baksida lår och vaden krånglade (läs smärtade) när det kördes lite hårdare i backarna. Vet inte om det var små muskelbristningar men de känns än idag. Tanken på att bryta fanns där men jag är glad att jag fortsatte.
När jag jämnför tider mot 2009 när jag körde så trodde jag att jag tjänat mer tid i starten än vad jag faktiskt gjorde. I mål var jag ca 6 min snabbare men man ser tydligt att jag inte var lika uthållig i år men så vet jag att jag körde mer distanspass på cykel för 2 år sedan. Jag är jättenöjd och detta var en kämpaseger (seger?)

2009                             2011   
Smågan 00:49:28       00:45,17  
Mångsbodarna 01:37:26       01:27,17  
Risberg 02:16:28       02:04,03  
Evertsberg 03:07:32       02:53,02    Här var "ledningen" som störst 14,30 min   
Oxberg 03:58:35       03:47,20  
Hökberg 04:35:31       04:26,43  
Eldris 05:15:50       05:07,24  
Mora 05:50:15       05:44,16


Jag hade sagt till mig själv att stanna på varje kontroll i år och ta det lite lugnt och dricka ordentligt. Det höll jag och jag drack aldrig mindre än två muggar. Nån kontroll svepte jag fem muggar. Lite blandat vatten, sportdryck och självklart blåbärssoppa.

Vasaloppet 2011 blev en ny referenspunkt i mitt liv hur mycket jag kan plåga/pressa mig. Direkt efter målgång satte jag mig ner på en bänk där de hade tv-kameror på. Sen följde jag lämmeltåget mot MEDALJEN (segrartiden + 50%) skidinlämning, buss mot duscharna, väskorna sen lade jag mig i omklädningsrummet och åt den godaste recoverkakan någonsin. Efter det drack jag den godaste ölen någonsin.

9 mil och tre mil
När Ola hade blivit mer lik den vanliga Ola (omtyckt eller inte) så gick jag längs de staket som skiljer skidåkarna som rör sig efter målgång och publiken. Då fick ja se ett bekant ansikte.
I flera års tid har jag följt en blogg som heter tremil.blogg.se Det är en tjej som heter Annika som är så bra på att beksriva tankar och känslor som man kan ha under/runt i kring träning. Hon springer, cyklar, kör på gym o.s.v. Jag tror jag har läst hennes blogg i 2-3 års tid men jag har aldrig träffat henne men jag visste att hon skulle köra vasan i år. Där kom hon i mål mitt framför ögonen på mig och tack vare alla bilder på hennes blogg var hon lätt att känna igen. Vi pratade några minuter och hon hade klarat sitt mål och var nöjd och glad och såg oförskämt snygg ut efter att ha kört skidor i 9 mil. Jag såg mer hålögd och gråtfärdig ut när jag kom i mål.

Enligt min suunto brände jag 4891 kcal igår under loppet. Trots carboloader, extra mkt mat innan loppet så tycker jag att jag borde ha atppat lite i vikt men ICKE! Nä nu på morgonen låg jag över 70 kg-strecket med råge. Fasen oxå.

Skööönt att slippa jobba denna vecka :-)

Kommentarer
Postat av: Staffan Isacson

Grattis till ett väl genomfört Vasalopp! Lycka till nu med nästa stora utmaning! //Staffan

Postat av: cykeltina

Kan glädja dig med att viktuppgången troligen beror på svullna muskler. Det kommer du tappa om några dagar.

2011-03-08 @ 13:26:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback